Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
27.03.17 - klo:09:45 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: [1] 2 3 ... 10
 1 
 : tänään kello 07:58 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tämä on ehkä hiuksenhalkomista, mutta tämä markkinaosuusväite Pro Luomun luomukoosteessa 2016 ei sellaisenaan pidä paikkaansa ...

Lainaus
Suomen luomumarkkinat olivat arviolta 273 miljoonan euron
suuruiset vuonna 2016. Luomun myynti ruokakaupoissa
lisääntyi 14 % edellisvuoteen verrattuna.

Luomun markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupassa on 2 %.


... koska tästä tiedotteesta tiedämme ...

Päivittäistavarakaupan myynti ja kaupan ryhmittymien markkinaosuudet 2016 julkistettiin

... että päivittäistavarakauppa v. 2016 oli 16,7 miljardia. Josta 273 miljoonaa on vain noin 1,6 prosenttia.

Tarkoitettiin tietysti, varmasti elintarvikemyyntiä. Mikähän siinä on nyt virallinen luku? Haluaisin nyt sen virallisen luvun, vaikka tuosta luomun osuudesta 2%, jos sen uskoo, asian (eli arvion) voi tietysti laskea "taaksepäin". Se luku on kummasti jotenkin "kiven alla", tuo Päivittäistavarakauppa ry tarjoaa vain tietoa päivittäistavarakaupasta. Kuten myös Google, haulla "Suomen elintarvikemyynti"!

 2 
 : tänään kello 07:08 
Aloittaja Matti Pekkarinen - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tämä ruoan haaskauksen vastustaminen tuntuu kelpaavan kaikille puolueille:

Hyökkälän koulu myy tähteeksi jääneen ruoan eläkeläisille

Tuossa vakuutetaan, ettei pettymyksiä ruoan loppumisesta ole ollut. Mutta missä määrin koulun keittiö on jo ennakoinut syömään tulevat eläkeläiset? Tällaisessa arviossa ei oikeastaan enää puhuta satunnaisten tähteiden hyväksikäytöstä:

Lainaus
On arvioitu, että ottamalla tähdelounaskäytäntö kaikkiin Suomen kouluihin voitaisiin säästää vuodessa jopa kaksi miljoonaa ateriaa.

Entä reilu kilpailu? Helsingin Itäkeskus asetti jo siellä olevien kahviloiden vaatimuksesta rajoituksen vaalitorilla puoluiden (ruoka)tarjoilulle: kahvi pullineen/kekseineen tai hernekeitto eivät enää käy, karkkeja saa vielä olla.

Tässä kauhistelussa on taas unohtunut se jakolaskun käyttö:

Lainaus
Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin vuosittain noin 120–160 miljoonaa kiloa. Se on noin 20–30 kiloa henkeä kohti.

Eli se noin 50-80 grammaa päivässä. Se yksi vähän isompi peruna tms.

 3 
 : tänään kello 06:03 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Hiukan HS myös jatkoi tuolla linjalla suuressa munartikkelissaan tänään:

Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

Tuo grafiikkaelementti tuossa toimii huonosti, joten poimin kulutusprosentit tähän:

0 luomumunat 5%
1 ulkomunat 2%
2 vapaan kanan munat 31%
3 virikemunat 62%

Kovasti muuten korostettiin sitä ulkona liikkumisen autuutta. Ulkokanojen osalta muistettiin mainita lintuinfluenssan aiheuttama poikkeustila - mutta ei luomukanojen osalta!

Yhtäkaikki artikkeli tarjoaa tällaista trendiä jatkossa:

Lainaus
Keskossa kananmunien myynti on kasvanut viimeiset yhdeksän vuotta noin kahden prosentin vuosivauhdilla, mutta luomumunien menekki kasvoi viime vuonna viisi prosenttia.

S-ryhmässä luomumunien osuus on noussut viime vuosina toistakymmentä prosenttia vuosittain, uusien ulkokananmunien menekki sitäkin enemmän. Tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa uskoo, että jatkossakin suosiotaan lisäävät tuotantotavat, joissa kanojen hyvinvointi huomioidaan.

Eikä sekään kerro luomumunien hurjista hinnoista. Eikä sen hinta-asian varsinaisesta syystä.

PS. Kun Akkanen pääkirjoituksessaan kauhisteli, miten ...

Lainaus
Lattiakanalan hallissa voi olla useita tuhansia eläimiä.

... niin tuosta toisesta artikkelista selvisi, miten luomukanaloissa tähän on asetettu tiukka rajoitus: niitä saa olla vain 3 000!  Cool

PS.2. Tätä asiaa tuossa isossa artikkelissa sivuttiin:

Lainaus
Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina muistuttaa, että Suomi on yksi maailman harvoista maista, joissa kananmunia voi syödä myös raakana. Siitä kiitos Suomen noudattamalle tiukalle salmonellavalvonnalle, joka kattaa koko tuotantoketjun.

Mutta ei tuotu esille, että on näkemyksiä, joiden mukaan myös salmonellariski kasvaa kanojen ulkoilun myötä. Eli missä määrin tuo salmonellavapaus on sen ansiota, että 93% kanoista kasvatetaan sisätiloissa (ja käytännössä Suomen talven takia suurempikin osa)?

 4 
 : 26.03.17 - klo:09:38 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Lainaus käyttäjältä: Heikki Jokipii link=topic=179.msg9630#msg9630
[...]
*) toisaalta tietysti tuo vertailu alkaa olla yhtä ärsyttävä ja yhtä piintynyt mediaan kuin se nk. ekologinen jalanjälki. Vaikka kumpaisessakin pistetään vierekkääin eri asioita. Tässä Oxfamin jutussa tietysti omaisuus ja tulot: teorettisesti voimme kuvitella maailman, jossa yksi ihminen omistaa enemmän kuin kaikki muut yhteensä - ja kaikki saavat samaa palkkaa!

PS. 26.1.17: Tosin HS julkaisi 24.1.17 Oxfamin raportista tällaisen kriittisen pääkirjoituksen:

Kasvusta syntyy rikkaita ja jaettavaa

Tästä kahden eri asian rinnastamisesta olemme ilmeisesti pääsemättömissä:

Raportti: Kehitys edistynyt, mutta "epätasa-arvosta on tullut aikaamme määrittävä ongelma"

Lainaus
"Epätasa-arvosta on tullut aikaamme määrittävä ongelma. Kahdeksan miljardööriä omistaa yhtä paljon kuin köyhin puolikas ihmiskunnasta. Sillä ei ole vain taloudellisia, vaan myös sosiaalisia ja poliittisia seuraamuksia", sanoi UNDP:n inhimillisen kehityksen raportin toimiston johtaja Selim Jahan eilen julkistustilaisuudessa Helsingissä.

Varmasti on, mutta olennainen ongelma tuossa on kyllä se, että tuon köyhimmän puolikkaan kohdalla  tuotannon tehokkuutta nostava pääoma ei kasaudu. Eikä se kyllä luultavasti johdu siitä, että se kaikki kasaantuisi noiden kahdeksan käsiin.

 5 
 : 26.03.17 - klo:09:20 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Netistä:

"Kuten tiedätte, olen tehnyt laihtuakseni ihan kaikkeni. Paitsi ruvennut syömään vähemmän tai harrastamaan liikuntaa."

 6 
 : 26.03.17 - klo:08:40 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tästä eivät pidä välttämättä edes kaikki tehomaatalouden ystävät:

Future of milk? Genetically engineered yeast could replace cows

Eli olisi kehitetty GMO-hiiva, jonka avulla voitaisiin tehdä maitoa kuten olutta. Siis täysin ilman lehmiä.

Kyllä, erilaisia maidon korvikkeita on jo nyt kaupan hyllyillä, mutta ymmärtäisin tuosta, että siinä valmistettaisiin ihan oikeaa maitoa.

Vegaanien (tai Animalian) sen sijaan pitäisi suorastaan innostua tuosta asiasta - elleivät he tunnetusti olisi pitkälle samaa porukkaa kuin luomuväki.  Mutta ainahan joku asia voi lipsahtaa seulan läpi, kuten tämä GMO-aine, jota käytetään juuston valmistuksessa, eikä "koira perään hauku":

Cheese: The GMO food die-hard GMO opponents love (and oppose a label for)

 7 
 : 26.03.17 - klo:07:46 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tässäkin MMM:n uutisessa, vaikkakin puhutaan tietämättömyydestä, kuitenkin annetaan ymmärtää, että resistenssi jotenkin syntyisi (ja leviäisi) antibioottien käytöstä: [...]

Atria sitten repäisi, ja kertoi tässä jokunen päivä sitten koko etusivun mainoksessa Hesarissa, että sen broilereita ei lääkitä antibiooteilla lainkaan, niin "puhtaita" sen broilerit ovat. Olennainen sisältö oli sama kuin tässä:

Antibiootteja ei anneta eläimille turhaan – tai laisinkaan!

Kuitenkin niin, että korostettiin, tietysti, mainoksessa, Atrian lintujen erityislaatuisuutta. Tuostahan voi oikeastaan lukea, että se asia koskee koko Suomea. Eikä kai broilerin lyhyeen elämään oikein mahdukaan antibioottikuuri (varoaikoineen)? Lienee paljon yksinkertaisempaa, ja halvempaakin teurastaa ja heittää polttouuniin sairastuneet linnut?

Mainoksessa niin kuin tuossakin esitettiin taas tämä teoria, johon olen jo edellä ilmoittanut suhtautuvani epäluuloisesti:

Lainaus
Olivatpa kyseessä ihmiset tai eläimet, on äärimmäisen tärkeää, että antibiootteja ei käytetä turhaan. Antibioottien liiallinen käyttö kiihdyttää antibioottiresistenttien eli antibiooteille vastustuskykyisten bakteereiden syntymistä.
[...]
Kun antibiootteja käytetään maltillisesti tai ei ollenkaan, pienenee todennäköisyys superbakteerien syntymiselle ja leviämiselle.

Mutta tuolla tavalla siis ruokatalot suorastaan kilpailevat siitä, mitä heidän ruokansa ei sisällä, mitä sen valmistuksessa   ei käytetä. Joskus järkevin tieteellisin perustein, joskus sitten taas ei. Kuten sanottu, olen yhä epävarma, kumpaan kategoriaan tuo antibioottien (fanaattinen) välttäminen kuuluu.

 8 
 : 26.03.17 - klo:07:06 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tämmöistä pikkuista luomun puoltoa näyttää nyt olevan Hesarissa lähes joka päivä. Tässä artikkelissa, joka on maksumuurin takana (ei ole enää. 27.3.17) ...


Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä


... luokitellaan vapaan kanan munatkin tällaiseksi sumutukseksi, mm. kertomalla tietoja kanojen määristä kyseisissä kanaloissa jne. Ja kysytään:

Lainaus
Oletko huolissasi eläinten hyvinvoinnista, mutta et pysty tai halua maksaa luomun hintaa?

Ikäänkuin kanoja niistä luomukanaloissa olisi olennaisesti vähemmän, että ne olisivat niitä "mummon" kanaloita ja kanoja. Ynnä se, että hirveä lisähinta (yli kolminkertainen!) muka tulisi eläinten hyvinvoinnin parantamisesta. Sumutusta tuo on, kun hyvin tiedämme, että se pääosin syntyy kalliista luomurehusta. Joka ei yhtään kanojen hyvinvointia lisää.

 9 
 : 25.03.17 - klo:12:12 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Jarrumies
RASFFin yleissivu: http://ec.europa.eu/food/safety/rasff_en

Ja portaali: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/

Laittakaa tuossa Subject-kenttään hakusana organic.
Tällä hetkellä löytyy 611 tulosta. Tosin tiedot julkisessa portaalissa eivät ole kovin yksityiskohtaisia, esimerkiksi tuotteen tarkkaa kauppanimikettä ei kerrota.

Jos lisää Notified by -kenttään sanan Finland niin haku Subject  *ORGANIC*  Notified by  Finland (FI)  tuottaa 55 tulosta.

Haulla Subject  *ORGANIC*  AND  *LISTERIA*  löytyy 14 tulosta.

Haulla Subject  *NATURAL*  löytyy 140 tulosta. Ilmoittajamaa ei välttämättä ole kertonut tuotteen luomuisuudesta mitään jolloin tällainen luomutuote ei tule esiin hakusanalla ORGANIC.

Tutkikaa tarkemmin ja raportoikaa täällä. Nyt en ehdi itse enempää.

 10 
 : 25.03.17 - klo:08:43 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tässä samaisen Hesarin uutisessa tänään ...

Kakussa listeriaa, jyvien joukossa jyrsijän papanoita – EU:n palvelu varoittaa kytevistä ruokaskandaaleista

... luomu on ihan hyvin edustettuna.

Oliko tämä tuote luomua, ei sanota,  mutta ehkä tai luultavasti oli:

Lainaus
Ranska raportoi, että raakamaidosta tehdyssä ranskalaisessa camembert-juustossa on salmonellaa. Saman ilmoituksen tekivät myös Saksa, Luxemburg, Ruotsi ja Sveitsi.

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!