Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
23.05.17 - klo:00:17 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 2 3 [4]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Kuuleminen luonnonmukaista maataloutta koskevan EU-politiikan tarkistamisesta  (Luettu 8240 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7955Profiili Sähköposti
« Vastaus #45 : 15.11.16 - klo:07:48 »

Eipä taida tässäkään kokouksessa ...

Ministerit keskustelevat maatalousmarkkinoista ja kansainvälisestä kaupasta

... asia juuri edetä, jos keskustelun kohteenakin on vain neuvottelutilanne:

Lainaus
Neuvosto keskustelee lisäksi muun muassa mikrobilääkeresistenssistä, eläinten hyvinvoinnista ja luomuasetuksen neuvottelutilanteesta.
(lihav. HJ)

Kyllä EU:n ja näiden ministerien kannattaisi harkita edellisessä puheenvuorossa esitettyä vaihtoehtoa:

Kyllä tässäkin asiassa kannattaisi miettiä vaihtoehtoa, että antaisi koko homman luomuväelle itselleen. Kun se jo de facto niin on. Ei edes EU pysty määräämään luomusääntöjä vastoin IFOAM:in kantaa.

Eihän EU vahvista direktiiveillään halal- tai kosher -sääntöjäkään.

Ellei muuta, niin saisivat (vähän enemmän) aikaa keskittyä muihin asioihin.
« Viimeksi muokattu: 15.11.16 - klo:08:02 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7955Profiili Sähköposti
« Vastaus #46 : 18.11.16 - klo:08:32 »

Juuri niin se meni. Tässä raportissa em. kokouksesta ei luomuasetusta edes mainita:

Maatalous- ja kalastusneuvosto pui ehdotuksia viljelijän aseman parantamiseksi

PS. MMM:n sivulla oli tämäkin uutinen:

Viisi ideaa valittu kirittämään maaseudun innovaatioita

Siinäkin on kyse EU:sta ja sen rahoista. Kiinnitin huomiota siihen, ettei yhtään luomuhanketta kuulu tuohon joukkoon. Johtuuko se Suomesta? Vai EU:sta? Onko EU enää niin äärimmäisen kiinnostunut edistämään luomutuotantoa kuin on ennen kerrottu?
« Viimeksi muokattu: 18.11.16 - klo:08:48 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7955Profiili Sähköposti
« Vastaus #47 : 10.12.16 - klo:07:12 »

Tässä selostuksessa asian esitetään (jos mahdollista enää) olevan vieläkin enemmän alkutekijöissään ja "sivuraiteella":

Maatalous ja ilmastonmuutos EU:n maatalous- ja kalastusneuvoston keskustelussa

Lainaus
Neuvosto käy myös periaatekeskustelun luonnonmukaista tuotantoa koskevan asetuksen neuvottelujen etenemisestä.
(lihav. HJ)

Tietysti asian etenemistapa voi olla sellainenkin, että "hups, siinä se nyt on", tuossa teille EU:n uusi luomuasetus. Mutta luultavasti ei ole, koska asiassa on reaalisia erimielisyyksiä. Siitä huolimatta, ettei mukana neuvotteluissa ole meidän kannattamaamme vaihtoehtoa, että luomutuki ja luomun valvonta tyystin lopetettaisiin.
« Viimeksi muokattu: 10.12.16 - klo:08:55 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7955Profiili Sähköposti
« Vastaus #48 : 14.12.16 - klo:04:22 »

MMM ei kertonut noista neuvotteluista muuta kuin että noin kävi (so. periaatekeskustelua käytiin), mutta Ruotsin ATL kertoi, että tästä riideltiin lujasti:

Djupa klyftor över ekoodling utan markkontakt

Lainaus
Avstånden som återstår att överbrygga för att få en överenskommelse om nya regler för ekologisk odling framstod klart när EUs jordbruksministrar diskuterade frågan vid det pågående jordbruksministerrådet i Bryssel. För vissa länder är det inte förhandlingsbart att kalla odling i krukor eller odlingsbäddar utan direkt markkontakt ekologiskt.

– Förhållandet mellan ekologisk odling och jorden är helt avgörande för oss. Undantag som tillåter odling ovan jord kan vi inte acceptera, sa till exempel Italiens representant vid rådsmötet, Giovanni Pugliesi.

Frankrike och Belgien var lika tydliga med sitt motstånd mot ekocertifiering av växthusodling utan direkt markkontakt. Liksom Italien anser de att kopplingen till jordmånen är vad ekologisk produktion i grunden handlar om.

No, periaatekeskustelua tuo kieltämättä on. Suomi haluaisi sallia luomussa kasvihuoneviljelyn perustuksien päällä, ilman maakontaktia. Asiasta keskusteltiin kiivaammin viimeksi vuoden alussa, ks. edellä.

Enemmästä ja vähemmästä ei ole kyse, kuin Suomen luomukasvihuoneiden tulevaisuudesta, jos uskomme tätä (jo edellä linkattua) Suomenmaan artikkelia:

Lainaus
Nykyisten sääntöjen mukaan luomuksi hyväksytään myös maa-aineksessa eli esimerkiksi ruukuissa kasvatetut tuotteet kasvi­huo­neissa.

Riskinä onkin, että luomutuotanto kasvi­huo­neissa loppuisi kokonaan Suomessa ja Ruotsissa, missä kasvien juuret jäätyvät talvisaikaan.

Edellä arvioin, että Suomi asiassa olisi eteläisten maiden hyväntahtoisuuden varassa. Nyt näyttäisi siltä, ettei sitä hyväntahtoisuutta ole.

Luomusäännöt kyllä ovat aina taipuneet, kun on rahasta ollut kyse. Mutta nyt on kyse siitä, kenen rahasta.

Nämä mietteeni vuoden alusta taitavat edelleen päteä:

Hollannin, Ruotsin, Tanskan, Suomen ja Baltian maiden yhteenlasketutkaan parlamenttipaikat eli äänet eivät kuitenkaan riitä mihinkään, jos eteläiset maat tuon päätöksen haluavat läpi jyrätä. Eikä puheenjohtajamaan valta tuossa riittäne muuhun kuin asian lykkäämiseen: se voi kai kaudellaan olla tuomatta itselleen epämieluisaa asiaa listalle.

Entä puolueryhmittäin? Luultavasti esim. vihreät, jotka muutoin suosivat luomua, eivät lämpene tällaiselle tutkitusti eniten karvihuonekaasuja tuottavalle viljelytavalle!

Kun puheenjohtajamaanakaan ei enää ole ensi keväänä Hollanti, vaan hyvin eteläinen Malta.
« Viimeksi muokattu: 14.12.16 - klo:10:37 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7955Profiili Sähköposti
« Vastaus #49 : 11.01.17 - klo:09:44 »

Tältä se edelleen näyttää, Aamulehden mukaan:

Lainaus
EU hidastaa luomun kasvua

Luonnonmukaisesti viljeltyjen tuotteiden myynti kasvoi Suomessa 12 prosenttia viime vuonna, mutta luomu-kasvihuoneet polkivat paikallaan.

Syy on ehkäpä tarkoituksella hidastelevassa EU:ssa, joka on sorvannut luomun Pohjoismaita koskevia lakeja ja asetuksia monta vuotta eteläeurooppalaisen maapohjaviljelyn kanssa yhteen.

– Ehkä ensi kesänä meillä on säädökset, miten Pohjoismaiden täysin maasta eristetyn kasvihuonetuotannon saa tehdä. Laajennan heti 1–2 hehtaarilla kasvihuoneitani, ja niin aikovat luomussa tehdä muutkin. Neliöt rajoittavat kasvua, mutta asetusten puuttuessa kukaan ei uskalla rakentaa, Ikaalisten Luomun toimitusjohtaja Ari Kulmanen toteaa.

Hän huomauttaa, että säädösluonnoksen yksi pykälä vieläkin määrää näin: ruukussa kasvatettu luomukasvis on myytävä ruukkuineen asiakkaalle, sitä ei saa leikata pussiin. Merkillinen vaatimus estää luomukasvisten kauppaa suurtalouskeittiöihin.

Kuten edellisessä puheenvuorossa kerrottiin, tuohon optimismiin - luomukasvihuoneiden näkökulmasta - ei ole ole välttämättä mitään perustetta. Yhtä todennäköisesti ensi kesään mennessä lyödään asia lopullisesti kiinni, mutta toisin: noin kuin pohjoismaalaiset ei enää kertakaikkiaan saa luomuvihanneksia tuottaa. Tai sitten tätä vääntöä ja  vitkuttelua vain jatketaan edelleen. Mutta "tarkoituksellisesta hidastelusta" ei ole kyse, vaan aidosta kiistakysymyksestä.
« Viimeksi muokattu: 01.02.17 - klo:14:34 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7955Profiili Sähköposti
« Vastaus #50 : 12.01.17 - klo:04:17 »

Tuo Aamulehden kirjoitus taisi sen lisäksi olla vähän "isänmaallinen", otsikkonakin oli: "Tuottajat käyvät kovaa taistelua: Joka toinen Suomessa ostettu tomaatti on ulkomailta".

Kun sitten vielä puhuttiin vähän pahaa espanjalaisista tomaateista, mm. niiden viljelyn vaikutuksista pohjaveteen ja maaperään, niin sitten onkin jo mahdollista puhua kotimaisen luomukasvihuonetuotannon puolesta. Häivyttäen se, miten "luonnotonta" se viljely tosiasiassa on? Kirjoituksen kommenteissa asia oli huomattu, nimimerkki "Nimetön":

Lainaus
Keinovalolla tuotettu luomutuote lienee vain hauska vitsi? Mitä ihmeen luomua siinä on että luonnottomasti sahkövalolla hukataan energiaa kasvisten keinotekoiseen viljelyyn pohjoisessa talvella? Kotimainen talvella kasvatettu luomutomaatti tai salaatti. Ei kai kukaan oikeasti usko sellaiseen? Olisikohan oikeasti ympäristön kannalta isompi ekoteko ostaa ihan tavallisesti tuotettu tomaatti espanjasta.

Kuten sanottu, tuo argumentti on varmaan jonkun mielessä EU:ssakin, sen valmistelussa ja päätöksenteossa. Pohjoismaisen luomukasvihuonetuotannon säilyttämisen tärkeys on pääasia tai ensisijaista vain hyvin pienelle joukolle siellä.
« Viimeksi muokattu: 12.01.17 - klo:04:28 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7955Profiili Sähköposti
« Vastaus #51 : 13.01.17 - klo:04:35 »

Sinänsä, torjunta-ainekammoisille tuo kasvihuoneviljely näyttäisi ihan passelilta jutulta:

Tukes tutki: Ruukkuvihannestiloilla käytetään vain vähän kasvinsuojeluaineita

Mutta eipä tuostakaan perusteluista apua ole, ellei se vakuuta EU:ssa.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7955Profiili Sähköposti
« Vastaus #52 : 19.02.17 - klo:07:55 »

Karjalainen tietää tai ainakin ennakoi, että näin olisi nyt käymässä:

Lainaus
Oppirahansa jo maksaneet viljelijät ovat etulyöntiasemassa, kun tukipolitiikka on kiristymään päin. Näihin asti tila on voinut olla pellon osalta luomussa, vaikka kaikki tuotettava kasvusto käytettäisiin esimerkiksi ei-luomun karjan rehuksi.

Enää luomusitoumusta ei siis voi tehdä ”tukien toivossa”, vaan vähitellen kaikki luomukasvintuotanto on käytettävä luomukarjan rehuksi tai kolmanneksella luomualasta on tuotettava myyntiin luomukasveja.

Vähitellen? Onko asiassa siis jo tehty päätös, siirtymäaikoineen? Vrt. edelllä 04.05.16, jolloin (ainakin minule) oli vielä epäselvää, onko myyntikasvivaatimus voimassa vai ei, ja jolloin spekuloin näin:

Tuolla asialla on relevanssia myös sen keskustelumme kannalta, paljonko Suomessa luomua tuotetaan ja myydään. Kärjistys: jos v. 2020 kävisi noin, ja 700 tilaa lopettaisi luomuviljelyn, tilastot heilahtaisivat rajusti - mutta ilmeisesti markkinoille tulevien luomutuotteiden määrä ei lainkaan!

Tuo sääntö on siis jo jollakin tavalla voimassa. Hiukan epäselvää on, koska tuo keskustelumme pääaiheena oleva EU:n luomusäännösten uusiminen lopullisesti ratkaistaan. Asiassa tuntuu riittävän näitä erilaisia kuulemisia ym. loputtomiin.

Tämä oli viittaus erääseen Pro Luomun muistioon (lainaan sitä uudelleen):

Lainaus
• Pro Luomua on pyydetty allekirjoittajaksi mukaan vetoomukseen EU:n uusien luomuehtojen ns. myyntikasvivaatimuksen  muuttamiseksi.
• Myyntikasvivaatimus  tarkoittaa, että tilat, joilla on pellot luomussa mutta eläimet tavanomaisia, joutuvat v. 2020 lähtien viljelemään 30 % tuotantoalallaan kasveja myyntiin, eli ala on pois niiden omasta rehuntuotannosta.
• Tämä saattaa aiheuttaa sen, että ko. tilat siirtyvät kokonaan pois luomusta. Tällaisia tiloja on arvion mukaan noin 700 kpl ja niiden yhteenlaskettu tuotantoala on noin 25 % koko maan luomualasta (pl siirtymävaihe).
• Luomumaidon arvoketjutyöryhmä kannatti Pro Luomun osallistumista vetoomukseen. 

Nyt uudestaan tulkiten. Eli hyväksytty olisi (vaikka sitä nyt haluttaisiinkin muuttaa)? Ja täydessä voimassaan v. 2020 eli kolmen vuoden päästä?
« Viimeksi muokattu: 19.02.17 - klo:08:26 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7955Profiili Sähköposti
« Vastaus #53 : 11.03.17 - klo:06:36 »

Pro Luomun luomukasvisryhmässä esitettiin tällaisia näkemyksiä tammikuussa:

Lainaus
Uuden luomulainsäädännön kehittäminen on ajautunut
vaikeaan tilanteeseen.
• Säädöstä on tehty 3 vuotta, mutta viime aikoina kehitystä ei
ole tapahtunut ollenkaan.
• Kasvihuoneasetus on edelleen ongelma erityisesti Suomen
kannalta. Euroopassa paljon keskustelua herättänyt myös mm.
ehdotus jäämärajasta luomutuotteille.
• Nykyinen luomuasetus ei välttämättä ole täydellinen, mutta
sen kanssa tulee toimeen, jos on riski, että uudesta tulee
merkittävästi huonompi.

Niinpä luomuväki on selvästi kypsymässä kannalle, että antaa koko jutun olla (ja on tuonut sen ehdotuksena myös valtiovallan tietoon). Kaipa se olisi mm. Suomen luomukasvihuoneiden kannalta paras tai ehkä jopa ainoa ratkaisu, kun muuta Eurooppaa luultavasti ei saada Pohjoismaiden kannalle.

Lainaus
Luomuala lähetti ministeri Kimmo Tiilikaiselle kirjelmän, jossa
toivottiin prosessin lopettamista tai tauolle laittamista.
Ministeri vastasi kirjeeseen yhtymällä luomualan näkemykseen
ja huoleen asetuksen tilasta.
« Viimeksi muokattu: 11.03.17 - klo:06:58 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7955Profiili Sähköposti
« Vastaus #54 : 14.03.17 - klo:06:59 »

Tälläkin "vaikuttamismatkalla" yhtenä aiheena on luomu ...

Lainaus
Ministeri keskustelee Strasbourgissa uusiutuvasta energiasta, LULUCF -ehdotuksesta ja Euroopan unionin yhteisestä maatalouspolitiikasta tulevalla ohjelmakaudella. Lisäksi tapaamisten aiheena ovat luomuviljely sekä ajankohtaiset biotalousasiat.
(lihav. HJ)

... mutta enempää asiasta ei tuossa tiedotteessa kerrota. Tuskinpa Tiilikainen tuo esille ehdotusta asetuksen muutttamisprosessin lopettamisesta, vaikka varmaan esittää huolensa asetuksen tilasta.
« Viimeksi muokattu: 14.03.17 - klo:07:09 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 2 3 [4]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!