Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
25.03.17 - klo:09:47 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 10 11 [12]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Miksi GM on hyvä asia?  (Luettu 28157 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7705



Profiili Sähköposti
« Vastaus #165 : 09.03.17 - klo:07:37 »

Tässä valmiiksi suomenkielellä:

Kolme geenimuunneltua perunalajiketta sai viljely- ja myyntiluvan Yhdysvalloissa

Perunarutosta on pääosin kyse:

Lainaus
GMO-lajikkeiden kehittäjän mukaan uusien perunoiden taudinkestävyyden ansiosta perunaruttoa vastaan toteutettavissa ruiskutuksissa torjunta-aineiden määrä voidaan puolittaa nykykäytäntöön verrattuna.

Kolmen uuden GMO- (geenimuunneltu eliö) perunalajikkeen muuntogeenit ovat lähtöisin argentiinalaisesta perunasta. Muiden lajien kuin perunan geenejä ei ole käytetty uutuuslajikkeiden luomisessa.

Mutta kauan tuo hyväksyminen sielläkin kesti. Minusta asiaa on väännetty jo ainakin vuosikymmenen verran?

Ja jos tuolle tai noille lajikkeille anotaan lupaa EU:ssa, varmaan voi varautua vähintään toiseen vuosikymmeneen.
« Viimeksi muokattu: 09.03.17 - klo:07:53 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7705



Profiili Sähköposti
« Vastaus #166 : 10.03.17 - klo:18:51 »


Hyvin samoin tulkitaan tåssä asia:

https://www.geneticliteracyproject.org/2017/03/03/genetically-modified-canola-high-omega-3-fatty-acids-upend-fish-oil-market/

Eli tuo rapsikeksintö voisi ratkaista ylikalastuksen ongelman.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7705



Profiili Sähköposti
« Vastaus #167 : 14.03.17 - klo:08:03 »

Hesari maalaa (tänään, myös paperissa) tässä kauhukuvan ..

Superhalvat banaanit voivat olla pian historiaa – Sienitauti uhkaa tuhota suomalaisten suosikkibanaanin

Lainaus
Halpa banaani ei ole itsestäänselvyys. Suosikkibanaaniamme, makeaa ja kirkkaankeltaista Cavendishia uhkaa nimittäin vakava Fusarium-sienitauti. Ankarilla torjuntatoimilla sen leviäminen Aasiasta Etelä-Amerikan banaanitarhoihin on toistaiseksi saatu estettyä.

Ennen pitkään taistelu hävitään. Kaikkialla länsimaissa nimittäin popsitaan lähes yksinomaan yhtä ainoaa lajiketta, Cavendishia. Koska se on jalostettu siemenettömäksi, se ei pysty lisääntymään suvullisesti.

Sitä lisätään pistokkaista kloonaamalla. Jokainen Cavendish-kasvi on siis geneettisesti identtinen.

LAJIKKEESTA ei synny mutaatioiden kautta variaatioita, joiden vastustuskyky esimerkiksi kasvitaudeille voisi vaihdella. Siksi laji on hyvin haavoittuvainen.

... mutta "unohtaa" tuossa täysin mainita geenitekniikan mahdollisuudet. Miksi? Ei oikeastaan ole mahdollista, etteivät ne tulisi tuossa yhteydessä lainkaan mieleen. (Tottakai siihen voisi lisätä, että eurooppalaiset kuluttajat jne.) Missä on esim. maininta geenieditoinnista, josta lehti kyllä muutoin on kertonut?


PS. Jutun lopussa on pieni Reilun kaupan piilomainos, mutta käsitellään se myöhemmin toisaalla. Pikku huomautus kuitenkin: Reilun kaupan (yleensä) luomubanaanit eivät kyllä yhtään tuohon mainittuun pääongelmaan auta.

« Viimeksi muokattu: 14.03.17 - klo:08:29 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Matti Pekkarinen
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 456


Moi


Profiili WWW Sähköposti
« Vastaus #168 : 14.03.17 - klo:11:43 »

Varmaan siis Chiquitakin on tuota lajiketta... alan huolestua oikeasti. Olen banaanin suurkuluttaja, varsinkin Chiquitan.
Mitenkähän geeninsiirto tehdään suvuttomasti lisääntyvällä kasvilla. Suvullisessa lisääntymisessä munasoluun tai juuri hedelmöittyneeseen munasoluun, tsygoottiin, kun saadaan sijoitettua haluttu geeni, luonto huolehtii lopusta, ja geeni on jokaisessa uudessakin solussa.
Ei varmaan läheskään mahdotonta... kasvupisteestä kai otetaan solu tai solukkoa, johon uusi geeni viedään. Jotain kemiallista "leikkuria" käyttäen saadaan dna tarttumaan haluttuun paikkaan... Ja tarkemmin ajatellen: onhan perunalla olemassa gm-lajikkeita (parannettua tärkkelyspitoisuutta yms varten)
tallennettu

Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net
Jarrumies
Konkari
*****
Viestejä: 556


Profiili
« Vastaus #169 : 14.03.17 - klo:16:23 »

Jussi Tammisolalla on hyvä juttu banaanista ja geenimuokkauksesta:
Hyötygeenien nouto muista kasveista:
Maukkaamman banaanin pelastaminen takaisin tuotantoon?
http://www.mv.helsinki.fi/home/tammisol/Banaani.pdf

Tuossa jo monta vastausta ko. ongelmiin.
tallennettu
Sivuja: 1 ... 10 11 [12]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!