Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
15.12.17 - klo:20:02 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
  Etusivu Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
  Näytä kirjoitukset
Sivuja: [1] 2 3 ... 592
1  Muut / Muut aiheet / Vs: Luonnon hyvyyteen uskomisen muita vahingollisia seurauksia - luonnolle : tänään kello 09:23

Tässä ei ole kyse haitasta luonnolle - ellei ihmistäkin sitten luontoon lasketa kuuluvaksi - mutta ajattelemisen aihetta kuitenkin niille, jotka uskovat luonnon hyvyyteen esim. kosmetiikkaa valitessaan:

Kasvit voivat herkistää ihon pahasti auringonvalolle

Lainaus
Ilmiötä kutsutaan fytofotodermatiitiksi. Sanahirviö tarkoittaa kasvien (fyto) ja valon (foto) aiheuttamaa ihotulehdusta (dermatiitti). Ihottuma johtuu kasvien tuottamista kemikaaleista, furanokumariineista, joita on yli tusina erilaisia.

Niitä ei siis tuottanut pahamaineinen kemian teollisuus.

Tällainen ilmiö on myös muoti suosia luomusynnytyksiä:

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712132200602236_u0.shtml

Tuossa artikkelissa lääkärit ovat vain miedosti kriittisiä, jyrkempikin kantoja on esitetty.
2  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta : tänään kello 07:31
Tämä Luomuinstituutin esille nostama tutkimus vaatii toki tarkempaa perehtymistä ...

Luomuviljely parantaa maaperän mikrobien aktiivisuutta ja niiden runsautta

... mutta väitteisiin maaperän "kasvukunnon" parantumisesta meillä on kyllä perinteinen kysymyksemme: miten se näkyy? Kun jo tuossa selostuksessa kerrotaan:

Lainaus
Typen mineralisaatio on intensiivisempää luomussa kuin tavanomaisessa, minkä seurauksena typen kierto tehostuu luomuviljelyssä. Vaikka tutkimus osoitti, että maaperän mikrobisto voi kiistatta paremmin luomuviljelyssä, se ei näyttänyt vaikuttavan suoraan satoa parantavasti. Varsinkin pohjoisilla alueilla, joihin Suomikin kuuluu, luomuviljelyssä satotaso on pääsääntöisesti keskimäärin 20 % heikompi kuin tavanomaisessa viljelyssä. Sadon määrään vaikuttavat useat eri tekijät, joista moniin pystytään vaikuttamaan.
(lihav. HJ)

Keskimäärin 20% heikompi? Tuon väitteen lähdeviite on tarkistettava. Ihan varmasti se ei ole Ruotsin ja Suomen viralliset satotilastot. Myös viite sille, että satotasot ovat huonompia "varsinkin" pohjoisessa, on nähtävä. Minä epäilen, että tuo perustuu joko Pekkarisen Matin kehittämään luomuviljelyn rautaiseen etäisyyslakiin ("mitä kauempana paikka on kertojasta, sitä suuremmat sadot") tai siihen, että vain täältä pohjoisesta löytyvät ylipäänsä jotenkin luotettavat satotilastot.

Mutta miten se kasvukunto siis näkyy? Ilkeämielisiä tulkintoja on helppo keksiä: vaikkei parempia satoja, korret kasvavat pidemmiksi, rikkakasveja on merkittävästi runsaammin ..

Tuossa sitten on yksi ehdotus siitä, miten tavanomainen voisi oppia luomulta (aika - tavanomainen):

Lainaus
Luomuviljelyssä tyypilliset viljelykierrot, luomulannoitteet ja palkokasvien vuorottelu voitaisiin ottaa käyttöön myös tavanomaisessa viljelyssä. Nämä tekijät todennäköisesti lisäisivät viljelymaan mikrobien hyvinvointia, ekosysteemipalveluja ja ravinteiden kiertoa sekä tehostaisivat taudinaiheuttajien ja tuholaisten torjuntaa tavanomaisessakin viljelyssä.

Mutta - huomatkaa - parempia satoja tavanomaiseen viljelyyn tuota kautta ei uskalleta luvata!

Mikrobit ovat tulleet esille toisessakin keskustelussa.

3  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla : tänään kello 07:13
Keski-Pohjanmaalla asia nähdään realistisesti eli sellaisena kuin se on:

Pikkukinkku ‑ joulupöydän kunkku

Lainaus
Luomukinkkujen kysyntä isoissa päivittäistavarakaupoissa on pysynyt ennallaan, eli hyvin vähäisenä.

– Luomukinkuille on oma ostajakuntansa, mutta kysyntä on pysynyt tasaisena, Löija sanoo.

Kun uutinen kertoo tuorekinkkujen kasvaneesta suosiosta, ja että ne näihin aikoihin tulevat kauppoihin, täytyy siis asia luomukinkuissakin nyt tarkistaa. Täällä Helsingin Itäkeskuksessakin. Mm. Stockan Herkku kertoi netissä, että nyt niitä olisi saatavilla. (Ei muuten vielä ollut, Itiksen Stockalla.)
4  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Linkkejä : tänään kello 06:47
Tästä voi muuten tulla jotain jännää!

Suomen ekomodernistinen liike perustettu

Mukana näytti olevan mm. Iida Ruishalme, joka kirjoittaa myös GLP-sivustolla.

Yhdistyksen sivut (vielä alkuvaiheessa) löytyävät täältä:

http://ekomodernismi.fi/

Liikkeen suomalainen haara on ottanut maatalouskysymyksiin vähemmän kantaa kuin olisimme ehkä toivoneet, mutta tässä liikkeen kansainvälinen kärkihahmo Mark Lynas vetää linjaa:

THE ECOMODERNIST ARGUMENT FOR MODERN AGRICULTURE

Lainaus
Ecomodernists want to see science fully applied in agriculture so that farmers can do their job of growing food in the most sustainable and productive way they can. There is nothing progressive about trying to block progress. If you’re a farmer who wants to make the best of your land both for yourself and for future generations, and if you believe the future can be better than the past, you are probably an ecomodernist, too.
(lihav. HJ)

Tietysti tuollakin väitteellä on nyanssinsa, mutta pääsääntönä sitä voi pitää:

"Mitään edistyksellistä ei ole siinä, että yrittää asettaa esteitä  edistykselle (kehitykselle)"
5  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Glyfosaatin uusi aika : tänään kello 05:54
Mietiskelyä. Suuressa glyfosaattisodassa luomuväellä ei ole tarkoituskaan voittaa, vaan pitää sotaa edes jollain tavalla käynnissä. Vaatimukset jostain "turvallisemmasta" vaihtoehdosta ovat vain näennäisiä, kun glyfosaatti on jo niin turvallinen aine kuin olla voi. Vaan tavoitteena on pitää yllä kaikkinaista epäluuloa torjunta-aineita kohtaan. Hautalakin puhui siitä, että jos haluaa välttää sitä, voi ostaa luomua. Glyfosaattisota on luomuruoan myynninedistämiskampanja.

(Ja Heidi Hautala luomukaupan kallispalkkainen, mutta ilmeisesti tehokas myyntikonsulentti?)

Asiassa riittää, että media jatkuvasti puhuu glyfosaatista "kiisteltynä" torjunta-aineena, kuten tuon ohjelman esittelyssä ja itse ohjelmassa. Ei tarvitse mitenkään voittaa asia-argumentoinnissa, kunhan mediassa tuo asetelma säilyy.

PS. Joka tuutista sotaa myös ylläpidetään. Suomen Luonto julkaisi netissä listan ehdotuksista Vuoden turhakkeiksi, ja olihan siellä glyfosaattikin.
6  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Glyfosaatin uusi aika : tänään kello 04:03
Tove Jernin puheenvuorosta tuossa keskustelussa minulle selvisi, miten kansallinen kielto kuitenkin voidaan toimeenpanna vaikka EU antaa luvan glyfosaatin käyttöön.

Kun Hautala otti esiin sen, että kylmässä ilmanalassamme glyfosaatti ei ehkä toimi samalla tavalla kuin muualla (ei esim. hajoa yhtä nopeasti), Jern toi esiin Suomen viranomaisesten käynnistämän ja ylläpitämän  oman tutkimustoiminnan, ja sen, että tuotemerkkikohtaisen käyttöluvan antaa kukin EU-maa. EU antaa luvan vain tehoaineelle itselleen.

Niinpä tässä on Ranskallekin laillinen tie kieltää aine: kielletään kaikki markkinoille pyrkivät ja siellä olevat glyfosaattivalmisteet! Se on kyllä hiukan työläs tapa, jos joka aineen kohdalla täytyy tehdä päätös, ja se vielä perustella. Mutta laillinen, ei riko EU-järjestelmää vastaan.
7  Ylläpito / Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp : 14.12.17 - klo:21:41
testo
8  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Glyfosaatin uusi aika : 14.12.17 - klo:19:47
Mutta ei siinä oikeastaan tullut, erityisesti ei siihen, onko pyrkimys komission päätöksen kumoamiseksi edistynyt? Hautala vetosi vain vanhaan keppihevoseensa, että avoimuutta olisi lisättävä, lietsoi vähän epäluuloja ja mainosti luomua vaihtoehtona. Mutta muut keskustelijat kyllä torjuivat epäluulon. Kaikki olivat tutkimuksen tarpeesta yksimielisiä, ja jopa Hautalakin siitä, että vaihtoehdon kehittäminen vaatii myös oman aikansa. Niinpä oikeastaan sille linjalle, että glyfosaatti nyt välittömästi kiellettäisiin (joka tuosta nykyisen päätöksen kumoamisesta seuraisi) ei jäänyt loogista, järkevää perustetta.

Hautala kyllä mainitsi jonkun kanteen EU-tuomioistuimeen tuosta avoimuuskysymyksestä, mutta kun siinä oli mukana hänen lisäkseen vain 2 muuta MEPpiä,  se ei voinut olla tuo uusi yritys hyväksymisen kumoamiseksi.

Glyfosaatin merkitys suorakylvöllle tuli esille, ja suorakylvön ansiot hiilen sitomisessa maaperään. Edes Hautala ei sitä suoranaisesti kieltänyt, vaikka yrittikin sitten spekuloida sillä, että luomuviljely voisi olla siinä asiassa vielä ansiokkaampi.

Vaikkei mitään paljon uutta meille ehkä tullutkaan, on ohjelma kyllä katsomisen arvoinen: asiat esitettiin hyvin selkeästi.
9  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Glyfosaatin uusi aika : 14.12.17 - klo:15:11
Tässä TV-ohjelmassa tänään klo 19 Teema & Femmalta tulee varmaan vastauksia joihinkin edellä esitettyihin kysymyksiin:

Lainaus
Kiisteltyä torjunta-ainetta glyfosaattia saa yhä käyttää. Aiheesta keskustelevat maanviljelijä Max Schulman, Tove Jern maa- ja metsätalousministeriöstä sekä europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr). Toimittaja: Bettina Sågbom.

Ohjelman uusinta on lauantaina klo 10.
10  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Suorakylvö tulee! : 14.12.17 - klo:14:24
Maaseudun Tulevaisuudessa muistutettiin (pitkästä aikaa?) lukijakirjoituksessa suorakylvöstä:

Maanviljely hiilinieluksi

Lainaus
Tietoisuus maatalouden merkityksestä ilmastonmuutoksen torjunnassa on vähitellen lisääntymässä. Suurin osa maatalouden päästöistä on peräisin maaperästä ja siksi on tärkeää ehkäistä päästöjen syntyminen maasta.

Viime kesänä ECAF (ecaf.org) julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan siirtymällä maataloudessa CA-viljely/suorakylvö­käytäntöihin maatalouden hiilidioksidipäästöjä voidaan Euroopassa vähentää jopa 200 miljoonaa tonnia.

ARI KOUTONEN, Suomen CA-viljelyn yhdistyksen puheenjohtaja, ei mainitse tuossa tätä asiassa relevanttia seikkaa, mutta kyllä se siellä loogisesti mukana on!


11  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla : 14.12.17 - klo:13:52
Olisi pitänyt vastustaa kiusausta. Koska nyt joudun jatkamaan, koska on tehtävä korjaus.

Tänään*) luomukinkkuja, toista "merkkiä", oli kuitenkin ko. Prismaan ilmestynyt (yhteensä 11 kappaletta), hintaan 18,90 kilo. Mutta Foodiessa niitä ei vielä tänään näy (?).

***

Kun tänään bongasin Kauppakeskus Hertassa tuon mahtavan luomubroilerin hinnan, vilkaisin toki myös kinkkujen pakastealtaaseen (luonteeltani heikko kun olen). Siellä luomukinkkuja ei ollut.

Onko jokin yleisesti muuttunut esillepanon aikatauluissa? Nyt olen ilmeisesti pakotettu jatkamaan tätä projektia, tänäkin vuonna, ainakin hiukan.


_______________

*) olisiko kysymykseni 12.12.17 myyjälle ehkä tulkittu maksuhaluiseksi kiinnostukseksi?  Virnistää
12  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomubroileri ja sen hinta : 14.12.17 - klo:13:48
Kun sitten tulin "koti-prismani" kautta tuntui tuttu hinta 29,95 euroa kilo jo suorastaan halvalta.

Pakkauksia rintafileestä oli yhteensä 17 kappaletta, kaikissa jo tänään -30% tarra. Koipireisi maksoi 11,90 kilo, pakkauksia 25 kappalettam kaikissa niin ikään tuo tarra,

Stockan Herkku on hävinnyt kisa kumpaankin suuntaan. Toisaalta vain 34 per kilo, vastaavasta, kuin edellä.. Mutta vain yksi pakkaus tarjolla.
13  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomubroileri ja sen hinta : 14.12.17 - klo:10:24

Kun löysin Herttoniemen Hertasta luomubroilerin rintafilettä myytävänä 44,95 euroa kilo, ja kun Raakatori tarjoaa samaa tuotetta vain 39,40 euroa kilo, pitäisikö minun kaupunkilaisena tavallaan olla ylpeä, että tuon tuotteen hintaennätys palasi taas Helsinkiin?
14  Muut / Muut aiheet / Vs: Luonnon hyvyyteen uskomisen muita vahingollisia seurauksia - luonnolle : 14.12.17 - klo:08:50
Hitaasti nämä päätökset etenevät ...

KIINAN NORSUNLUUKIELTO PIAN VOIMAAN

... mutta hyvä, että kuitenkin etenevät. Tietysti sitä odottaa vastaavaa päätöstä sarvikuonojen sarvista. Ja tietoa siitä, kumpienkin osalta, onko löydetty keinoja "lääkekäyttöä" vastaan,  myymistä jauhetussa muodossa. Keinoja valvontaan, tarkemmin sanoen, varmaankin myös se oli tuossa uutisessa mukana, jos tähän tapaan ...

Kyselyn tulokset osoittavat, että lähes yksi viidestä kuluttajasta on norsunluun säännöllinen kuluttaja, mutta heistä yli puolet on valmiita harkitsemaan norsunluusta valmistettujen hyödykkeiden oston lopettamista tulevaisuudessa.

... puhutaan säännöllisestä kuluttamisesta. Tuskinpa koristeita tai statusesineitä ostetaan "säännöllisesti", rikkaatkaan.
15  Yleinen kategoria / Yleinen Keskustelualue / Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena : 14.12.17 - klo:08:00
Vaikka olemmekin ja jyrkästikin kritisoineet IPS:n ja sen mukana maailma.netin toimintaa otsikon asiassa, tämä kuulostaa kuitenkin hyvin ikävältä:

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Sillä uutistoimiston ja tuon sivuston perusidea on hyvä (ks. edellä 31.08.14), ja nyt uhkaa käydä näin:

Lainaus
Uutinen on huono paitsi meille, myös suomalaiselle kehitysmaajournalismille, jolla ei muutenkaan mene kovin hyvin. Ulkoministeriö itse lopetti muutama vuosi sitten global.finland.fi-verkkopalvelun, joka julkaisi kehitysmaauutisia. Kehitysmaauutistoimisto IPS ei saa enää VGK-tukea. Suuret kotimaan mediat eivät pysty viestimään kehityskysymyksistä kovin laajasti, sillä nekin elävät kriisiaikaa ja ulkomaantoimituksia on supistettu. Jos maailma.net lopetetaan, kutistuu kehitysmaita ja muita globaaleja teemoja käsittelevä journalismi lähes olemattomiin.

Maalima.net on ollut IPS:n suomenkielisten uutisten pääkanavia.
Sivuja: [1] 2 3 ... 592
MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!