Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
15.12.17 - klo:19:55 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 7
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus  (Luettu 22913 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8864Profiili Sähköposti
« Vastaus #45 : 11.06.14 - klo:07:36 »

Netti-HS:n uutisesta (liittynee eiliseen Pro Luomun tilaisuuteen):

Lainaus
Alarotu työskentelee S-ryhmän päivittäistavarakaupan valikoimajohtajana. Kotimaisia tuotteita S-ryhmän myymistä luomutuotteista on 65 prosenttia.

"Kuluttajat arvostavat aiempaa enemmän kotimaisuutta. Kasvusta merkittävä osuus tulee kotimaisien luomutuotteiden myynnistä", selventää Alarotu.

Onko täällä arvioitu siis asiaa väärin (so. kun on uskottu, että luomutuonnin osuus kasvaa, Ruotsin malliin)?

Mitenkä se nyt ottaa. Kun tarkistetaan asia Ilkka Alarotun dioilta 10.6.14 tilaisuudessa, siellä lukee näin (lihav. HJ):

Lainaus
Suomessa valmistettujen tuotteiden osuus volyymista on 65 %

Nyt uskallan luottaa "mutuuni", ja sanoa, että se 35%, joka tuosta jää, on sitten luultavasti juuri sitä kalliimpaa, jalostettua tavaraa. Ja siten tuontiluomun osuus myynnistä, rahasta on mitä luultavimmin kasvanut (voisi olla jo 40% tai sinnepäin, tai jopa ylikin).

Alarotu (diallaan) sanoo kyllä, että (luomun) "[k]asvusta merkittävä osa on tullut suomalaisista tuotteista" (lihav. HJ), mutta ei siis sano, että se osuus olisi merkittävin. Jonka luultavasti olisi sanonut, jos kyseinen osuus olisi ollut yli 50%.

HS:
Lainaus
"Luomua ostava kuluttaja arvostaa hinta-laatusuhdetta, kotimaisuutta, herkullisuutta ja ekologisuutta", kiteyttää Alarotu.

Eikä siis oikeastaan ostaessaan saa erityisesti mitään näin arvostamaansa! Kiteyttää tähän Jokipii.
« Viimeksi muokattu: 11.06.14 - klo:09:41 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8864Profiili Sähköposti
« Vastaus #46 : 07.07.14 - klo:08:34 »

Nyt uskallan luottaa "mutuuni", ja sanoa, että se 35%, joka tuosta jää, on sitten luultavasti juuri sitä kalliimpaa, jalostettua tavaraa. Ja siten tuontiluomun osuus myynnistä, rahasta on mitä luultavimmin kasvanut (voisi olla jo 40% tai sinnepäin, tai jopa ylikin).

Tällaisesta VM:n budjetin valmisteluasiakirjasta löytyykin sitten tieto selvällä suomella:

Lainaus
Tuontiluomun 40 prosentin osuutta myydyistä tuotteista pitää pystyä vähentämään.


Nyt en ole ihan varma, mutta liittyykö tuo asiakirja jo tämän vuoden eli vuoden 2014 budjetin valmisteluun? Eli noin - siis 40% - olisi ollut jo viime vuonna?

PS. Tarkistin, että hyväksytyssä budjetissa tuota mainintaa ei ole. Niinpä lähde on Valtiovarainvaliokunnan mietintö VaVM 34/2013 vp (13.12.2013). Eli sen käsityksen ja sen saamien tietojen mukaan 40% tuonnin osuus olisi ollut tosiasia jo v. 2013.

Tieto tai arvio on luultavasti tai lähes varmasti saatu Pro Luomulta (koska kaupan valistunut arvio asiassa on ainoa tieto, mikä Suomessa on, esim. tulli ei asiaa tiedä).  Miten minusta nyt tuntuu, ettei tuota lukua ole tuotu esiin, kun luomumyynnistä on kerrottu kansalle?

***

Avataan vähän, vaikka tämä perusmatematiikkaa onkin. Vuoden 2013 arvioidusta luomumyynnistä 215 miljoonaa 40% on 86 miljoonaa. Kotimaisen luomun osuudeksi jää siis 129 miljoonaa. Hehtaaria kohti (joita oli v. 2012 lopussa n. 205 000) kotimaisen luomun myynti oli siis n. 630 euroa. Aaria kohti 6,3 euroa.
« Viimeksi muokattu: 07.07.14 - klo:09:19 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8864Profiili Sähköposti
« Vastaus #47 : 08.07.14 - klo:06:37 »

Tietysti teoreettisesti mahdollista, että tuossa valiokunnan asettamassa pyrkimyksessä onnistuttaisiin. Mutta kuten edellä oli rivien välistä luettavissa, näin ei ilmeisesti ole tapahtumassa.

Melkoisen nopeasti tuo prosenttiluku, eli tuontiluomun osuus, on kasvanutkin. Sen voi nähdä ihan vaikka tätä keskustelua taaksepäin selaamalla. - Vielä tällä hetkellä Wikipediassakin tarjotaan lukua 30%.

Selittyy sekin, miten tässä luomumyynnin nousuvaiheessa luomutuottajat Suomessa saattoivat olla siellä täällä tyytymättömiä siihen, miten heidän tuotteensa eivät silti menneetkään kaupaksi.

Ennemmin tai myöhemmin Pro Luomun täytynee päivittää tiedot julkisestikin, ja kertoa meille, mikä on tilanne asiassa nyt.
« Viimeksi muokattu: 08.07.14 - klo:10:56 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8864Profiili Sähköposti
« Vastaus #48 : 01.08.14 - klo:17:03 »

Tällä Iisalmen Sanomien pääkirjoittajalla on täysin realistinen näkemys väistämättä kalliimman luomun potentiaalisesta kysynnästä - eli sitä ei näillä näkymin mitenkään kauheasti ole - mutta sitten hänkin, oikeastaan aika tyypilliseen tapaan, lankeaa tähän "luomu- ja lähiruoka" -illluusioon, eli eri asioiden toisiinsa sotkemiseen, ja samantien siihen, että asiasta olisi potentiaalista hyötyä hänen lähiseudulleen (lihav. HJ):

Lainaus
Me yläsavolaiset olemme monen ruuan suhteen etuoikeutettuja. Monet kaupoista löytyvät tuotteet ovat lähellä tuotettuja ja niiden alkuperä selvillä.

Olisi kuitenkin hyvä, että kaupat markkinoisivat entistä ponnekkaammin omia luomu- ja lähituotteitaan. Esimerkiksi oma erityinen osastonsa lähellä tuotetulle ruualle voisi nostaa paikallisten tuotteiden kysyntää entisestään.
« Viimeksi muokattu: 01.08.14 - klo:17:24 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Matti Pekkarinen
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 469


Moi


Profiili WWW Sähköposti
« Vastaus #49 : 05.08.14 - klo:11:19 »

Tekee mieli palata jo aiemmin esillä olleeseen luomun maksaja-asiaan. (siis siihen että maksaja=jokainen veronmaksaja)
Suunnilleen kaikille meille olisi parempi, että luomuruoka olisi kaukoruokaa. Siis: se tuotettaisiin jonkun muun valtion veronmaksajien rahoilla. Ja luomuväen (varsinkin U.B. Linströmin mukaan) mielestähän ”siellä jossain” luomu tuottaakin runsaat sadot, joten se ei siellä aiheuta verokuormitusta eikä sademetsien lisähakkuutakaan.

Suomalaiset luomuviljelijät ovat sanoinkuvaamattoman saamattomia nyhjääjiä, luusereita? Tukiaisia piti taas korottaa, ettei heidän uskonsa viljelyn mielekkyyteen ihan pettäisi.

Luomusato jääkin usein pellolle, eikä siinä suurta vahinkoa synny
« Viimeksi muokattu: 05.08.14 - klo:13:54 kirjoittanut Matti Pekkarinen » tallennettu

Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8864Profiili Sähköposti
« Vastaus #50 : 01.10.14 - klo:08:50 »


Valio yrittää nyt kertoa meille näin:

Kotimaisuus ratkaisee luomun ostamisessa

Lainaus
– Myös kotimaisuus nousi tutkimuksessa vahvasti esille. Kotimaisten luomutuotteiden laatuun luotetaan enemmän kuin ulkomaiseen luomuun. Luomutuotteet eivät välttämättä päädy edes harkintalistalle, mikäli niiden suomalaisuudesta ei voida varmistua, brändipäällikkö Niklas Lindroos Valiolta kertoo.

Varmaankin ko. kyselyyn perustuvassa tutkimuksessa asia nousi juuri noin esille, ja ehkäpä se voi juuri maidon kohdalla pitää paikkansakin.

Mutta kokonaisuudessaan se ei - reaalisessa ostokäyttäytymisessä - paikkaansa pidä, jos tuontiluomun osuus on jopa 40 prosenttia (ks. edellä 7.7.2014).
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8864Profiili Sähköposti
« Vastaus #51 : 14.10.14 - klo:07:31 »

Tämä tässä STT:n jutussa (joka ilmestyi TS:n lisäksi mm. Demarissa) ...

Luomutavaratalo sinnittelee Savon sydänmailla

... ollut tieto kertoo, että suurin piirtein ennallaan asia on (lihav. HJ):

Lainaus
Luomun osuus kaikkien elintarvikkeiden myynnistä Suomessa on noin 1,6 prosenttia eli 215 miljoonaa euroa, josta kotimaisen tuotannon osuus on kaksi kolmannesta.

Mutta tuohon ilmaisuun mahtunee sekä 60% että 70%, eli ei lisätietoa. Eikä ole siis myöskään siinä tietoa, mihin suuntaan kehitys asiassa on kulkenut ja kulkee.

Näin on ...

Lainaus
Valikoiman tulee olla niin laaja, että arkiruoan pystyy tekemään kokonaan luomusta, Laitinen perustelee ulkomaisia tuotteita.

... ja tuskin tämä mihinkään muuttuu, vaikka pyrkimys lähituotannon myyntiin artikkelissa esille tuleekin. Vähän vahingossa mukana sitten lienee tällainen lausunto siitä, kenelle se "lähiluomu" sitten Savosta menee kaupaksi (lihav. HJ):

Lainaus
– Asiakkaita käy harvakseltaan, mutta joskus myös bussilasti kerrallaan aina Lappia ja etelää myöten, kuvaa luomukaupan rytmiä Topin Irja-vaimo.

Marja-Riitta Kottilakaan ei asiaan liittyvässä pienemmässä artikkelissa lukuja täsmentänyt:

Luomu kitkuttelee kysynnän ja tuonnin paineissa

Vai täsmensikö vähän (lihav. HJ):

Lainaus
Osa kasvusta katetaan tuonnilla, joka osuus luomumarkkinoista on reilu kolmannes.

Eli ainakin yli 33%. "Reilu kolmannes" olisi varmaan myös 40% - vaikka jotakuta saattaisikin silloin jo houkuttaa ilmaisu "vajaa puolet" tai "lähes puolet" ...  Hymyilee

Kertoi, että (lihav. HJ):

Lainaus
Hänen mukaansa eniten luomutuontia kasvattavat vihannekset ja hedelmät, esimerkiksi luomubanaani.

– Lisäksi luomussa on erikoisempia tuotteita, kuten soija, pähkinät, pavut, pastat ja öljyt, joita ei meillä tuoteta. Toisaalta taas täällä tuotetusta luomukaurasta viedään 80 prosenttia ulos. Kotimaassa luomuleipä ei ole saavuttanut ansaitsemaansa asemaa, Kottila kuvailee.

Eikä ihmetellyt, mitä järkeä on lihavoimassani kohdassa. Siis suomalaisille. "Saksalaisille" jotain järkeä voi ollakin (vrt. Matti edellä 05.08.14). (Jotka sitten saattavat vielä tuoda sen takaisin Suomeen luomumyslinä ... vähintään jotain 10-15 € kilo ...)
« Viimeksi muokattu: 14.10.14 - klo:12:24 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8864Profiili Sähköposti
« Vastaus #52 : 10.11.14 - klo:05:41 »


Mutta Ruotsissa tilanne on sellainen, että siellä kaikesta elintarvikemyynnistä n. 43 prosenttia on tuontiruokaa (meillä n. 25 prosenttia) ja Ruotsissa myydystä luomuruoasta noin 50 prosenttia on tuontitavaraa. Tieto löytyy tästä tuoreehkosta raportista.

Ruotsissa on, tosiaan, valtiovalta ja muukin julkishallinto suhtautunut luomuun myönteisesti, ja paljon Suomea pidempään ....

Kun Ruotsia tässä on seurattu, niin laitanpa tähän esille Staffan Danielssonin aika tuoreen blogikirjoituksen, jossa on ensinnäkin tieto, että Ruotsissa kaikessa ruoassa tuonnin osuus on jo ylittänyt 50% rajan, ja sitten valistunut arvaus siitä, mitä siellä esitetty ehdotus tai vaatimus (Naturskyddsföreningen ja Miljöpartiet) kokonaan luomuruokaan siirtymisestä merkitsisi:

100 % ekomat= 80 % import?

Lainaus
Än en gång, jag har respekt för det radikalare och betydligt dyrare ekokonceptet som säkert har möjlighet att kanske attrahera t o m dubbel så många konsumenter som idag, dvs ta typ 10 % av marknaden. Däremot är det orealistiskt att tro att de flesta konsumenter skulle köpa mat som är 30-60 % dyrare och mer, om alternativet är närodlad mat från Sveriges bönder i övrigt.

Redan de dyrare regelverk som Sverige nu har har medverkat till att Sverige är det land i Europa där matimporten är störst, över 50 %. Skulle Sverige nu följa Naturskyddsföreningen och Miljöpartiets krav, att allt jordbruk ska bli "ekologiskt" är risken uppenbar att den stora vinnaren är importmaten från kontinenten och andra sidan jordklotet medan det svenska ekojordbruket kanske står för 20 % av den svenska matkonsumtionen. En sådan utveckling skulle naturligtvis vara förödande för både kretslopp och biologisk mångfald i det svenska jordbruket liksom för Sveriges självförsörjningsgrad och öppna landskap.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8864Profiili Sähköposti
« Vastaus #53 : 18.11.14 - klo:11:52 »

Ja sitten se on tällä lailla, näin päin, ainakin Suomussalmella, ainakin paikallisten kauppiaiden mukaan, Ylen (Kainuu) uutisesta:

"Ihmiset valitsevat lähitomaatin vaikka halvempaa ulkomaista on tarjolla"

Lainaus
Kyllä lähiruoka-teema puhuttelee kainuulaiskuluttajaa voimakkaammin kuin luomu. Lähiruoka-teema on myyvempi, toteaa sotkamolainen Hannu Korhonen lausuen ääneen myös muiden haastateltavien mielipiteen.

– Luomutuotteet ovat asia aivan erikseen. Esimeriksi tomaatit: se on promilleissa se määrä, mitä menee luomua lähitomaatteihin verrattuna. Jopa ulkomainen, kilohinnaltaan halvempi tomaatti jää kainuulaisen jalkoihin, kertoo Kirsi Moilanen suomussalmelaisasiakkaiden ostokäyttäytymisestä.
(lihav. HJ)

 Virnistää

Näin, vaikka toimittaja meitä lukijoita johdattelee tuolla luomu- ja lähiruokakytkennällä. Ja on saattanut vähän johdatella haastateltaviaankin.

Näin, vaikka sitten toisen YLEn uutisen mukaan on täten:

Kainuu on edelleen Suomen luomuviljellyin maakunta

Mutta se luomulähiruoka lieneekin tarkoitettu helsinkiläisille.
« Viimeksi muokattu: 19.11.14 - klo:08:06 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Jarrumies
Konkari
*****
Viestejä: 581


Profiili
« Vastaus #54 : 11.12.14 - klo:00:05 »

Tällaista kirjoittelee MTT:n vanhempi tutkija Helmi Risku-Norja:

Luomua kaukokiitona
http://mttelo.mtt.fi/340

Lainaus
Luomupuolelta on kuulunut sellaisiakin näkemyksiä, että tuotteen alkuperällä ei ole väliä. Kysytään, mikä ylipäänsä on kotimaista tuotantoa, sillä tuotanto on monin tavoin kytköksissä muualta tuotuihin tuotantopanoksiin. Pääasia on, että tuote on luomua, ja kauppojen hyllyille halutaan kaukokiitona hinnaltaan edullista tuontiluomua, sillä sitä kuluttajat ostavat. Tämän pitäisi rohkaista suomalaisia tuottajia lisäämään kotimaisen luomun tuotantoa.

Mahtaako päättelyketju pitää? Vedenpitävä se ei ainakaan ole, sillä muutama vuosi sitten pienehkö suomalainen luomumeijeri joutui lopettamaan toimintansa, kun kauppojen hyllyille alkoi ilmaantua edullista ulkomaista luomumaitoa eikä suomalaista luomumaitoa enää edes tarjottu asiakkaille. Ainakin tavanomaisella puolella on paiskittu hartiavoimin töitä, jotta suomalaiset tuotteet pärjäävät kilpailussa halpaa tuontiruokaa vastaan. Työ on tuottanut hedelmää, sillä nykyään suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa ja haluavat tuotteiden alkuperämaan näkyvän pakkauksissa.

Etenkin julkisella puolella lähiruokaa käytetään toistaiseksi melko vähän. Syinä mainitaan hin­nan lisäksi usein riittämättömät volyy­mit, niukka tuotevalikoima, puuttuva pienimuotoinen jatkojalostus sekä huo­nosti toimivat jakelukanavat.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8864Profiili Sähköposti
« Vastaus #55 : 31.01.15 - klo:09:17 »

Pro Luomu etsii nyt ilonsa tästä ...

Ruotsin luomumarkkinat uuteen ennätykseen

... ("pantaten" yhä olennaisia tietoja Suomen luomumarkkinoiden kehityksestä, ja siinä mm. tarkempaa arviota tuontiluomun osuudesta) kertoen, että ...

Lainaus
Ruotsalaiset haluavat kotimaista luomua

Ekowebin päätoimittaja Cecilia Ryegård toteaa, että suurin osa luomumarkkinoiden kasvusta tulee ruotsalaisista luomutuotteista. Hän arvioi, että kasvu olisi voinut olla jopa koettua suurempaa, jos kotimaisista luomutuotteista ei olisi ollut ajoittain pulaa.

... mutta jättäen kertomatta sen alkutilanteen, josta kasvuluvut on laskettu. Josta siis suurin osa on tuontiluomua, ollut jo jonkin aikaa (ks. edellä). Ja jos kasvusta vaikka 51% (joka jo on "suurin osa") koostui nyt ruotsalaisista luomutuotteista, tuontiluomun osuus säilyi ehkä kuitenkin käytännössä samana.

(Etsimme kun kerkiämme tähän tarkemmat tiedot ruotsalaisesta, kaikkein mieluimmin virallisesta lähteestä.)

***

Olipa siellä myös tieto, että ...

Lainaus
Alkoa vastaavan Systembolagetin luomumyynti kohosi peräti 83 prosenttia.

... josta tarvittaessa voimme jatkaa keskustelua täällä. Sekin myynnin kasvu luultavasti koostuu paljolti tuontitavarasta, jossa, kuten jo tiedämme, on tämä ongelma.PS. klo 14: Nähtäväksi jää, mitä Ruotsissa - ja Suomessa - artikkelissa mainittuun "zeitgeistiin" vaikuttaa tämä kirja. "Zeitgeist" eli ajan henki tosin ei ole välttämättä rationaalisten perustelujen ohjaama asia.
« Viimeksi muokattu: 31.01.15 - klo:14:06 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8864Profiili Sähköposti
« Vastaus #56 : 31.01.15 - klo:15:11 »

Mitä tämä on?!!!

En epäillyt mitään tuossa Pro Luomun uutisessa, mutta päätinpä kuitenkin selata alkuperäiseen asti, eli tähän artikkeliin:

Världsunik ekoökning i Sverige 2014: + 38 procent

Ja siellä lukee näin (lihav. HJ):

Lainaus
En stor del av ökningen står svenskodlade/svenskproducerade produkter för, som mejeri, ägg och gris/nöt/kycklingkött. Inom dessa varugrupper var i stort sett alla ekoprodukter som fanns på svenska marknaden producerade av svenska lantbrukare.


"En stor del [av ökningen]" ei ihan varmasti käänny suomeksi "suurin osa"!

Tämä on valehtelua! Onko tuo vahinko?

***

Päätin, että vahinkohan se. Lähetin sinne korjauksen:

Lainaus
Artikkelissanne "Ruotsin luomumarkkinat uuteen ennätykseen" on näppäilyvirhe tässä lauseessa:

"Ekowebin päätoimittaja Cecilia Ryegård toteaa, että suurin osa luomumarkkinoiden kasvusta tulee ruotsalaisista luomutuotteista."

Alkuperäisessä lauseessa sanottiin "en stor del", eli suuri osa, eikä suurin osa. Eli n-kirjain pois.

PS. 2.2.15: Vahinko se oli. Luvattiin korjata, ja nyt on korjattu.

***

Ja tässä pätee ihan sama logiikka kuin tässä Alarotun tapauksessa (ks. edellä 11.06.14) :

Lainaus
Alarotu (diallaan) sanoo kyllä, että (luomun) "[k]asvusta merkittävä osa on tullut suomalaisista tuotteista" (lihav. HJ), mutta ei siis sano, että se osuus olisi merkittävin. Jonka luultavasti olisi sanonut, jos kyseinen osuus olisi ollut yli 50%.

Eli siis Ruotsissakin se oikeasti suurin osa on tullut tuonnin kasvusta!
« Viimeksi muokattu: 02.02.15 - klo:05:24 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8864Profiili Sähköposti
« Vastaus #57 : 24.02.15 - klo:18:26 »

Tuolla toisessa keskustelussa, jossa oli puhe Pro Luomun uudesta raportista luomumyynnistä 2014, kaipasin vastausta tähän kysymyjkseen:

PS. Nyt siis Pro Luomu on tuon meille kertonut. Mutta toista tietoa odotamme vielä: paljonko tuosta, koko myynnistä, on kotimaista ja paljonko tuontia?

Varmaan saamme (myöhemmin) tarkemman vastauksen (ja kaipaamamme %-luvut) asiaan, mutta ko. Pro Luomun uutinen antaa ehkä jo tässä pieniä vihjeitä siitä, minkäsuuntaista kehitys on ollut (lihavoimani tässä melko varmasti tuontituotteita):

Lainaus
Luomumarkkinoiden kasvu ei ole tasaista, vaan siinä on eroja sekä tuoteryhmien että kaupparyhmittymien välillä. Viime vuonna eniten kasvaneet luomutuoteryhmät olivat luomukahvi, maustamistuotteet ja lastenruoat.

– Nousevat tuoteryhmät kertovat uusista tuotteista ja kuvastavat myös yleisiä trendejä. Luomukahvin myynti lisääntyi uusien lanseerauksien myötä, ja kookosöljyn suuri suosio näkyy myös luomussa, Kottila tarkentaa.

Tosin "selvässä kasvussa" oli uutisen mukaan myös tuoteryhmiä, jotka voi kuvitella kotimaassa syntyneiksi. Mutta nykyaikana niidenkään ei tarvitse sellaisia olla.
« Viimeksi muokattu: 24.02.15 - klo:18:48 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8864Profiili Sähköposti
« Vastaus #58 : 13.03.15 - klo:12:30 »

Tämä uutinen ja sen tieto on tietysti vain osa totuutta asiassa, vaikka S-ryhmä vastaakin n. puolesta luomumyynnistä:

Luomuvuosi 2014 – kovaa kasvua taloustilanteesta huolimatta

Lainaus
S-ryhmän ruokakauppojen luomumyynti kasvoi viime vuonna 8 prosenttia. Myydystä luomusta 66 prosenttia on kotimaista alkuperää.

Eli tuontitavaraa siellä 34 prosenttia.

Lainaus
Vaikka sortimentti on suuri, tulee 45 prosenttia kaikesta luomumyynnistä kymmenestä suosituimmasta luomutuotteesta.

Joihin kuuluvat varmasti maito ja kananmunat, joiden kotimaisuusaste on suuri.

Ai että, miten kaipaamme nyt Marja-Riitta Kottilan uutta, täsmällistä arviota tuontiluomun osuudesta, koko maassa, kaikessa luomumyynnissä.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8864Profiili Sähköposti
« Vastaus #59 : 31.03.15 - klo:12:45 »

Häpeämättömästi tätä myyttiä luomun ja lähiruoan kytkennästä toisiinsa yhä ylläpidetään:

Enää ei riitä, että ruoka on luomua – nyt halutaan reilua lähiruokaa

Lainaus
Ruokapiirien suosio ei ole Luomuliiton toiminnanjohtajan Elisa Niemen mukaan kuitenkaan laantunut, päinvastoin. Asiasta ei ole olemassa tarkkaa tietoa, mutta Uudellamaalla ruokapiirejä on kymmeniä, koko maassa satoja.

– Yhä useammalle on tärkeää, että ruoka on myös tuotettu reilusti – ja mieluiten lähellä. Halutaan että tuottaja saa työstään kunnon korvauksen, eivätkä rahat mene välikäsille, Niemi sanoo.

Niemi tietää tasan tarkkaan, miten häviävän pieni merkitys näillä ruokapiireillä kuitenkin on. Mutta ei saa sitä sanotuksi. Eikä sitä, miten koko luomukulutuksesta on suurempi osa tuontiruokaa kuin tavanomaisesta (jonka myös varmasti tietää). Vai olisiko tuossa, koko uutisessa, kuitenkin tavallaan - "rivien välissä" - myönnetty tämä fakta? 

Hiukan ihmetyttää tämä valtava epäluuloisuus, Suomen Evirasta ym. huolimatta,  samassa uutisessa:

Lainaus
Elomaa uskoo, että trendiin vaikuttavat ruokaskandaalit.

– Monia mietityttää ruuan turvallisuus. Pitkiin ruokaketjuihin liittyy myös paljon inhimillistä kärsimystä ja rikollisuutta, hän sanoo.

– Meidän ruokaketju on 30 kilometriä. Siihen ei paljon huijausta mahdu. Tilalle voi mennä katsomaan, miten ruoka tuotetaan.

No, sehän ei ole meidän asiamme, varsinkaan itse luomun suhteen. Juurihan esitimme siltä osin kehotuksemme:

Suosikaa väärennettyä luomua  Virnistää

(Vaikka senkin ohjeen seuraaminen saattaa juuri Suomessa olla hiukan vaikeata.  Virnistää)
« Viimeksi muokattu: 31.03.15 - klo:13:48 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 7
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!