Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
27.05.17 - klo:05:24 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: [1] 2 3 ... 10
 1 
 : tänään kello 04:51 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii

Nesteen työpaikkaruokala selviää nipin napin pakkosyöttösyytoksestä:

http://www.sodexo.fi/nesteespoo

Vai selviääkö? Viidestä aamupuurovaihtoehdosta yksi, riisipuuro, ei ole luomua.

 2 
 : 26.05.17 - klo:11:06 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tässä kehitysyhteistyöjärjestöjen raportissa .....

Tutkimusraportti: Solidaarisuustalous leviää Euroopassa ja maailmalla

... Suomen osuus on seuraava:

Lainaus
Suomalaishankkeista raportissa esitellään Oma maa -osuuskunta, joka tuottaa jäsenilleen ekologisen viljelyn periaattein kasvatettua ruokaa.

Ja tällainenhan tuo osuuskunta on:

http://www.omamaa.fi/

Sinähän jo etusivulla sanotaan asia suomenkielellä selvemmin: luomuosuuskunta.

Miksi tuo valinta, miksi luomu? Edellyttääkö solidaarisuus heidän mielestään ehkä, että meilläkin olisi ruokaa vähän ja se olisi suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin kallista?


 3 
 : 26.05.17 - klo:10:34 
Aloittaja Jarrumies - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii

Hesarin mukana tulleessa Balanssi-ilmaisjakelulehdessä Jokinen väitti luomubroilerin osuuden olevan puoli prosenttia "kokonaismarkkinasta". Kuitenkin Pro Luomu ilmoittaa kalvollaan sen olleen vain 0,1 prosenttia kokonaistuotannosta v. 2016?

Nuo luvut saa yhteensopivammiksi muistamalla se luomubroilerin kolminkertainen hinta! Kun 0,5 prosenttiyksikköä jakaa kolmella, ollaankin jo aika lähellä tuota lukua 0,1.

Siinäkin haastattelussa Jokinen kertoi tavoitteena olevan tuotannon kolminkertaistuminen. Mutta sitten tässä järjestyksessä:

Lainaus
"[...] viennin lisäksi tähtäin on tietysti myös kotimaan markkinaosuuden kasvattaminen."

Ilmoitettuaan tuon nykyisen prosentiosuuden, hän lisää: "joten kirittävää riittää". Jotenkin kuulostaa siltä, ettei hän tuohon mahdollisuuteen itsekään niin kovasti usko.

 4 
 : 26.05.17 - klo:09:32 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Miten tässä näin on päässyr käymään:

Huutava pula luomuviljasta haastaa luomukotieläintilat: Hinnat karkasivat, siipikarjatilalla tuotantokatkoja

Rehuviljan osalta tarvittavan määrän kun kuvittelisi olevan hyvin ennakoitavissa. Eläimet kun eivät kesken kaiken muuta ruokailutottumuksiaan ja -linjaansa.   Virnistää

Omalta osaltaan tämäkin heikentää luomun kotimaisuusastetta, jos luomurehuviljaa tuodaan ulkomailta. Mutta:

Lainaus
Laarit ovat tyhjentyneet luomuviljasta pitkin Eurooppaa, valottaa Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

Niinpä uutisessa väläytetään tuontia jopa Etelä-Afrikasta, vaikka ehkä vähän liioitellen. Mutta se kai tuossa on edessä, että tuonti Euroopan ulkopuolelta entisestään korostuu?

Mutta mitähän tämä tarkoittaa:

Lainaus
Hän arvelee, että muutaman ison viljatilan siirtyminen luomuun tulee tasapainottamaan tilannetta.

"Toivottavasti sato on hyvä. Jos tapahtuu jotakin sellaista että sato menetetään, on jo perustelut tavanomaisen viljan käyttöön."

Puhutaanko siinä luomutuotannosta luopumisesta - vai jostain poikkeusluvasta ruokkia väliaikaisesti eläimiä tavanomaisella rehulla, mutta luomustatus säilyttäen?

Myös tämä ihmetyttää:

Lainaus
Hänen mukaansa typensitojakasveille varattu ala vähentää markkinoille saatavan luomuviljan määrää.

"Jos minulla tulee peltoon tarpeeksi typpeä kananlannasta, miksi typensitojia täytyy käyttää? Se on nyt ajankohtainen kysymys. Pian tuomme luomuviljaa Etelä-Afrikasta."

Jos typpeä ei saada typensitojakasvien kautta, mistä ne kanat ovat typen lantaansa saaneet?

 5 
 : 26.05.17 - klo:07:22 
Aloittaja Tarkkailija - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Myyntipuhetta,  mutta toisaalta on kuitenkin Maaseudun Tulevaisuuden uutisessa, eikä siis mainoksessa:

Geenimuuntelusta vapaalla Naapurin Maalaiskanalla jo kymmenesosa Suomen broilermarkkinasta

Lainaus
Karellin mielestä siipikarjamarkkina on laadullisesti alikehittynyt. Naapurin Maalaiskana korostaa, että kanan ruokinta näkyy sen laadussa ja siksi lintujen ruuasta kolme neljäsosaa on kotimaista kauraa ja vehnää ja loput kotimaista härkäpapua ja lisäksi gmo-vapaata soijaa.

"Olemme luomun lisäksi ainoa geenimuuntelusta vapaan kananlihan tuottaja Suomessa", Karell mainitsee.

Osaisikohan tämä Karell selittää, miten se näkyy, miten siis geenimuuntelematon soija olisi laadultaan parempaa?

Kun geenimuunneltuun soijaan tehdyt muutokset pääosin liittyvät sen viljelyvarmuuteen, jossa ei ole kyse ravitsevuudesta ja kun ne liittyvät muuhun, ne parantavat ravitsevuutta, ks. tuossa kappale "Genetic modification to improve soybean oil".

Toisaalta tuosta uutisesta on luettavissa, että 90% suomalaisista kanoista syö geenimuunneltua soijaa. Ja myös 90% suomalaisista syö siten ruokittuja kanoja, ilmeisesti aika lailla nikottelematta. Eli valtaosalle ei siis "GMO-vapaus" näytä olevan mitenkään tärkeä ostoperuste. Mikä osaltaan tukee käsitystämme, teoriaamme, että suomalaiset ovat "järkisyöjiä".

 6 
 : 26.05.17 - klo:06:07 
Aloittaja Matti Pekkarinen - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tätä kautta tämä ruokahävikkiin huomion kiinnittäminen täällä voisi hyydyttää kehitysmaiden ihmisiä:

Suomeen perusteilla hävikkiruokaa myyvä kauppa

Lainaus
KIRKON ULKOMAANAPU KERÄÄ joukkorahoitusta perustaakseen pääkaupunkiseudulle hävikkiruokaa myyvän kaupan.

WeFood -niminen kauppa torjuu ruokahävikkiä myymällä muutoin jätteeksi päätyvää ruokaa. Tuotoilla tuetaan Kirkon Ulkomaanavun toimintaa kehitysmaissa ja katastrofitilanteissa.
(lihav. HJ)

Siis samaan tapaan kuin vaatteiden ym. kirpputoreilla. Tällaiseen konseptiin asia perustuu:

Lainaus
Suunniteltu hävikkiruokakauppa myisi 50–70 prosenttia normaalihintoja edullisemmin ruokaa, joka muutoin päätyisi kaatopaikalle. Kauppaa pyörittävät vapaaehtoiset.

Myytävä hävikkiruoka tulisi tukkuliikkeistä tuottajilta ja isoilta kauppaliikkeiltä. "Tanskassa on nähty, että ruokahävikkiä syntyy niin paljon, että kaupat ovat valmiita lahjoittamaan", hankkeen projektipäällikkö Else Hukkanen sanoo. Lahjoittajien kanssa neuvotellaan kesän aikana, kun joukkorahoitus on kasassa.

Mutta hetkinen. Jotta tuo toiminta pystyisi jatkumaan tasaisen varmana, eikö silloin myös kaupan olisi tuotettava tuota ruokahävikkiä tasaisen varmasti?

Ja eikö tuoreuden suhteen vähemmän "krantun" asiakkaan kannattaisi jättää ruoka kaupassa ostamatta, jos sen myöhemmin saa puoleen hintaan tai halvemmalla? No, silloinhan sitä hävikkiä kaupassa syntyisi? "Vapaaehtoiset" pyörittäisivät ... eikö heille siis suunnitella maksettavan kunnon palkkaa?

 7 
 : 25.05.17 - klo:09:38 
Aloittaja Jarrumies - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Toisessa asiaa koskevassa artikkelissa "SLC fortsätter lobba för rimliga ekokrav" annettin tieto, että tämäkin asia ratkeaisi pian:

Lainaus
Debatten om revisionen av ekoförordningen fortsätter mellan kommissionen, rådet och EU-parlamentet. Den sista trilogen kring förhandlingarna hålls den sista maj, och ett beslut förväntas då vara klart.

Mutta ei siinäkään uskallettu luvata, että se ratkeasisi pohjoismaisten lobbaajien mielen mukaan. Ja todella näyttää olevan näin:

Lainaus
- Tyvärr ställs syd mot nord i den här frågan, säger Laxåback


PS. klo 17:45: On tässä todettava, että valitettavasti tai ei, että valtaosa EU-maista sijaitsee tuon 62. leveyspiirin eteläpuolella. Jopa 60. leveyspiirin, joka on Suomen etelärajalla, eli n. Hangossa. Eli asian ratkaisee lopulta luomumielisen väen/päättäjien keskinäinen solidaarisuus. Eli olisi aivan loistava vedonlyönnin paikka, koska mitä vain voi tapahtua!

 8 
 : 25.05.17 - klo:06:43 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tällaistakin tietoa kerrotaan KaksPlus-lehdessä:

Tiesitkö tämän kaiken kahvista? Ja mitä kaikkea voikaan kahviin tunkea?

Lainaus
Yksi merkki, mistä tiedät että kupillisessa mokkaasi on mykotoksiineja on se, että joudut menemään puolen tunnin - tunnin kuluttua pissalle. Tämä voi olla merkki siitä, että kehosi yrittää välittömästi poistaa homemyrkkyjä. Toinen oire voi olla niin sanottu aivosumu (brain fog), joka tulee homemyrkkyjen ja torjunta-aineiden yhteisvaikutuksena. Kahviplantaasit ovat yksi eniten myrkytetyimpiä viljelmiä maailmassa! Siksi me suosimme luomua tässäkin.

Eli jos noita homemyrkkyjä yritetään vastustaa - niin se vasta paha juttu onkin!?

Kirjoittaja on tuosta noin varma. Lyhyt surffaus netissä toi kyllä esille, että kahvissa olevien mykotoksiinien ja tuon aivosumun yhteyttä on muuallakin epäilty, mutta tuosta yhteisvaikutuksesta en löytänyt tutkimustietoa, tai edes ko. teoriaa. *)

Tässä tällainen (kriittinen) yhteenveto asiasta:

Debunking The Myth About Mycotoxins in Coffee

Tästä FB-artikkelista löytyi jopa tällainen tieto (valitettavasti kyllä ilman lähdeviitettä):

Lainaus
Mycotoxins are the naturally occurring fungal by-products growing on the beans. They include aflatoxins, T-2 toxins, ochratoxins, rubratoxins and vomitoxins that can make you feel jittery and overstimulated, and lead to a variety of health concerns. Interestingly, organic coffee is more prone to these toxins, as the pesticides in regular coffee reduce their growth. 
(lihav. HJ)

_______

*) klo 8:15: Lähetin siellä blogistille kysymyksen, mikä oli hänen lähteensä ko. yhteisvaikutusväitteelle.

 9 
 : 25.05.17 - klo:06:26 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Tällainen terveyssidemainos kertoo lukijoilleen rivien välissä, että luomupuuvillasta olisi ko. merkkien saamiseen ollut hyötyä (lihav. HJ):

Lainaus
Ainutlaatuinen, hengittävä siivetön ohutside, jonka pehmeä pinta on aitoa 100% luomu puuvillaa. Yksittäispakattu. Valmistettu Suomessa. Tuote on saanut myös sekä ympäristö- että allergia- ja astmaliiton merkit.

Kysyttynä ei valmistaja tai kauppias asiaa ei varmasti osaisi mitenkään perustella tai selittää. Ja voisi tuossa tietysti aina sanoa, että emmehän me mitään ole väittäneet.

 10 
 : 25.05.17 - klo:05:43 
Aloittaja Heikki Jokipii - Uusin viesti kirjoittanut Heikki Jokipii
Samaan aiheeseen, nyt siten, ettei hinta-asia ollenkaan tule esille. Safkanet.fi on tietysti puolensa valinnut, mutta tässä ...

Ravintoterapeutti neuvoo: Näin saat lapset syömään terveellisemmin

... sen hintakysymyksen unohtaminen kyllä pistää silmään:

Lainaus
Mistä terveellinen ruokavalio koostuu?
[...]
4 Luomu ja lähiruoka

Luomukasviksissa on tutkimusten mukaan vähemmän torjunta-aineita. Lihan kohdalla kannattaa muistaa, että olemme sitä mitä syömme – mutta myös sitä mitä eläimet syövät. Suosi siis luomulihaa ja -kananmunia.

Kehotetaan siis - lapsiperheissä - suosimaan myös n. 3 kertaa kalliimpaa luomulihaa - sillä teoreettisella perusteella, että ne torjunta-ainejäämät jotenkin hiipisivät siihen lihaankin (tai kananmuniin)?

Tuoko on Lontoosta saakka haettu asiantuntijavinkki?

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!