Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
26.04.17 - klo:18:34 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 [2]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Kasvissyönti maailman pelastuksena?  (Luettu 5781 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7850



Profiili Sähköposti
« Vastaus #15 : 01.04.15 - klo:07:28 »

Huili-lehti kysyy:

Miksi valtio tyrkyttää lihaa?

Vaikka joutuukin sitten tekstissä toteamaan, että ei se ihan niin ollutkaan (lihav. HJ):

Lainaus
Parsakaali tai pinaatti eivät mainoksissa paistattele. Siksi onkin yllättävää kuulla, että kasvikset saavat kansallista menekinedistämisrahaa itse asiassa enemmän kuin liha. Vuonna 2013 Maaseutuvirasto Mavi myönsi erilaisiin kasvis- ja perunakampanjoihin noin 350 000 euroa. Lihakampanjat saivat samana vuonna 267 000 euroa.

Haastateltu on myös Sirpa Pietikäistä (lihav. HJ):

Lainaus
”EU:ssa maatalouspolitiikasta puhuvat vain maataloustuottajat. Se on sama kuin liikunnasta puhuisivat vain urheiluvälineiden valmistajat. Nykyisellään tuet suunnataan niihin kohteisiin, joita on aina tuettu.”

Pietikäisen mielestä tukia tulisi suunnata kasviksille ja luomuun.

On kyllä itseään korville lyövä lausunto kun muistamme

a) miten paljon, ja miten paljon enemmän suhteessa syötyyn määrään tukea EU:ssa annetaan juuri luomutuotteille ja
b) kuinka luomutuotanto on hyvin suurelta osaltaan keskittynyt juuri eläintuotteisiin (maito, kananmunat, ja lihakin, kun ne lehmät sitten lopulta kuitenkin syödään)
c) miten luomuviljely ravinteiden saannin takia lähes edellyttää eläinten (lehmien) pitoa
« Viimeksi muokattu: 01.04.15 - klo:08:40 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7850



Profiili Sähköposti
« Vastaus #16 : 29.07.15 - klo:16:22 »

Ottamatta tähän artikkeliin nyt tässä enempää kantaa ...

Ruotsissa vaaditaan lihaveroa – suomalaisprofessorin mukaan verotus olisi ongelmallista

... niin näin se vaan tulee Leo Straniukselta selkäytimestä (lihav. HJ):

Lainaus
"Hintakilpailussa emme nykyisinkään pärjää esimerkiksi tanskalaisille lihantuottajille. Meidän valttejamme ovat laatu ja luomu", Stranius sanoo.

Vaikka hän - voi sanoa - varmasti tietää, että luomuliha on näissä ilmastopäästöissä se huonoin vaihtoehto.

Vai voisiko olla, ettei hän sittenkään tiedä, ei anna lukujen tulla aivoihinsa tai niiden ratkaiseviin kerroksiin kuitenkaan?

(Sinänsä voi kyllä kysyä, miten hän kuvittelee meidän pärjäävän tanskalaisille luomutuotannossakaan,  mutta se on sitten jo ihan toinen juttu ...)


« Viimeksi muokattu: 29.07.15 - klo:17:02 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7850



Profiili Sähköposti
« Vastaus #17 : 17.12.15 - klo:08:07 »

Paradoksaalisia tuloksia lisää (GLP):

Eating your veggies may be good for your health, not for the planet

Salaatti - kun sen sisältämät vähäiset kalorit otetaan huomioon - tuottaa kasvihuonepäästöjä kolme kertaa sen verran kuin kinkku.

Muita resurssisyöppöjä vihanneksia ovat munakoiso, selleri ja kurkku.

Tässä linkki Sciencedailyn uutiseen:

Vegetarian and 'healthy' diets could be more harmful to the environment, researchers say

Eikä ruokasuositusten noudattaminenkaan tuonut pelastusta, tässä suhteessa:

Lainaus
However, eating the recommended "healthier" foods -- a mix of fruits, vegetables, dairy and seafood -- increased the environmental impact in all three categories: Energy use went up by 38 percent, water use by 10 percent and GHG emissions by 6 percent.

(Uutisesta ei kyllä täysin selviä, mihin verrattiin? Keskimääräiseen, tavanomaiseen - amerikkalaiseen? - ravintoon?)

Luomun ja tavanomaisen vertailua ei ilmeisesti tuossa tutkimuksessa ollut.
« Viimeksi muokattu: 17.12.15 - klo:08:57 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7850



Profiili Sähköposti
« Vastaus #18 : 09.02.16 - klo:15:19 »

Tässä on aika hauska artikkeli, joka yrittää luokitella kasvissyöjät heidän motivaationsa mukaan:

Gesellschaft: Die Geschmacksrichtungen des Vegetarismus

Se on sitä pirun saksaa, mutta kun minulle on sen taitoa suotu (suotu ja suotu:: yksi lapsuuden kesä meni pilalle ehtojen takia, vahvoja verbejä ulkoa opetellessa Surullinen ), niin yritän tässä kohta puoleen tehdä siitä selostuksen suomeksikin.
« Viimeksi muokattu: 09.02.16 - klo:15:23 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7850



Profiili Sähköposti
« Vastaus #19 : 22.06.16 - klo:08:56 »

Eikö tätä KU:n/Guardianin uutista voisi pitää - naiivina (tai sitten sen kohdetta, kiinalaista asiakirjaa):

Kiina aikoo vähentää lihansyönnin puoleen

Lainaus
Jos vähennys toteutuu, sillä on merkittävä vaikutus kasvihuonekaasujen päästöihin.

Kiinan terveysministeriö on esittänyt uudet ravintosuositukset, joilla se haluaa vähentää maan lihankulutusta 50 prosentilla. Suosituksen mukaan kansalaisen ei pitäisi syödä enempää kuin 40–75 grammaa lihaa päivässä, kertoo brittilehti The Guardian.

Sillä eipä taida Kiina olla enää sellainen kun se oli Maon aikana, jolloin hänen/hänen ministeriönsä suositusta tai vihjettäkin ryhdyttiin heti joukolla noudattamaan. Kun toteutunut (ja ennustettu) kehitys on tämä:

Lainaus
Lihankulutus on kasvanut Kiinassa nopeasti. Vuonna 1982 lihaa syötiin 13 kg henkeä kohti vuodessa, nyt 63 kg. Ennusteiden mukaan tämä olisi kasvamassa vielä 30 kilolla seuraavien 15 vuoden aikana.

Tuo suositeltu määrä olisi siis 15-27 kiloa vuodessa. Miten se saataisiin siis toteutettua? Suositus ei varmasti pure, oikeastaan ainoa tapa olisi rangaistusvero, joka kohottaisi lihan hinnan pilviin. Voi olla, että siihen ratkaisuun, joka tietysti veisi lihan köyhien ulottuvilta, ei KU tai Guardian olisi sitten kuitenkaan myötämielinen. Tai sitten säännöstely, ostokortit?

***

Jos oli myös näin ...

Lainaus
Samalla raportissa todetaan, että kasvava lihantuotanto lisää myös paineita Kiinan jo ennestään rasitetuille viljelykelpoisille maille ja vesivaroille.

... niin olisi mielenkiintoista tietää, ottiko raportti myös kantaa luomuviljelyyn Kiinassa? Sen tarkistaminen olisi kyllä periaatteessa mahdollista, Gauardianin uutisessa on linkki itse raporttiin. Tosin ko. raportti sitten - luonnollisesti - on kiinaksi.

Erityisesti, otettiinko kantaa - luomulihaan!

_________

PS. Sitten on tämä kuvateksti:

Lainaus
Vuosittainen kymmenpäiväinen koiranlihafestivaali alkoi tiistaina Yulinissa Etelä-Kiinassa. Tuoreen gallupin mukaan yli puolet kaupunkilaisista haluaisi kieltää festivaalin.

Mutta - kasvihuonepäästöjen kannalta - tuo menettely, että koirat edes lopulta syödään, on tietysti suositeltavampi kuin länsimaalainen, jossa niille itselleen syötetään koko niiden elämän ajan lihaakin, ja sitten ruumis vain jollakin tavalla hävitetään!
« Viimeksi muokattu: 03.04.17 - klo:16:18 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7850



Profiili Sähköposti
« Vastaus #20 : 19.01.17 - klo:09:17 »

Saksassa julkaistiin äskettäin tutkimus, jonka mukaan kasvisyöjiksi ilmoittautuneet syövät huomattavasti vähemmän lihaa kuin muut. Kun sitä ennen oli selvinnyt, että niiden osuus väestöstä, jotka "yleensä" syövät vain kasvisruokaa, oli 4%.

Vegetarier aller Länder verzählt euch
("Kaikkien maiden vegetaristit, laskekaa itsenne - tai joukkonne - väärin")

Nyt siellä kerrotaan, että ensimmäinen pelkästään vegaaniruokaan keskittynyt supermarketketju on mennyt nurin, konkurssiin:

Anti-Fleisch-Guru erklärt vegane Supermärkte für gescheitert

Jatkoksi sopii tämä twiitti sikojen määrien kehityksestä eräissä isoissa maissa puolen vuosisadan aikana.

Kiinassa sikojen määrä on kasvanut noin 100 miljoonasta  puoleen miljardiin. Tosin tilastojen luotettavuus ei ole ihan "satavarmaa", sikojen määrä ja ilmoitettu sianlihan kulutus eivät ole oikein balanssissa.

Siinäpä sitten, suomalaiset, kasvihuonepäästöjä vähentämään, siirtymällä veganismiin. Kun se on niin trendikästäkin, suorastaan "buumi", kuten media innostuneena kertoo!

Tosin Suomessakin on hiukan vaikeuksia saada se näkymään tilastoissa:

Li­ha mais­tuu edel­leen suo­ma­lai­sil­le (Lihatiedotus)

Lainaus
Suomalaiset söivät lihaa vuonna 2015 noin 79 kiloa henkeä kohden luullisena lihana. Vuoden 2016 kulutuksen ennustetaan olevan samaa tasoa tai kasvavan hieman. Kasvu tulee lähinnä broilerin kulutuksen kasvusta

Luultavasti Suomessakin ne 7%, jotka v. 2016 ilmoittavat, etteivät syö lihaa lainkaan, syövät sitä huomattavasti vähemmän kuin muut.  Virnistää
« Viimeksi muokattu: 19.01.17 - klo:12:25 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7850



Profiili Sähköposti
« Vastaus #21 : 03.04.17 - klo:09:49 »

Tässä Hesarin kolumnissa tänään olivat nämä faktat kohdallaan (lihav. HJ):

Miksi ministeri pelkää vegaania?

Lainaus
Kasvissyönnistä puhutaan juuri nyt paljon, ja lihantuottajat tuntevat selvästi asemansa uhatuksi. Tosi­asiassa lihan­kulutus kuitenkin kasvaa. Lihatiedotuksen tutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia suomalaisista syö lihaa.
[...]
Kuluttajat äänestävät aina lompakollaan. Sitä myydään, mitä ostetaan.

Mutta silti kirjoittaja on selvästi näkevinään vegaaniruoassa jonkinlaisen uuden "trendin"?
« Viimeksi muokattu: 03.04.17 - klo:16:15 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7850



Profiili Sähköposti
« Vastaus #22 : 04.04.17 - klo:05:09 »

Mutta Hesari on ilmeisesti päättänyt, että ellei veganismi ole trendi, niin se sellaiseksi tehdään. Tänään lehdessä oli iso juttu tästä asiasta eräissä muissa maissa:

Vegaaniruokaa pidetään Virossa vaarallisena lapsille – Vincent ei usko virallisia suosituksia

Lainaus
Viron terveysviranomaiset pitävät vegaaniravintoa vaarallisena kasvavalle lapselle. Samaan aikaan kasvissyönti lisääntyy vauhdilla.

Vauhdillapa hyvinkin. Samasta artikkelista vähän alempaa:

Lainaus
Spagettipäivänä oli kuitenkin myöhäistä ryhtyä kasvissyöjäksi. Nimi pitää ilmoittaa listalle ennakkoon. Koulun yhteensä 1 300 oppilaasta parinkymmenen nimi on listalla.

Eipä tarvinne kauan odottaa, kun näemme veganismistakin väitettävän, että se on jo ihan valtavirtaa.
« Viimeksi muokattu: 04.04.17 - klo:05:23 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7850



Profiili Sähköposti
« Vastaus #23 : 05.04.17 - klo:04:49 »

Ehkä sattuma, eikä niinkään lehden linjaa, mutta Hesarin talousuutisissa oli tänään tämä:

PTT: Ruuan hinta lähtee loppuvuodesta nousuun

Lainaus
KASVISRUOKABUUMI ei vielä näy lihankulutuksessa, sillä lihan kokonaiskulutus kasvaa myös tänä ja ensi vuonna. Varsinkin siipikarjanlihan kulutus on edelleen hyvin voimakkaassa kasvussa.

Siis ihan varmasti on olemassa, vaikkei sitä näy missään. Eikä tule näkymäänkään. Kuin joulutonttu ikkunan takana?
« Viimeksi muokattu: 05.04.17 - klo:05:29 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 [2]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!