Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
23.05.17 - klo:00:19 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 [2]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Suorakylvö tulee!  (Luettu 4229 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7955Profiili Sähköposti
« Vastaus #15 : 17.12.16 - klo:06:54 »

Tässä IPS:n uutisessa ollaan puhuvinaan ilmastonmuutoksesta mutta puhutaankin itse asiassa suorakylvöstä ("direct seeding"):

Cliimate Finance for Farmers Key to Avert One Billion Hungry

Hyvistä tuloksista kerrotaan, noissa kuivuuden piinaamissa olosuhteissa. Mistä ei kerrota, on se, mitä rikkasvien torjunta sitten edellyttää, jos maata ei kynnetä.

Tieto siinä tulee, että suorakylvöä kokeileviin ja edistäviin hankkeisiin sijoitetaan myös kehitusyhteistyörahaa. Tai sitten ehkä jatkossa "ilmastorahaa". Oikein hyvä niin, uskon.

Tuo artikkeli ilmestyi suomeksikin:

Nälän torjunta alkaa pellolta

Eikä siinäkään tietysti tuota yksityiskohtaa, torjunta-aineita, mainita.

Kaiken kaikkiaan, lukijoille täytyisi tehdä selväksi, että tässä on kyse aivan eri strategiasta kuin luomussa. Nyt asia jää hiukan epäselväksi,  kun samainen IPS sitten taas "joka toisessa" artikkelissaan yhä ylistää luomua.


PS. 19.12.16: Kansan Uutiset taas otsikoinnillaan päätti, että ilmastostahan samassa artikkelissa puhutaan:

MAROKON VILJELIJÄT KAMPPAILEVAT ILMASTOUHKIEN KANSSA
« Viimeksi muokattu: 19.12.16 - klo:15:08 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7955Profiili Sähköposti
« Vastaus #16 : 06.03.17 - klo:06:07 »

Pitkästä aikaa Hesarissa (mielipidesivulla, tänään) mainitaan suorakylvö, tässä yhteydessä:

Ravinnekuormitus kuriin suorakylvömenetelmällä

Lainaus
Nykymuodossaan melko tehottomia vesiensuojelun EU-ympäristötukia tulee kohdentaa suorakylvöviljelymenetelmien käyttöönottoon joki- ja merialueidemme tilan parantamiseksi ja palauttamiseksi.

[...]

Maanmuokkaukseen perus­tuvassa viljelyssä kyntökerroksen alapuolinen maa ylitiivistyy vettä läpäisemättömäksi, eikä maaperään synny vettä ja ravinteita pidättävää mururaken­netta. Lisäksi maaperän kasvi­aines hajoaa hiilidioksidiksi ­ilmakehään.

Sen sijaan ympärivuotisesti kasvipeitteisinä pidettäviltä niin sanotuilta suorakylvöpelloilta huuhtoutuu maa-aineita ja ravinteita vesistöön vain alle kolmasosa muokattuihin kyntö­peltoihin verrattuna.
(lihav. HJ)

Kirjoittaja Lasse Svahnbäck, ympäristögeologi ja filosofian tohtori, ei mainitse tuossa asiassa esitettyjä epäilyksiä (Suomessa, Suomen olosuhteissa). Onko ne siis nyttemmin kumottu? Joka tapauksessa hän etenee suoraviivaisen suositukseen:

Lainaus
Suomen tulee kohdentaa ­Etelä- ja Lounais-Suomen nykymuodossaan melko tehottomia vesiensuojelun EU-ympäristö­tukia suorakylvöviljelymenetelmien käyttöönottoon joki- ja merialueidemme tilan parantamiseksi ja palauttamiseksi.

Hesarissa ei mielipidesivulla tunnetusti lähdeviitteitä sallita, mutta oletettavasti hän ei noin väittäisi, ellei hänellä olisi tutkimustietoa takanaan.
« Viimeksi muokattu: 06.03.17 - klo:06:34 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7955Profiili Sähköposti
« Vastaus #17 : 01.04.17 - klo:07:24 »

Tämä IPS-artikkeli on hieman outo:

Indonesian Farmers Weather Climate Change with Conservation Agriculture

Toisaalta siinä selvästikin kerrotaan CA-viljelystä eli suorakylvöstä:

Lainaus
Conservation agriculture encourages farmers to keep soil disturbance at a minimum. Instead of ploughing the field, farmers dig permanent planting holes and use compost instead of chemical fertilizer. They are also urged to grow cover crops such as legumes, and to rotate crops.

Mutta jo tuossa ja pitkin matkaa asia tuntuu sotkeutuvan luomuviljelyyn:

Lainaus
Smulders said both conservation agriculture and mina padi were in line with the Indonesian government’s plan to create over 1,000 organic villages. “All three techniques, including integrated pest management, could be useful technics to promote organic farming.” he said.
(lihav. HJ)

Eikä rikkakasvien torjunnasta tuossa kyntöä välttävässä viljelytavassa kerrota oikein mitään. Kun se yleisesti, kaikkialla muualla, ja melkoisen varmasti myös Indonesiassa, tapahtuu suorakylvössä torjunta-aineita käyttäen, se ei ole kyllä "linjassa" luomun edistämisen kanssa. Suorakylvö varmasti toimii kompostilannoitustakin käyttäen, mutta ei se ole sitä määrittävä piirre.  Tuo toinen kuvattu "mina padi" -menetelmä on muuten jotain ihan muuta kuin CA-viljely, lisätty selvästi väkisin tuon otsikon alle.
« Viimeksi muokattu: 01.04.17 - klo:09:49 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7955Profiili Sähköposti
« Vastaus #18 : 16.05.17 - klo:15:30 »

Yksi lisäsyy suorakylvön lisäämiselle (ScienceDaily):

Tillage farming damaging earthworm populations

Kyntäminen, sen lisäksi, että se tuhoaa glomaliinia tuottavien mykorritsasienten rihmastoja, vahingoittaa myös maan matosia, pienentää niiden määrää. Mikä ei tee maaperälle hyvää. Mutta suorakylvö ja jo kyntämisen vähentäminen tekee, kun se lisää matojenkin populaatioita:

Lainaus
Farming practices that involve no-tillage, Conservation Agriculture and shallow non-inversion tillage were shown to significantly increase earthworm populations. The scientists note that these reduced tillage practices are increasingly being adopted world-wide due to their environmental benefits in terms of erosion control and soil protection.

Ja jo kauan on tiedetty, että madot, vaikka rumia, ovat erittäin hyödyllisiä:

Lainaus
Earthworms are critical to the maintenance of soil functions and the ecosystem services we expect from them. The great evolutionary biologist, Charles Darwin called earthworms "nature's plough" because they continually consume and defecate soil enhancing its fertility in the process.


PS. 17.5.17: Tämä havainto ja löytö helpottaa muuten suorakylvön idean selittämistä paljon: kaikki tietävät madot, jopa aivan lapsetkin, mutta tuskin kukaan tietää glomaliinia ja mykorritsasienia , edes että sellaisia on olemasssa.
« Viimeksi muokattu: 17.05.17 - klo:03:16 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 [2]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!