Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
29.06.17 - klo:18:48 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 [2]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Lasten manipulointi luomuaatteen kannattajiksi  (Luettu 3891 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8126Profiili Sähköposti
« Vastaus #15 : 08.04.16 - klo:04:36 »


Päinvastoin kuin otsikko sanoo, ei kyllä tämäkään mitään "luontevaa" ole ...

Luomusta nuorten luonteva valinta

... vaan aivan varmasti enemmän tai vähemmän systemaattisen indoktrinaation tulosta:

Lainaus
Paraistenseudun koulun joukkueessa kilpaillut Lauri Lindholm kiinnittää huomiota myös raaka-aineiden alkuperään.

– On tärkeetä, että se on lähellä tuotettu mahdollisimman vähäpäästöisesti. Luomu on hyvä, että pysyy ympäristö ehjänä, sanoo Lauri Lindholm.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8126Profiili Sähköposti
« Vastaus #16 : 09.09.16 - klo:05:04 »


Vaikka tämä temppu on lehdistössä yleinen (asiasta on jo keskusteltu piilomainontaosiossamme), niin minusta asian törkeysaste kasvaa, jos temppua yritetään kohdistaa vielä lapsiin. Hesarin osastossa "Lasten uutiset" oli tänään Henri Alénin resepti "Nopea munakas", joka alkoi:

Lainaus
3 (luomu)kananmunaa
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8126Profiili Sähköposti
« Vastaus #17 : 30.10.16 - klo:07:56 »

Sinänsä ihan hyvää nuorisotyötä, mutta ...

Ympäristöpäivä Nuorisotalo Merirastissa

Lainaus
Nuoret kokkailivat luomu ruokaa. 🙂
He tekivät Kasvissosekeittoa ja lämpimiä sämpylöitä kanamunilla. Nam!

... miksi luomua? Otsikon tarkoituksessa!
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8126Profiili Sähköposti
« Vastaus #18 : 16.12.16 - klo:05:34 »

Nuorten Luonto on tällainen lehti:

Lainaus
Nuorten Luonto on Luonto-Liiton jäsenlehti, jota tekevät nuoret itse yhdessä lehdenteon ammattilaisten kanssa. NL paneutuu ympäristöasioihin ja aika paljon muuhunkin raikkaalla ja räväkällä otteella. Lehden kestoaiheita ovat ekoelämä ja kestävä kulutus, ympäristönsuojelu sekä luonnossa harrastaminen – kulttuuria unohtamatta. NL ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

Siinä lehdessä on tänä syksynä ilmestynyt tällainen kirjoitus (johon en nyt osaa suoraan linkata):

Lainaus
Puuskahdus: Maatalous on varastettu

Julkaistu: 23.9.2016

Maatalous ei ole enää viljelijöiden käsissä. He toki tekevät työt ja kantavat vastuun, onnekkaimmat jopa omistavat maansa, mutta valta ja valinnanvapaus on viety. Viljelijät ympäri maailman pakotetaan valitsemaan tietyt viljelykasvit, hankkimaan yhä suurempia määriä torjunta-aineita ja ostamaan siemenet joka vuosi uudelleen yhä kalliimmalla – sen sijaan, että he valikoisivat ja varastoisivat edellisen sadon siemenistä parhaat, kuten perinteisesti on ollut tapana.

Myös kuluttajien valinnanvapautta on rajoitettu. Emme enää tiedä, mitä ruokamme sisältää tai miten ja missä se tuotetaan. Maataloudesta on tullut agriteollisuutta, teknologiauskon ja voitontavoittelun myrkyttämää bisnestä, jossa viljelijän, kuluttajan tai ympäristön oikeuksilla ei ole merkitystä.

Ja niin edespäin. Eli tuttua GMO-vastaista luomumytologiaa. Näitä väitteitä on täällä jo käsitelty monessa paikassa.

Mutta näin on siis luvallista kertoa luonnosta kiinnostuneille lapsille ja nuorille harhaanjohtavia väitteitä viljelystä. Ei kai tuohon lehteen pysty oikein vastinettakaan kirjoittamaan, kun ei enää ole niin kovin nuori?
« Viimeksi muokattu: 16.12.16 - klo:08:48 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8126Profiili Sähköposti
« Vastaus #19 : 14.01.17 - klo:06:16 »


EU osallistuu myös tähän projektiin:

Lasten sivut, luomuviljely
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8126Profiili Sähköposti
« Vastaus #20 : 31.01.17 - klo:04:14 »

Uudessa kouluruokasuosituksessa tämä yksityiskohta kyllä mainittiin - koska se on hallitusohjelmassa - mutta Maaseudun Tulevaisuus on kyllä itse lisännyt siihen tuon merkintäsuosituksen:

Uudessa kouluruokasuosituksessa lisää rasvaa – Lappeenrannassa kasvisvaihtoehto lisäsi ruuan menekkiä

Lainaus
Valtioneuvoston periaate­päätöksen mukaisesti kouluissa pyritään lisäämään luomu- ja lähiruokaa. Nuoriakin kiinnostaa ruuan alkuperä, joten se kannattaa kirjoittaa näkyville vaikkapa malliaterian yhteyteen.

Vaikka MT:llä taitaa tuossa silmämääränä olla enemmän tuo lähiruoka, koska seuraava lause on:

Lainaus
”Tutkimuksen mukaan eteläpohjalaiset pojat syövät kasviksia paremmin, kun he tietävät, että ne ovat Etelä-Pohjanmaan pelloilla kasvaneita”, Isotalo sanoo.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8126Profiili Sähköposti
« Vastaus #21 : 06.02.17 - klo:06:39 »

Tässä Sanna Ukkolan jutussa puhutaan asiasta yleisemmin, monin esimerkein, mutta sivutaan myös luomuruokaa ja -aatetta:

Sanna Ukkola: Miksi lapsille pakkosyötetään ideologiaa?

Lainaus
Koululaisille halutaan jatkossa tarjoilla entistä enemmän luomuruokaa. Helsinkiläisissä päiväkodeissa alkoi viime vuoden lopulla vegaaniruokakokeilu. Lisäksi kaikille peruskoulun ysiluokkalaisille jaetaan kevään aikana kirja, jonka nimi on “Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä”.

Tämä herättää tukun kysymyksiä. Feminismi, veganismi. Onko ismien paikka kouluissa?

Miksi ideologiat valtaavat alaa päiväkodeissa ja kouluissa? Miksi opinahjot pitää politisoida?

Siitä, miten luomuruoan syöttämiseen liittyy luomusta hyvin myönteisesti puhuminen (ja epäluulon lietsominen tavanomaista ruokaa kohtaan) meillä on edellä jo kosolti esimerkkejä.

Ukkola päättää kirjoituksensa:

Lainaus
Aikuiset ovat vapaita valitsemaan ideologiansa ihan itse. Jokainen saa uskoa siihen, mihin haluaa ja valita itse vaikkapa ruokavalionsa. Mutta onko oikein pakottaa pieni lapsi syömään aikuisen ideologian mukaan tai tuputtaa lapsille muitakaan poliittisia aatteita jo alakoulusta lähtien? En olisi siitä ihan varma.

Ukkola viittaa myös tuohon luomumaitopäätökseen. Kun ko. EU-määrärahan käyttöön sisältyy myös velvoite ruokakasvatuksesta terveellisempiin ruokavalintoihin, on olemassa nyt riski, että Suomessa sekin (pieni) raha käytettään sen perustelemiseksi koululaisille, miksi nyt sitten pitää sitä luomumaitoa juoda.

***

Maria Nordin yrittää vastata Ukkolalle leimaamalla tavanomaisen ruoan (ja lihansyönnin) ideologiaksi:

Koululaisille pakkosyötetään myrkkyjä ja eläimiä

Luomun osalta hän näennäisen loogisesti kysyy näin ...

Lainaus
Ei yhtään myrkkyjä on parempi kuin vähän myrkkyjä

On varmasti totta, että suomalaisten lasten torjunta-aineiden saanti on kohtuuden rajoissa. Silti torjunta-aineiden haitoista tiedetään jo paljon. Yhtälailla voitaisiin vaatia tutkimusta jossa on osoitettu torjunta-ainepitoisemman ruuan olevan lapsille luomuruokaa terveellisempää. Ennen kuin tällaisia tutkimustuloksia esitetään, eikö olisi kuitenkin järkevämpää ottaa varman päälle ja vähentää lasten torjunta-aineiden saantia?

... mutta ei sitten ota huomioon, että luomun osalta on otettava vastaan koko paketti. Myöskään keinolannoitteita ei voi käyttää. Ja on otettava mukana pienemmät sadot ja sen mukana kalliimmat hinnat. Niinpä varmaan olisi jopa osoitettavissakin, että samalla rahalla tavanomainen ruoka olisi terveellisempää! Häviävän pienine torjunta-ainejäämineenkin.

Nordin myöntää, että torjunta-aineiden saanti on "kohtuuden rajoissa" mutta ei sitten pysty ilmaisemaan asiaa niin, että se on täysin mitätöntä. Hän ei tuossa ota kantaa siihen, miten tätä luomuruokakasvatusta sitten myös oppitunneilla jatketaan. Ilmeisesti siksi, ettei se hänen mielestään ole ideologiaa vaan pelkkien tosiasioiden kertomista?

PS. Tässä asiassa Nordin kirjoittaa kyllä sitten itse itseään vastaan, voi sanoa jopa itsensä pussiin. Kun hän alussa kirjoittaa ...

Lainaus
Suomi pyrkii suuntaamaan EU:lta saatua kouluruokatukea luomutuotteille, jolloin kouluissa tarjoiltaisiin enemmän luomutuotteita kuin ei-luomutuotettuja ruokia. Kouluruokatuki voitaisiin saada luomua suosivaksi jo ensi elokuusta alkaen.

Tämä oli varsinainen ilouutinen monissa perheissä. Mutta yllättäen tämä ei miellyttänytkään kaikkia.

... niin sitten hän myöhemmin jatkaa:

Lainaus
Myös maidon pakkojuottaminenkin tuntuu hyvin oudolta. Olenhan puoliksi espanjalainen ja nähnyt läheltä, kuinka ihmiset elävät terveinä hyvin vanhoiksi juomatta pisaraakaan maitoa.

Nythän koko tässä kiistellyssä asiassa on pääosin kyse vain luomumaidosta, sen "pakkojuottamisesta".
« Viimeksi muokattu: 06.02.17 - klo:08:15 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8126Profiili Sähköposti
« Vastaus #22 : 13.02.17 - klo:03:57 »

Tuomas Aivelo ja häntä seuraava Sammeli Heikkinen ovat kyllä osin oikeassa tässä:

Lainaus
Aivan kuten tieteen on näiden kirjoittajien mielestä oltava ”objektiivinen”, samoin myös koulun pitäisi olla arvovapaata aluetta. Esimerkiksi näistä ajatuksista käy Sanna Ukkolan eilinen kirjoitus Ylen nettisivuilla. Niissä Ukkola tuomitsee luomu- ja vegaaniruuan tarjoamisen koululaisille ”ideologisena” ja ”-isminä”.

Ukkolan ajatus on uskomattoman naiivi. Tehotuotannon suosiminen on aivan yhtä paljon poliittinen päätös kuin luomunkin suosiminen.

Selvää on, ettei vieläkään arvoja voida johtaa tosiasioista. "Humen giljotiini" on yhä käyttökunnossa.

Mutta he unohtavat, että juuri luomuaatetta yritetään tuoda tässä objektiivisuuden kaavussa esille. Lasten päät täytetään tiedokkeilla tehoviljelyn haitoista ja luomun loistavuudella, tuomatta oikeastaan usein esiinkään vastaväitteitä.

Eikä asiaa ole lopulta koskaan läpi keskusteltu. Koulujen päätöksiä perustellaan opetushallinnon päätöksillä, joita perustellaan hallitusohjelmalla, jota perustellaan EU:n tai Ruotsin päätöksillä.

Edes luomua kun ei voida johtaa arvoista.  Vaikka tämän ...

Lainaus
Opetussuunnitelman perusteiden alkupuolella on muun muassa osio ”Perusopetuksen arvoperusta”. Siellä mainitaan asioita kuten ”rohkeus puolustaa hyvää”, ”opetus vahvistaa... kulttuurisen monimuotoisuuden kunnioitusta”, Tekstissä linjataan, että sivistynyt ihminen arvostaa toisia ihmisiä ja ympäristöään ja että oppilaita ohjataan kestävään elämäntavan omaksumiseen.

... voi arvioida aivan toisin. Kuten tältä sivustolta voi nähdä. Meidän "rohkeutemme puolustaa hyvää" toteutuu niin, että me vastustamme villisti luomua.

Ajatus, että peruskoulun arvoista seuraisi velvollisuus puolustaa ja suosia tehotonta luomuviljelyä, on - uskomattoman naiivi.
« Viimeksi muokattu: 13.02.17 - klo:08:51 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8126Profiili Sähköposti
« Vastaus #23 : 22.02.17 - klo:04:43 »

Tässä ei ole päivämäärää, mutta googlen mukaan se on tehty 11 tuntia sitten:

Luomua eri luokille (Ruokatieto)

Lainaus
Luomu on kestävän kehityksen periaatteiden mukaista elintarviketuotantoa. Oppimateriaalin luomuosion tavoitteena on tarjota luomun perustiedot siten, että oppilaat voivat kokea löytämisen riemua ja oppimisen iloa.

Voi olla vanhempikin, ehkä sitä on vain päivitetty eli hiukan korjattu. Mutta joka tapauksessa se vielä siellä on.


PS. Tarkistuksen jälkeen se olikin näin:

Lainaus
Luomua eri luokille

26.04.2013 | | ... Aiheeseen liittyvät tehtävät -osiossa hyödynnetään eri osioista opittuja asioita. Tehtävät tukevat opetussuunnitelmassa ...

Mutta joka tapauksessa se vielä siellä on.  Surullinen
« Viimeksi muokattu: 22.02.17 - klo:05:50 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8126Profiili Sähköposti
« Vastaus #24 : 06.04.17 - klo:15:08 »

Kuten olemme huomanneet, Ruotsissa uskalletaan olla luomuaatteen suhteeen kriittisiä. On tiedemiehiä, on poliitikkojakin. Nyt tähän otsikon ilmiöön on vastalauseensa siellä kirjoittanut koululainen:

Skolan indoktrinerar oss elever om ekomat

(Vinkki tähän: Jarrumies - "miehemme Tukholmassa")
« Viimeksi muokattu: 06.04.17 - klo:15:11 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8126Profiili Sähköposti
« Vastaus #25 : 12.06.17 - klo:03:47 »

Partiokin on mitä hienointa nuorisotyötä, mutta mitä tämä on olevinaan:

Uudenmaan partiolaiset mukana tekemässä luomupuuron syönnin maailmanennätystä

Sivu vielä linkkaa suoraan Pro Luomun sivuille.

Onko tuossa kaikuja vielä Markus-sedästä, että kaikki missä puhutaan (aamu)puurosta, sen täytyy olla hyvä juttu? Jossain partiopiirin vähän vanhempien johtajien alitajunnassa?

Mutta indoktrinaationa tuokin toimii. Vanhempainyhdistyksellä tms. olisi tuossa mahdollisuus esittää vastalauseensa.
« Viimeksi muokattu: 12.06.17 - klo:04:12 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 [2]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!