Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
30.04.17 - klo:08:01 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: "Pienemmät" ravinteet  (Luettu 1070 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7866Profiili Sähköposti
« : 26.08.14 - klo:09:50 »


Täällä on jo omat triidinsä typelle, fosforille ja kaliumille. Mutta huomasin nyt, että "pienemmät" ravinteet (eli ne, joita tarvitaan vähäisempiä määriä - mutta tarvitaan kumminkin) on unohdettu. Korjataan se asia nyt. Ja aloitetaan tällä Eurekalertin uutisella boorista:

MU Researchers Find Boron Facilitates Stem Cell Growth and Development in Corn

USA:ssa siis booria on tietyissä osissa maata riittämättömästi, ja sitä joudutaan lisäämään. Nyt tutkimus on päässyt boorin vaikutusmekanismien jäljille, erityisesti maissin tuotannossa, ja tutkimuksen tulosten avulla saatetaan parantaa maissin satoja ja kehittää viljelymenetelmiä.

***

Täysin tätä ei ole kyllä unohdettu. Ihan alusta saakkahan sivuillamme on ollut Justuksen artikkeli seleenistä, jota ainetta taas Suomen maaperästä puuttuu.
 
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7866Profiili Sähköposti
« Vastaus #1 : 26.08.14 - klo:10:46 »

Löydän ehkä paremman (tai ainakin suomeksi), mutta tässä tällainen vaikuttava lista asiasta, alkuun:

www.sciencelearn.org.nz/Contexts/Just-Elemental/Science-Ideas-and-Concepts/The-essential-elements

Eli ilman näitä 25 alkuainetta ei oikein mistään tulisi mitään! Ilman muistilistaa en minä ainakaan pärjäisi, jos nuo täytyisi yksitellen poimia luonnosta! Hymyilee

Eloperäisten lannoitteiden ("luomulannoitteiden" jos nyt välttämättä halutaan)  salaisuus on tietysti siinä, että ne välttämättä sisältävät ainakin pieniä määriä kaikkia noita aineita, edelliseltä "kierrokselta". (Ja tässähän on lähtökohta luomunkin taustalla oleville "vitalistisille" harhoille - toki, toki asia on monimutkainen, niin kuin elämä on.)

Eli kaikkea ei tarvitse muistaa.

Mutta sisältävätkö ne riittävästi? Ja kuinka paljon asiaa voi parantaa, eri tilanteissa?

Kuten parista edellisestä esimerkistä jo näimme, ei "luontoäitimme" suinkaan, tässäkään asiassa, ole niin kovin huolellinen ja/tai tasapuolinen lapsiaan kohtaan. Ja enää ei "äiti" tiedä parhaiten, tässäkään!
« Viimeksi muokattu: 26.08.14 - klo:11:13 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7866Profiili Sähköposti
« Vastaus #2 : 26.08.14 - klo:11:24 »

Ja edellisen päälle tulee vielä tieto, että tarvitsemme miniminiminimaalisia määriä myös sellaisia aineita kuin ...

http://paleohacks.com/minerals/lead-cadmium-and-arsenic-as-essential-ultratrace-elements-9127

... lyijyä, kadmiumia ja arsenikkia!

Terveisiä vain Jamie Oliverille (toisessa keskustelussamme)!

Muistaakseni on julkaistu tuore lista kaikista elämän tarvitsemista alkuaineista (mukana jokin, edelleen muistamani mukaan, suht. tuore päivitys asiassa). Jos arvon lukijamme muistaa asian minua paremmin, niin linkki tänne otetaan kiitollisuudella vastaan.

***

PS. klo 14: Tämä kesäkuinen päivitys löytyi - myös Eurekalerista - eli se 28:s oli bromi;

Vanderbilt scientists discover that chemical element bromine is essential to human life

Mutta 26. ja 27. ja koko - tarkistettu - lista puuttuu täältä vielä, ja erityisesti suomeksi.

PS2: "Ravinne"-käsite on toki muutakin kuin alkuaineita. Tässä puhutaan nyt kuitenkin niistä. Saa laajentaa keskustelua, jos siihen on tarve. Alkuaineitakaan "luonto" ei usein nauti mielellään ihan "semmoisenaan", vaan "tykkää" esim. "blandatusta" hiilidioksidista paljon enemmän kuin raa'asta ja liian väkevästä hiilestä. Iskee silmää
« Viimeksi muokattu: 26.08.14 - klo:14:24 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7866Profiili Sähköposti
« Vastaus #3 : 04.09.14 - klo:13:11 »

Eloperäisten lannoitteiden ("luomulannoitteiden" jos nyt välttämättä halutaan)  salaisuus on tietysti siinä, että ne välttämättä sisältävät ainakin pieniä määriä kaikkia noita aineita, edelliseltä "kierrokselta".

Ja tältä pohjalta tässä englanninkielisen Wikipedian väitteessa (Micronutrient) on pikkuisen totta ...

Lainaus
Steady growth of crop yields during recent decades (in particular through the Green Revolution) compounded the problem by progressively depleting soil micronutrient pools.

.. eli siis, että Vihreän vallankumouksen (so. tehoviljelyn) myötä nämä mikroravinteet olisivat maaperästä vähentyneet.  Mutta ajatus on järkevä vain sen "pikkuisen". Koska mikään ei estä näitä mikroravinteita myöskin lannoitteisiin lisäämästä - josta komea ja pitkäaikainen esimerkki on tämän Suomen seleeni. Näin voidaan tietysti menetellä muuallakin, ja lisätä keinolannoitteisiin sitä ravinnetta, josta puute kulloinkin on. Ja näin on tehty, muuallakin. Kun on  huomattu, etteivät pääravinteet (NPK) yksin riitä.

Sen lisäksi mikään ei tavanomaista viljelyä myöskään estä käyttämästä esim. lantaa, jos se tuntuu asiassa helpommalta tai tarkoituksenmukaisemmalta ratkaisulta. Ja näinhän siinä yleensä tehdäänkin. Käytetty "apulanta" eli keinolannoitteet eivät asiaa tee mitenkään pahemmaksi, vaan nimenomaan päinvastoin.

Mutta tästä totuuden "kärpäsestä" on luomupropagandassa tehty "härkänen", ja väitetään yhä, Suomessakin, että tehoviljely tuhoaa maaperän. Ei, tätä eivät tee luomua puolustavatkaan tiedemiehet, mutta luomuväen "folkloreen" se kuuluu.

« Viimeksi muokattu: 04.09.14 - klo:13:39 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7866Profiili Sähköposti
« Vastaus #4 : 27.01.17 - klo:12:27 »

Tämä menestystarina jatkuu:

LANNOITUS TURVAA SUOMALAISTEN SELEENIN SAANNIN

Lainaus
Suomalaiset saavat seleeniä elintarvikkeista riittävästi, koska lannoitteita täydennetään seleenillä.  Tutkimusten mukaan seleenilannoituksen käyttö on turvallisin tapa varmistaa suomalaisen ruoan ja rehun riittävä seleenipitoisuus. Seleenin puute voi aiheuttaa ihmisille nivelsairauksia ja eläimille lihasten rappeumaa.

Lannoitteiden seleenitäydennystä tarvitaan, sillä kasveille käyttökelpoisen eli liukoisen seleenin määrä on suomalaisissa viljelysmaissa pieni. [...]

Kummallisesti näin on edelleen, tai oikeastaan taas ...

Lainaus
Seleeniä ei ole suomalaisessa luomusäilörehussa eikä -kasviksissa, koska markkinoilla ei ole tällä hetkellä luomutuotantoon soveltuvia seleeniä sisältäviä lannoitteita.

... koska välillä asian kerrottiin olevan jo kunnossa? Vai hoidettiinko asia toisin, mutta tuon (linkissä olevan tiedon) mukaan seleeniä luomusäilörehussa siis ainakin oli, jos sitä oli siihen luvalla lisätty.
« Viimeksi muokattu: 27.01.17 - klo:13:13 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!