Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
21.08.17 - klo:22:36 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 2 [3]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?  (Luettu 7857 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8361Profiili Sähköposti
« Vastaus #30 : 30.07.15 - klo:14:00 »

Vaikka tämä vapaan lehmän maito ei ilmeisesti ole ollut - eri syistä - mikään jymymenestys, niin näin näyttää Luomuliitto kuitenkin asiasta hermostuneen, että on julkaissut tällaisen artikkelin:

Vapaa vs. luomulehmä?

Se ei ole varsinaisesti liiton kannanotto, vaan sarjassa "Asiantuntija vastaa". Siitä ei oikeastaan saa otetta. Parsinavettakin voi olla hyvä vaihtoehto, se jää päällimmäiseksi. Luomun puolustusta on lähinnä tämä kappale:

Lainaus
Suurin osa luomulehmistä elää vapaana pihatoissa eli nekin ovat ”vapaita lehmiä”. Lisäksi luomutiloilla on aina kaikilla eläimillä ulkoilu- ja laidunnuspakko. Tällaista vastaavaa ei vapaan lehmän maidon tuottajilla ole. Luomusäännöt ovat lisäksi tiukkoja ruokinnan ja lääkinnän suhteen eli eläimen elämän tulee olla mahdollisimman luonnollista ja myrkytöntä.
(lihav. HJ)

Onko siis tuo pakko se erottava tekijä? Vai nuo "ruokinta ja lääkintä"? Joista erityisesti lääkinnän osalta on vähintäänkin "kahenlaista ilimoo"! Tuo homeopatiakuvio täytyy kuvata ostajille niin, että se on "mahdollisimman luonnollista ja myrkytöntä", ei yksityiskohtaisesti.

Kun sen luomurehunkin välttämättömyyden perustelu on vähän niin ja näin, alkaa tuo - ainakin perustelujen tasolla - vaikuttaa vähän epätoivoiseltakin. Vaikka vapaan lehmän maito ei siis vielä suurta markkinaosuutta ole saanutkaan, sitä ilmeisesti nyt aidosti pelätään?

« Viimeksi muokattu: 30.07.15 - klo:14:16 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8361Profiili Sähköposti
« Vastaus #31 : 03.09.15 - klo:06:02 »

Yksi vastaus otsikon kysymykseen voisi olla mainonta? Nyt on ilmestynyt pro gradu -tutkielma (Helsingin yliopisto, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Taloustieteen laitos, pdf) ..


Printtimainoksilla luotu kuva luomusta: Finfood Luomu, tuotetut
luomumainokset 1998–2004


... tekijänään Minna-Maaria Åberg. Näyttäsi nopean selailun pohjalta hyvinkin analyyttiselta. (Ehkä siinä on jotain puoltoa luomuaatteen suuntaan, mutta ohitetaan se nyt tässä.)
« Viimeksi muokattu: 03.09.15 - klo:06:09 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8361Profiili Sähköposti
« Vastaus #32 : 11.01.16 - klo:04:43 »

Mielikuvien, ideoiden taistelu, sota ruoasta on kuumenemassa USA:ssa, sanoo Harvardin professori Robert Paarlberg:

The War on Food is Heating Up, Harvard Professor Says

Vaikka hän on varmasti "meidän puolellamme" (hae vaikka nimellä täältä), on hänen näkemyksessään tiettyä pessimismiäkin. Luomuväki on useassa asiassa onnistunut siellä voittamaan tämän mielikuvataistelun. Tästä hän mainitsee esimerkkejä. Voitot on saavutettu lähinnä suuren yleisön mielissä, viljelijät eivät ole asiaan suuremmin innostuneet, ihan ymmärrettävistä syistä (USA:ssa ei käsittääkseni ole vastaavaa verovaroin kustannettua anteliasta luomutukea kuin EU:ssa. "Premiumia" eli lisähintaa on kyllä saatavissa).

Lainaus
Boil all this down, and Paarlberg believes that opponents are winning a few of the battles, but not the war - yet.

Eli joitakin taisteluja he ovat voittamassa, mutta eivät koko sotaa - vielä.

Niin siis USA:ssa, mutta heijastuu se tännekin: eräässä mielessä tämä on "maailmansota".
« Viimeksi muokattu: 11.01.16 - klo:08:58 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8361Profiili Sähköposti
« Vastaus #33 : 24.11.16 - klo:06:47 »

Tähän pro graduun täytyy kyllä tutustua, kun se nettiin tulee:

https://letmegoorganic.wordpress.com/2016/11/23/viimeinkin-koitti-aika/

Epäilemättä se on on kovasti luomumyönteinen. Mutta voi ehkä lisätä myös meidän luomukriittisten ymmärrystä otsikon kysymyksessä.

Nappaanpa sen tiivistelmästä jo tämän:

Lainaus
Tulosten perusteella luomun aktiivikäyttö vaatii muun muassa koetun minäpystyvyyden lisääntymistä tai jonkin ”shokkitekijän” vaikutuksen, kuten lapsen syntymisen tai GMO-dokumentin katsomisen.

Vaikkei minulla ole aavistustakaan, mitä "minäpystyvyydellä" tarkoitetaan.
« Viimeksi muokattu: 24.11.16 - klo:06:56 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8361Profiili Sähköposti
« Vastaus #34 : 18.01.17 - klo:04:00 »

Luomun syöminen onkin (?) tapa viestittää muille, kaikenlaisesta:

Ruokavalinnat viestivät arvoista – luomun kuluttaja on epäitsekäs ja aito ihminen?

Lainaus
Luomalan ryhmä on selvittänyt, millaisena luomuruoan suosimisesta viestivät miehet koetaan ja miten heitä kohdellaan sosiaalisessa vuorovaikutuksessa muiden miesten keskuudessa. Yleisesti Luomala kertoo tutkimusten osoittaneen, että luomun kuluttaminen koetaan positiivisena asiana.

– Erityisesti esille nousivat meitä kiinnostavat piirteet kuten epäitsekkyys; henkilö, joka vihjaa olevansa luomufani, kertoo samalla siitä, että on epäitsekäs ihminen. Samaan hengenvetoon siihen liittyy tietty uskottavuus ja vilpittömyys siitä, että hän on aito ihminen. Kolmantena ovat arvostamiseen liittyvät seikat: voidaan kokea, että henkilöllä on korkeampi yhteiskunnallinen asema kun hän suosii luomua, Luomala sanoo.

(Luomalan projektiin on täällä jo viitattu toisaallakin.)

Mutta kaikkialla se ei toiminutkaan:

Lainaus
Nyt se on tutkittu: on aivan eri asia leimautua luomutuotteiden kuluttajaksi Helsingissä kuin Kauhajoella, Etelä-Pohjanmaalla. Helsingin Kampissa mies, joka näyttää suosivan luomua, saa osakseen rispektiä eli arvostusta. Toisin on Kauhajoella.

– Kun tulimme Kauhajoelle keräämään aineistoa, niin eihän se niin mennyt, vaan pikemminkin toisinpäin. Vähän kuin leimakirves nousi ja mies, joka näytti suosivan luomua koettiin negatiivisemmin muitten miesten toimesta, sanoo Vaasan yliopiston kuluttajakäyttäytymisen professori Harri Luomala.

Ihan mielenkiintoista jo noin. Mutta vertailuaineiston voisi varmaan etsiä Helsingin sisälläkin? Onhan ollut puhetta/havaintoja, että juuri täällä on niitä "punavihreitä kuplia", joissa ihmiset kuulemma elävät. On myöskin nähtävissä, että luomun kulutus täällä vaihtelee rajusti kaupunginosasta toiseen (ja myös sosiaaliryhmittäin ... tutkimusta asiassa kyllä puuttuu, asia kun on ollut pitkälle kaupan omien selvistysten varassa).

Sinänsä tuo voi pitää paikkansa, että "henkilö, joka vihjaa olevansa luomufani, kertoo samalla siitä, että on epäitsekäs ihminen" - nimittäin niissä piireissä, joissa luomua arvostetaan - mutta muutoin se kyllä nostaa karvat pystyyn. Henkilö, joka vaatii nykyisessä maailmassamme 3-4 -kertaisen pinta-alan oman ruokansa tuottamiseen, olisi "epäitsekäs"?  Huh,  huh!

Tuon "korkeammasta yhteiskunnallisesta asemasta" viestimisen lmiön olemme kyllä havainneet. Olemme kyllä tainneet kuvata sitä vähän kielteisellä (epätieteellisellä?) kielellä: näin voi pröystäillä rahoillaan ...

***

Tämä on kyllä sitten ko. uutisessa silkkaa harhaanjohtamista ...

Lainaus
Kun kuluttaja tekee ruokaan liittyviä valintoja, hän joutuu samalla varautumaan valintansa mukana tuleviin arvolatauksiin. Olipa kyse sitten luomusta tai vaikka valintana verinen pihvi, saattaa sen lähettämä signaali olla varsin voimakaskin.

... koska - kuten olemme juuri huomauttaneet - luomussa ei ole kyse kasvissyönnistä, ja tuo "verinen pihvi" voi hyvin olla luomulihaa. Eli nuo eivät ole ne (vastakkaiset) valinnat.
« Viimeksi muokattu: 18.01.17 - klo:05:35 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8361Profiili Sähköposti
« Vastaus #35 : 20.01.17 - klo:03:32 »

Vaikkei tässä tutkimuksessa juuri luomua tutkittukaan (eikä tuossa mainitakaan), niin varmaan nämä huomiot myös siihen soveltuvat:

Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi (NYT-liite, HS, jostain syystä ei kuitenkaan ollut paperilehdessä tänään)

Tähän tapaan se menee, ja luomun makuunhan sitä vedotaan (siiloin kun on luomusta kysymys):

Lainaus
Bourdieun teorioiden mukaan maussa on hierarkioita, ja arvostetuin maku on niillä, joilla on paras koulutus, asema ja parhaat tulot. Pykälää alempana oleva keskiluokka taas yrittää matkia eliitin makua. Sitä kutsutaan Bourdieun mukaan hyväksi kulttuuritahdoksi.

Alemmilla luokilla ei ole edes tarvetta käydä tällaista kamppailua. Siellä makuasiat ovat vain makuasioita.

Hifistelijöiden maailmassa kaikki on toisin. Ja tätä maailmaa Linblom katsoo kriittisesti.

”Kaikki se kamppailu käydään hyvin pienellä tavalla toisistaan eroavien luokkien välillä. Tyypit, jotka tietävät vaikka pienpanimo-oluista, tappelevat keskenään asioista jotka eivät isolle kansanryhmälle merkitse yhtään mitään”, Lindblom sanoo.

Ylipäätään kaikki ruokatrendit ovat esimerkkejä statuskamppailusta, Lindblom sanoo. Tutkija kertoo seuraavansa ruokatrendejä ihmeissään.

Ilmiöhän ylittää myös maiden rajat, kuten on nähtävissä esim. joidenkin köyhempien maiden "keskiluokan" "luomubuumeista". Kiina on tullut esimerkkinä esiin. Katso Kiinan tapauksessa myös tänne (plus keskusteluun).

Joka tapauksessa tämä on ehkä turha toive ainakin luomuruoan osalta ...

Lainaus
Joka tapauksessa Lindblom toivoisi, että tulevissa ruokatrendeissä mentäisiin maku edellä.

”Ja että jengi lopettaisi miettimisen siitä, mitä ’pitäisi’ syödä ja söisi mitä itse haluaa. Mutta voi olla että tässä ajassa se on mahdotonta.”

... jos tuon sosiologisen ilmiön lisäksi sekä puolueet että valtiovalta painostavat siihen suuntaan? (Oma sosiologinen probleemansa on, miksi näin on laita, eikä yksikään puolue tai poliitikko Suomessa uskalla tuosta "rintamasta" livetä.)
« Viimeksi muokattu: 20.01.17 - klo:09:23 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8361Profiili Sähköposti
« Vastaus #36 : 27.07.17 - klo:04:42 »

Tässä artikkelissa Hesarissa tänään ...

Miksi ihminen suosii luomua tai uskoo Jumalaan? Tutkija Marjaana Lindeman selvittelee sitä työkseen

... ei lopulta kovin pajon luomusta ollut. Mutta lainataan tämä:

Lainaus
Onko luomu sitten uskon asia? On, ainakin sen terveellisyys ja ekologisuus, sanoo Lindeman.

”Tutkimukset eivät ole ainakaan vielä osoittaneet, että luonnon­mukaisesti viljelty ruoka olisi millään tavalla parempaa kuin tavallisesti viljelty”, Lindeman sanoo.

[...]

Intuitiivisia ajattelijoita ei Lindemanin mukaan puhuttele niinkään tiede, joka on abstraktia tai vaikeaa. Sen sijaan heihin uppoavat tapauskertomukset, todistajan lausunnot, konkreettiset esimerkit ja tarinallisuus.

Intuitiiviset ajattelijat assosioivat kekseliäästi. Siksi he ovat usein luovia.

Intuitiivinen ajattelu liittyy luomuunkin.

”Ne, jotka ostavat luomua, suosivat enemmän intuitiivista kuin analyyttistä ajattelua.”

Käsitteet määritellään tai selitetään tarkemminkin artikkelissa.

Ihan muuten erillisenä, spesifimpänä kysymyksenä: osaisiko hän selittää, olisiko hänellä teoriaa siitä, miksi ihmisten alaryhmä, suomalaiset poliitikot, uskovat niin vakaasti luomuun?  Iskee silmää

Mutta kaikkiaan aika railakasta tekstiä (puhetta) tutkijalta samasta yliopistosta,  jonka alaisena toimi mm. Luomuinstituutti vielä jonkin aikaa sitten.
« Viimeksi muokattu: 27.07.17 - klo:07:27 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8361Profiili Sähköposti
« Vastaus #37 : 29.07.17 - klo:05:11 »

Tässä ihan ikiomaa spekulaatiota luomuaatteen ja uskonnon yhteydestä. Paralleeli, samanlaisuus, ei toki vielä analyysi. 1.  Moos. 2.  luku:

Lainaus
8 Herra Jumala istutti puutarhan itään, Eedeniin, ja sinne hän asetti ihmisen, jonka oli tehnyt. 9 Herra Jumala kasvatti maasta esiin kaikenlaisia puita, jotka olivat kauniita katsella ja joiden hedelmät olivat hyviä syödä, ja paratiisin keskelle hän kasvatti elämän puun sekä hyvän- ja pahantiedon puun.

[...]

15 Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä. 16 Herra Jumala sanoi ihmiselle: "Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. 17 Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö, sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, olet kuoleman oma."

Vastaavalla tavalla luomuihminen uskoo, että luonto on tarkoitettu ihmistä varten, siinä on kaikki juuri sopivaa ihmisen syötäväksi. Tuon tietyn puun tilalla ovat kasvit, jotka on kasvatettu keinolannoitteiden ja torjunta-aineiden avulla tai jotka ovat geenimuunneltuja?

Mutta ehkäpä tuo on minun puoleltani juuri sitä "intuitiivista ajattelua"!  Iskee silmää
« Viimeksi muokattu: 29.07.17 - klo:07:55 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8361Profiili Sähköposti
« Vastaus #38 : 05.08.17 - klo:07:10 »

Olikin odotettavissa, että tämä reaktio ja tältä taholta Lindemanille tulisi:

Luomutuotannon eduista on tutkimustietoa

Ainakaan tämä ei kyllä ole pätevä vastaväite:

Lainaus
Luomua ei voida yhdistää kirjoituksessa esitettyihin uskomuksiin. Luomusertifiointi ­perustuu EU-asetukseen, jolla säädetään luomutuotannon kriteereistä ja tavanomaista maataloutta tarkemmasta valvon­nasta.

Sillä aivan hyvin asetus voi perustua (enemmistön omaksumiin) uskomuksiin. Kun vuosisadan alussa vielä keskusteltiin nk. EU:n "perustuslaista", sen ensi versiossa oli viittaus kristinuskoon!

Eikä tuo valvonta ole oikeastaan tarkempaa kuin tavanomaisessa, koska se, mitä siinä valvotaan, on luomusääntöjen noudattaminen. Eivät mitkään muut asiat (terveellisyys, turvallisuus ym.).

Tässä voisi olla jotain ...

Lainaus
Luomutuotanto pohjaa luonnon prosessien ymmärtämiseen. *) Viljelijöiden tiedon tarve, julkiset tuet ja tuotteiden laatuvaatimukset edellyttävät luomun tutkimusta. Luomun vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen, ravinnekiertoon ja tuotantoeläinten hyvinvointiin on olemassa tutkimuksia, jotka osoittavat etuja tavanomaiseen maatalouteen verrattuna.

... paitsi, että "nettona" on niin, että enemmän on tutkimuksia ja tutkimusyhteenvetoja, jotka eivät noita etuja osoita. (Tästä on saitillamme useassakin keskustelussa, vaikka täällä.)

Tämä on irrelevanttia:

Lainaus
Ammattimainen luomutuotanto edellyttää viljelijöiltä korkeaa agroekologista osaamista. Luomuopetus ja neuvonta nojaavat puolestaan tieteelliseen kriittiseen lähestymistapaan ja tutkimukseen. Luomun tutkimusinnovaatioita on omaksuttu myös tavanomaiseen viljelyyn esimerkiksi noudattamalla integroidun kasvinsuojelun pe­riaatteita ja parantamalla ravinteiden kiertoa.

Viljelijöiden mahdollinen taitavuus ei ole mikään perustelu itse asialle. Kuten ei myöskään se ole tässä merkityksellistä, mitä innovaatioita tavanomaiseen viljelyyn mahdollisesti kehitetty (sikäli mikäli sitä on koskaan edes tapahtunut!).

Mutta tuossa ja edellä ko. tutkijat oikeastaan puolustelevatkin omien virkojensa olemassaoloa.

Ja tässä oikeastaan todetaan vain sama minkä Lindeman totesi:

Lainaus
Kuluttajat valitsevat luomua maun, laadun, terveellisyyden ja ympäristöystävällisyyden vuoksi. Tieteellistä tietoa luomusta on olemassa, ja sitä tarvitaan kuluttajien ja viljelijöiden valintojen tueksi.

Eli näin kuluttajat luulevat tekevänsä. Ja saavat kyllä valinnoilleen tukea tästä "tunnustuksellisesta tutkimuksesta".


________

*) alunperin luomuaate kyllä perustui luonnon prosessien ymmärtämättömyyteen, nk. vitalismiin. Jonka sukuiselle filosofialle biodynaaminen viljely yhä perustuu. Kun keinolanoitteissa ei ole "elämän voimia", niistä ei pitanyt/voinut olla maataloudessa mitään apua! Eikä luomusääntöjä nykypäivänäkään luonnontieteelliseltä pohjalta valita tai muodosteta vaan poliittisesti. Ja/tai taloudellisesti: luomusäännöillä on kummallinen ominaisuus tarvittaessa "taipua", kun on kyse taloudellisista eduista.

(Vitalismin jälkikaikuja on, että luomuväki yhä - turhaan - odottaa, että luomusadot paranisivat ajan myötä ja myös, että tehoviljely ennemmin tai myöhemmin olisi "tullut tiensä päähän" eli sadot eivät siinä enää kasva tai jopa romahtavat!)
« Viimeksi muokattu: 05.08.17 - klo:08:59 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 2 [3]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!