Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
27.05.17 - klo:05:23 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 4 5 [6]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus  (Luettu 16447 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978Profiili Sähköposti
« Vastaus #75 : 17.10.16 - klo:07:15 »

Vertailukohta, eli tuontiruoan osuus tavanomaisella puolella, kaipaa ehkä luvuissaan päivitystä. Hesarissa tänään ympäristötieteen tohtoriopiskelija Vilma Sandström ja professori Pekka Kauppi kertoivat siitä. Heidän mukaansa tuonnin osuus olisi jo v. 2011 ollut yli 35 prosenttia. Se osuus on luultavasti yhä kasvussa, tullin tietojen pohjalta.

Me käytämme muiden maiden viljelyalaa noin 590 000 hehtaaria. Se rasittaa myös luontoa ja sen monimuotoisuutta, erityisesti tropiikissa. Lainataanpa tämä lause MT:n tuon uutisen toisinnosta:

Lainaus
Tutkijoiden mukaan suomalaisten kulutuksessa luonnon monimuotoisuudelle vahingollisinta on tropiikin luontoa syrjäyttävä viljely: kahvin, kaakaon, sokeriruo'on ja soijan tuotanto.

Kun Hesarin kirjoituksessa sitten kysyttiin, mitä luonnosta välittävä kuluttaja voi tehdä, lähiruoan suosimisen lisäksi kehotettiin käyttämään tuotteita, jotka "ovat ansainneet kylkeensä jonkin ympäristömerkin". Olipa huono neuvo, koska suurin osa kuluttajista mieltää tällaiseksi merkiksi myös merkinnän luomusta - joka tietysti vain pahentaa tilannetta. Jos tällaiseksi merkiksi lasketaan myös Reilun kaupan merkki, sitä koskee hyvin paljon sama, koska niin suuri osa sen tuotteista on Suomessa luomua.

Olisivatkohan nämä tutkijat erikseen tarkastelleet luomua ja sen tuontia? Ko. tutkimusryhmään kuuluu myös muita  nimeltä mainitsemattomia ulkomaisia tutkijoita.

Tässä vanhempi uutinen samasta asiasta, silloisin pienemmin luvuin:

Tutkimus: Suomi tarvitsee jopa 400 000 hehtaaria ulkomaista peltoa ruokatarpeen täyttämiseen
« Viimeksi muokattu: 17.10.16 - klo:10:14 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978Profiili Sähköposti
« Vastaus #76 : 01.02.17 - klo:07:01 »

Kun Pro Luomu kertoi tämän ...

Luomun myynti huimassa kasvussa: +14 % vuonna 2016

... niin luultavasti se olisi lisäksi voinut kertoa, että luomun tuonti on myös kasvussa.

Vaikka selkeitä lukuja ei tuosta löydy, mainitaan sellaisia tuotteita nousijoina kuten kahvi ja banaani. Vaikka minulla ei ole antaa asiassa nyt viitettä, minulla on sellainen "tutina", että myös luomulastenruoat suurelta osin tuodaan muista maista.
« Viimeksi muokattu: 01.02.17 - klo:07:25 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978Profiili Sähköposti
« Vastaus #77 : 01.02.17 - klo:13:50 »

Marja-Riitta Kottila ei siis käyttänyt tätäkään tilaisuutta päivittääkseen tiedon tuontiluomun osuudesta.

Mutta jos käytämme ihan hänen vanhaa 40% arviotaan, niin  273 miljoonasta eurosta se olisi 109,2 miljoonaa euroa. Jolloin kotimaisen luomun osuudeksi jäisi 163,8 miljoonaa euroa. Eli vain se - korkeintaan - olisi sitä "luomua ja lähiruokaa".

Luokittelustakin seuraa, että emme näe tuontiluomun osuutta ...

Lainaus
Suurin luomutuoteryhmä oli viime vuonna sama kuin ennenkin: hedelmät ja vihannekset tuovat lähes viidenneksen luomumyynnistä. Myydyin yksittäinen luomutuote on edelleen banaani, jonka menekki lisääntyi viime vuonnakin merkittävästi.

... mutta ei tuo banaani mitenkään ole ainoa tuontituote tässä HeVi-sektorissa. Jos vielä tässä luomun kasvihuoneviljelyn (tai ruukkuviljelyn) sallimisasiassa käy Suomen luomuväen kannalta "köpelösti", voi HeVi-luomutuotteissa tuonnin osuus jatkossa räjähtää.
« Viimeksi muokattu: 01.02.17 - klo:15:05 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978Profiili Sähköposti
« Vastaus #78 : 02.02.17 - klo:05:10 »

Uudesta luomutilojen kannatttavuutta koskevasta Pro Luomun uutisesta keskustelemme varmaan tuolla toisaalla. Mutta samassa uutisessa esitettiin väite:

Lainaus
Maataloudessa käytettävät tuotantotarvikkeet kuten lannoitteet, torjunta-aineet ja polttoaineet ovat valtaosin tuontituotteita. Niiden pieni osuus kustannuksista merkitsee sitä, että luomutuotannon kotimaisuusaste on korkeampi kuin tavanomaisen tuotannon. Suomalainen luomu on siis kotimaisinta ruokaa.

Tämä saattaa olla tottakin - sikäli kuin kaupassa oleva ja myyty luomu on kotimaista! Kottilalta nyt todella kaivataan sitä uutta arviota.

Polttoaineen osalta tuokin on kyllä epäiltävää: eikö asiasta tehty selvitys jokunen vuosi sitten päätynyt siihen, että traktorityötä kuluu luomuviljelyssä tuotettua määrää kohti tavanomaista viljelyä enemmän? Siitä nyt puhumatta, kun sitä ei ole Suomessa selvitetty, että paljonko luomuviljely lainaa ravinteitaan tavanomaiselta viljelyltä. Lannoitteesta tulee, paitsi luomulle kelvollista, myös kotimaista, jos se käy kääntymässä naapuritilan lehmän ruoansulatuksessa?
« Viimeksi muokattu: 02.02.17 - klo:06:03 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978Profiili Sähköposti
« Vastaus #79 : 03.02.17 - klo:05:20 »

Luomumyynti on kasvanut kohisten. Ja samalla luomun tuonti on laajentunut nähinkin tuotteisiin:

Lidlin luomumyynti kasvoi vuodessa yli puolella — luomuvoi ja -maito tulevat Saksasta

***

Pikkuisen numerotaidottomuutta tuossakin uutisessa on:

Lainaus
Vain 14 prosenttia kaikista Suomi Syö -kyselyyn vastanneista valitsee luomutuotteen aina kun mahdollista. Näin tekevien osuus oli pienentynyt neljä prosenttiyksikköä kahden vuoden takaiseen tutkimukseen verrattuna.

Tuohan tarkoittaisi sitä, että huomattavan monessa tuotteessa, joita aina on saatavilla, luomun osuuden pitäisi olla tuo 14% tai yli. Nyt kuitenkin Pro Luomun tuoreen selvityksen mukaan korkein osuus oli kananmunissa 15,4% ja kaikkien muiden tuotteiden osuudet jäävät siitä kolmannekseen tai huomattavasti alle.
« Viimeksi muokattu: 03.02.17 - klo:05:43 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978Profiili Sähköposti
« Vastaus #80 : 26.05.17 - klo:09:32 »

Miten tässä näin on päässyr käymään:

Huutava pula luomuviljasta haastaa luomukotieläintilat: Hinnat karkasivat, siipikarjatilalla tuotantokatkoja

Rehuviljan osalta tarvittavan määrän kun kuvittelisi olevan hyvin ennakoitavissa. Eläimet kun eivät kesken kaiken muuta ruokailutottumuksiaan ja -linjaansa.   Virnistää

Omalta osaltaan tämäkin heikentää luomun kotimaisuusastetta, jos luomurehuviljaa tuodaan ulkomailta. Mutta:

Lainaus
Laarit ovat tyhjentyneet luomuviljasta pitkin Eurooppaa, valottaa Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

Niinpä uutisessa väläytetään tuontia jopa Etelä-Afrikasta, vaikka ehkä vähän liioitellen. Mutta se kai tuossa on edessä, että tuonti Euroopan ulkopuolelta entisestään korostuu?

Mutta mitähän tämä tarkoittaa:

Lainaus
Hän arvelee, että muutaman ison viljatilan siirtyminen luomuun tulee tasapainottamaan tilannetta.

"Toivottavasti sato on hyvä. Jos tapahtuu jotakin sellaista että sato menetetään, on jo perustelut tavanomaisen viljan käyttöön."

Puhutaanko siinä luomutuotannosta luopumisesta - vai jostain poikkeusluvasta ruokkia väliaikaisesti eläimiä tavanomaisella rehulla, mutta luomustatus säilyttäen?

Myös tämä ihmetyttää:

Lainaus
Hänen mukaansa typensitojakasveille varattu ala vähentää markkinoille saatavan luomuviljan määrää.

"Jos minulla tulee peltoon tarpeeksi typpeä kananlannasta, miksi typensitojia täytyy käyttää? Se on nyt ajankohtainen kysymys. Pian tuomme luomuviljaa Etelä-Afrikasta."

Jos typpeä ei saada typensitojakasvien kautta, mistä ne kanat ovat typen lantaansa saaneet?
« Viimeksi muokattu: 26.05.17 - klo:13:02 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 4 5 [6]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!