Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
27.05.17 - klo:05:20 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: [1] 2 3 ... 9
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa  (Luettu 18736 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978



Profiili Sähköposti
« : 30.01.13 - klo:19:02 »

Asiasta on jo ollut täällä, siellä ja täällä, puhettakin, mutta yritetään koota tätä aihetta koskevat uutiset ja keskustelut tähän triidiin.
 
Luomuinstituutti sitten aloittaa.
 
Mikkelin Luomuinstituutti ryhtyy luomukumouksen tienraivaajaksi

Instituutin johtajaksi valittu professori Pirjo Siiskonen:

Lainaus
- Meidän on saatava kotimainen luomutuotanto kasvuun ja nousuun, jotta voisimme syödä kotimaassa tuotettua luomuruokaa. Pyrimme auttamaan tuottajia ja saamaan lisää tuottajia alalle. Autamme myös liiketoiminnan kehittämisessä sekä yrittäjyyden kehittämisessä.

***

Pienessä Mikkelissä luomu kuuluu jo lähes tieteen eturintamaan:

Tervetuloa Mikkelin Tiedepäivään to 7.3.2013 klo 10:00-16:30!

Lainaus
Tule keskustelemaan ja kysymään luomusta!

LUOMUA KIITOS! ke 6.3.2013 klo 15:00-17:00 Kauppakeskus Stellan Tähtitorilla

    luomuasiantuntijoita päätoimittaja Tapio Honkamaan haastateltavina
    luomutuotteiden myyntiä
    Luomua kiitos! on osa Tiedepäivää
(lihav. HJ)
tallennettu
Matti Pekkarinen
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 458


Moi


Profiili WWW Sähköposti
« Vastaus #1 : 30.01.13 - klo:20:11 »

Tuo "Tieteenkesyttäjä"-ajatus taitaa ollakin luomun ydinsanoma. Tiede vaiennetaan.
tallennettu

Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978



Profiili Sähköposti
« Vastaus #2 : 10.02.13 - klo:13:27 »

Tässä oli ilmestynyt tällainen selkeästi luomuun päin kallellaan oleva kirja:

Tuija Mononen & Tiina Silvasti (toim.):
Hyvä ja paha ruoka – ruoan tuotannon ja kuluttamisen vaikutukset
Gaudeamus 2012, 262 s.

Tällaisen kuvauksen saamme siitä Pekka Wahlstedtin kirja-arvostelusta.

Lainaus
"Siunattu luomu

Luomu onkin yksi tulevaisuuden lupaus. Myös liike- elämässä on havahduttu tähän, ja Suomen maabrändivaltuuskuntakin halusi taannoin lisätä luomun houkuttelevuutta ja yhdistää Suomen hajanaisen luomukentän.Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä vähintään puolet maataloustuotannosta olisi luomua. [...]

Jotenkin kummallisesti tämä - mielestäni aika pamfletinomainen teos - on päässyt yliopiston kurssivaatimuksiin (näkyy Helka-tietokannasta, sieltä ei näy, minne).

Otin sen nyt luettavakseni, ja alustava arvioini on, että osa artikkeleista vielä on tieteellisen objektiivisuuden sisäpuolella, selvästä puollosta huolimatta, mutta osa taas sitten ehdottomasti ei (kuten Liisa Kuusipalon vuodatus GM-teknologiaa vastaan).

Jos ja kun tämä on yliopiston tutkintovaatimuksissa, niin voisi kyllä vaatia, että siinä rinnalla olisi esim Alex Averyn kirja "The Truth About Organic Foods" (jonka Gaudeamus varmasti äkkiä käännättäisikin, jos eglanti on ylioppilaille ylivoimaista).

« Viimeksi muokattu: 10.02.13 - klo:14:00 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Jarrumies
Konkari
*****
Viestejä: 562


Profiili
« Vastaus #3 : 10.02.13 - klo:17:00 »

Luomuliiton entinen pj. Jaakko Nuutila on nykyinen Ruralia-instituutin tutkija: http://www.helsinki.fi/ruralia/luomuinstituutti/henkilosto.htm
Lainaus
Tutkimuskoordinaattori, ETM Jaakko Nuutila
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT
Luomututkimustoiminnan mallit ja rakenteet

Nuutila tekee väitöskirjaa Helsingin yliopistoon "luomun ylivoimatekijöistä":
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/tutkimus/Hankehaku/Hankkeentiedot?p_kielikoodi=FI&p_hanke_seqno=403513&p_kysely_seqno=77223&p_hakutyyppi=perus
Lainaus
Luomuraaka-aineiden ylivoimatekijät ja niiden tunnistaminen suomalaisessa elintarviketaloudessa.
Vastuututkija: Nuutila Jaakko 
Kesto: 13.10.2010 - 20.06.2013 
Tutkimusalue: Vastuullinen ruokaketju - hyvinvoiva kuluttaja 

Asiasta lisää:
http://www.luomu.fi/tietoverkko/tutkimukset-kertovat-luomun-vahvuuksista/
Lainaus
Kuluttajien luomuun liittyvää ajattelua selvittääkseen Nuutila on tehnyt järjestelmällisen otannan EU:ssa 2000 –luvulla tehdyistä tutkimuksista. Tältä osin aineistoksi on rajautunut 41 tieteellistä artikkelia ja virallista raporttia. Tutkimuksista käy ilmi, että kuluttajat valitsevat luomun etupäässä turvallisuuden vuoksi. Maku ja nautinto  ovat tärkeitä kaikille.  Kuluttajat haluavat tehdä ekologisia valintoja ja kantavat huolta terveydestä. Kaikkia näitä ominaisuuksia liitetään yleisesti luomuun ja luomun markkinat kasvavat.

Lainaus
Kirjallisuustutkimuksessa Nuutila vetää yhteen lukuisten tutkimusten tuloksia. Nuutilan esityksissä kerrotaan työn rakenteesta, aineistoista ja menetelmistä melko lyhyesti. Suosittelemme tutustumaan oheiseen lisämateriaaliin, josta mm. löydät Nuutilan käyttämien tutkimusten yhteenvetoja ja lähdetietoja.
Lisämateriaalia esityksiin (pdf, 51 s.)

Linkki tuohon 51-sivuiseen pdf:ään:
http://www.luomu.fi/materiaalit/Nuutila/luomun_laatutekijoista_ylivoimatekijoihin/luomun_ylivoimatekijat_liitemateriaali.pdf

Nyt kun luomusta on ilmestynyt arvovaltaiset Stanfordin ja Oxfordin metatutkimukset, niin taitaa olla aika vaikeaa noilla Nuutilan valitsemilla tutkimuksilla enää näyttää toteen luomun "ylivoimatekijöitä".
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978



Profiili Sähköposti
« Vastaus #4 : 23.02.13 - klo:09:01 »

Ei heiltä sisua puutu:

Luomuinstituutti vahvistaa Suomen luomututkimusta

Lainaus
Toiminnan kunnianhimoinen tavoite on luonnonmukaisen maa- ja elintarviketalouden kehittäminen ensin eurooppalaiselle keskitasolle ja sitten maamme ruuantuotannon valtavirraksi.

[...]

Tiedolla taistellaan ennakkoluuloja vastaan

[...]

Luomuun liittyvässä asenneilmastossa on Siiskosen mukaan tapahtunut myönteistä kehitystä, mutta kansalaisten tiedoissa on paljon aukkoja. Monien ajattelu on ennakkoluulojen, väärien mielikuvien ja virhekäsitysten varassa. Onkin haaste voittaa myönteinen mielikuva luomulle.

Jotta myönteiset mielikuvat syntyvät, siinä varmaan on ensin sitten ohjelmassa, että osoitetaan, miten surkean väärässä nämä eräät (kiusalliset) Stanfordin ja Oxfordin koostetutkimukset olivatkaan? Kaipa suomalainen monitieteellinen lähestymistapa siihen pystyy?

Kun se on tehty, niin varmaan sitten yritetään tehdä jotain eräille netissä oleville palstoille, kuten "Tuottava Maa - Turvattu Luonto" ja "Luomulakko" *)?

________

*) Jossa samasta asiasta näyttää ilmestyneen varsin mainio kommentti:

Yliopisto myyntiä edistämässä
« Viimeksi muokattu: 23.02.13 - klo:15:12 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978



Profiili Sähköposti
« Vastaus #5 : 23.02.13 - klo:13:05 »

Tulipa tässä mieleen vielä, että seuraavat tekstit muistuttavat toisiaan jossain mielessä aika paljon.  Virnistää

Tämä ....

Lainaus
Luomuun liittyvässä asenneilmastossa on Siiskosen mukaan tapahtunut myönteistä kehitystä, mutta kansalaisten tiedoissa on paljon aukkoja. Monien ajattelu on ennakkoluulojen, väärien mielikuvien ja virhekäsitysten varassa. Onkin haaste voittaa myönteinen mielikuva luomulle.

... ja tämä:

Lainaus
Yhdistyksen tarkoituksena on levittää tietoa tehokkaista, tuottoisista ja moderniin tieteeseen perustuvista maanviljelyn muodoista, keskeisenä keinona koskemattoman luonnon ja sen monimuotoisuuden säilyttämisessä, niin Suomessa, Euroopassa kuin maailmassakin, sekä edistää myönteisten asenteiden syntymistä tuottavaa viljelyä kohtaan, yrittämällä hälventää sitä kohtaan nykyisin yleisiä, mutta perusteettomia ennakkoluuloja.
« Viimeksi muokattu: 23.02.13 - klo:13:12 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978



Profiili Sähköposti
« Vastaus #6 : 25.02.13 - klo:18:54 »

Tämä Ilkka Alarotun oiva puheenvuoro - vaikka hän onkin kaupallisen puolen edustaja - sopii nyt ihan nappiinsa tähän perään:

Ruokakeskustelu kaipaa faktoja ja avoimuutta

Lainaus
Monesti ruokakeskustelussa ollaan kuitenkin heikoin eväin. Luotettavaa tutkimustietoa on vähän tai siitä ei välitetä. Yksilölliset kokemukset yleistetään hyvin kevein perustein. Muutama perhe juo televisio-ohjelmassa litran raakamaitoa ja kokemusten perusteella vaaditaan Valiota lopettamaan maidon pastörointi kokonaan. Rasvojen terveellisyydestä tai luomun paremmuudesta kiistellään. Tutkimustiedoista jokainen lukee, näkee ja referoi vain omaa tuntemusta lähellä olevia todisteita.

Luotettavaa tutkimustietoa tarvitaan. Suomalaisen elintarviketutkimuksen ja ja elintarviketiedottamisen on aika nostaa päätään. Nyt jos koskaan sille on sosiaalinen tilaus. Jos tähän ei tartuta, terveellisyyskäsityksemme perustuvat jatkossa yhä enemmän erilaisiin kohuihin, median tekemiin monesti hyvin pintapuolisiin ja joskus jopa asenteellisiin juttuihin sekä niistä syntyneisiin keskusteluihin ja yleistyksiin.

Ensin ajattelin lihavoida tuosta jotakin, mutta eihän siitä voi, se on kaikki oikeata asiaa!

tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978



Profiili Sähköposti
« Vastaus #7 : 14.03.13 - klo:19:26 »


Mutta on muistettava, että koko akateeminen maailma Suomessakaan ei ole luomuun lumoutunutta.

Näin Helsingin yliopiston dosentti Jussi Tammisola YLE:ssä:

"Luomu on mätä kompromissi tiedettä ja taikauskoa"

Tuo on minusta häneltä loistava huomio, joka onkin otettu oikein väliotsikoksi:

Lainaus
"Pahinta se, että seassa jotain hyvääkin"

Eikä Jussi T. tässä suinkaan yksin ole. Kyllä realistinen tieteellinen suhtautuminen luomun mahdollisuuksiin ja ominaisuuksiin on vielä voimissaan yliopistoissa ja MTT:ssäkin.
 
Mutta vaarana on että päättäjät nyt ottavat asian simplistisesti niin, että aina kun luomusasioista on kyse, niin kysytään vain tuolta Mikkelin instituutilta.
 
Ensimmäinen tällainen vaara on edessä, kun Eduskunnassa käsitellään tätä MMM:n  muistiota ja ehdotusta. Jussin ja meidänkin vastaväitteet voidaan helposti unohtaa ja ohittaa, jos kuullaan vain Mikkelin väkeä.
« Viimeksi muokattu: 14.03.13 - klo:20:08 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Jarrumies
Konkari
*****
Viestejä: 562


Profiili
« Vastaus #8 : 29.03.13 - klo:21:35 »

Tämä ideologinen Mikkelin Luomuinstituutti yrittää vakuuttaa näin tieteellisyyttään:

http://mttelo.mtt.fi/web/guest/luomuinstituutti-haluaa-tuplata-luomututkimuksen?f=456873&n=03&p=787953&c=17097063

Lainaus
– Kaikki toimintamme nojaa tieteelliseen tietoon. Vuoden loppuun mennessä valmistuvasta tutkimusohjelmasta tulee toiminnan systemaattinen pohja, tiivistää instituutin johtaja, professori Pirjo Siiskonen Helsingin yliopistosta.
 
MTT odottaa synergiaa
 
MTT odottaa instituutilta synergiaetuja tutkimus-, koulutus- ja kehitystoiminnassa sekä uusia avauksia luomun kasvun edistämiseksi.
 
– Tavoitteemme on kaksinkertaistaa luomututkimuksen volyymi vuoteen 2016 mennessä, linjaa MTT:n tutkimusjohtaja Anu Harkki.

Lainaus
Myös kuluttajat itse kaipaavat tutkittua tietoa ruoasta, mutta eivät sitä aina löydä. Pirjo Siiskosen mielestä luomun mielikuva kaipaa kirkastamista ja modernisointia. Luomussa ei ole kyse vain tuotantotavasta vaan ihmisten muuttuvasta suhteesta ruokaan ja siitä kerrottavasta tarinasta.

Stanfordin ja Orfordin tutkimuksista, joissa uusinta tietoa olisi, ei tuossa instituutissa uskalleta kertoa.
tallennettu
Jarrumies
Konkari
*****
Viestejä: 562


Profiili
« Vastaus #9 : 04.04.13 - klo:16:11 »

Miten Luomuinstituutti synnytettiin?

Luomuviljelijä Jorma Ollilan maabrändiryhmä, jossa jäsenenä oli myös luomuviljelijä Osmo Rauhala, asetti tavoitteeksi tuon tunnetun "Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä vähintään puolet tuotannosta olisi luomua." (Maabrändiryhmän loppuraportti, s. 7). (Huomatkaa: tuossa todella "puolet tuotannosta" (!), ei peltopinta-alasta).

Ryhmä asetti myös "tehtäviä" eri tahoille. Näin brändiryhmän loppuraportissa:

http://www.maakuva.fi/wp-content/uploads/2011/06/TS_koko_raportti_FIN.pdf
sivu 166:
Lainaus
TEHTÄVÄ HELSINGIN YLIOPISTOLLE JA MTT:LLE:
Luomuinstituutin perustaminen
Luonnonmukaista tuotantoa ja viljelyä tutkiva instituutti veisi
eteenpäin luomutuotannon tieteellistä tutkimusta ja sitä kautta
luomun tuotantoa ja kysyntää. Suomalainen ruokatuotantotutkimus
on toistaiseksi tarttunut verraten vähän luomuun, vaikka
siihen olisi luontevat edellytykset. Resursseja tulisi ohjata luomututkimuksen
lisäksi myös koulutukseen. Suomalaisen ympäristöosaamisen
seuraava kärki voisikin olla luomuosaaminen, jonka
malleja voisi viedä myös ulkomaille suunnannäyttäjän roolissa.

Mutta oma osuutensa taisi olla myös monissa muissa yhteyksissä luomua puffaavan ajautushautomo Demoksen porukalla.
Helsingin Sanomat Kulttuuri LAUANTAINA 11.12.2010
http://www.hs.fi/paivanlehti/#arkisto/Mokan+raportti+Neuvosen+neuvoin/aaHS20101211SI1KU03faj?src=haku&ref=%23arkisto%2F
Lainaus
kuiskaaja
Mokan raportti Neuvosen neuvoin
________________________________________
Saarikoski Saska
 
Mihin yliopistoja edes tarvitaan? Kysymys on tullut Kuiskaajan mieleen Jorma Ollilan brändityöryhmän vaiheita seuratessa.
Alexander Stubb halusi selvästi tehdä työryhmästään no nonsense -porukan ja jätti siksi akateemisen edustuksen minimiin. Kun ei tämä touhujoukkokaan saanut raporttia kasaan, kirjoitustöihin palkattiin Roope Mokka ja Aleksi Neuvonen Demos Helsingistä, ajatuspajasta, jolle nyky-Suomi on ulkoistanut ajattelunsa. Ja sivustatukea tekstitykeille tarjoili toimittaja Antti Isokangas, joka on aiemmin tunnettu muun muassa Trendi Velin päätoimittajana ja Popstars 2 -kisan tuomarina sekä väärin kuultujen laulunsanojen kokoelmasta Villejä rubiineja.
Näin saatiinkin Suomi-kuvasta ihan näköinen.

Demoksen osuuden vahvistaa myös Laura Kolbe, joka oli brändiryhmän jäsen:
Helsingin Sanomat, Sunnuntai 17.10.2010
http://www.hs.fi/paivanlehti/#arkisto/Br%C3%A4ndiryhm%C3%A4n+luontoretki/aaHS20101017SI1VS04jl4?src=haku&ref=%23arkisto%2F
Lainaus
"Entä jos meidän juttu olisikin se, että kun suomalaisen kanssa neuvottelee, kukaan ei lähde häviäjänä pöydästä. Olemme kaikki pieniä ahtisaaria." Alkuvuodesta 2010 työryhmät jättivät omat loppuraporttinsa, jonka pohjalta Ollilan vetämä "lapioryhmä" alkoi laatia yhteenvetoa. Varsinainen raportin kirjoitustyö päätettiin loppukeväästä tilata ajatushautomo Demos Helsingiltä.
Laura Kolbe ihmettelee, miksi raportin kirjoittaminen ulkoistettiin Demokselle. "Valtuuskunnan ajattelutyö jäi keskeneräiseksi." Ensimmäiset ehdotuksensa valtuuskunta julkistaa 10. marraskuuta ja varsinaisen raporttinsa pari viikkoa myöhemmin.

Tässä maabrandiryhmän touhuissa ja Luomuinstituutin asioissa olisi tongittavaa tutkiville journalistille.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978



Profiili Sähköposti
« Vastaus #10 : 03.05.13 - klo:19:28 »

Eino Leinon aikana vielä akateeminen väki kasvatettiin kristilliseen  yhtenäiskulttuurin, vaikkapa tällä pakollisella tentillä, joka vilahtaa hänen pikku runossaan "Filosofeeraava ylioppilas":

Lainaus
[...]
Jos Jumala onkin, on mahdoton
ett’ oisi hän immanentti …
Ei! nythän tää, hiis’ vieköön, on
kuin »pikku teoloogin» tentti.
[...]

Miten nykyisin? Heittäkää Googleen "Maailman tila" ja "tutkintovaatimukset" ...

Ja osumat tulevat useimmiten juuri tästä "Maailman tilasta", ei sen tilasta yleensä. Eli tästä "Maailman tilasta", josta on puhetta nyt myös, taas, täällä.

« Viimeksi muokattu: 03.05.13 - klo:19:52 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978



Profiili Sähköposti
« Vastaus #11 : 04.05.13 - klo:08:33 »

Hauska olisi muuten tietää, millaisia määriä rahaa on tienattu näillä maailman tuhoa ennustavilla kirjoilla vuosien mittaan.

Paljonko on esim. tienannut Worldwatch, ja erikseen Gaudeamus?

Varsinkin kun yliopistot, vihreät järjestöt jne. hoitavat osan markkinointia ...

Ja mihin raha on käytetty. Jostain Al Goresta tämä tiedetään, ja tiedetään sekin, ettei hän ollenkaan elä niin kuin opettaa. Miten mahtaa olla näiden muiden kanssa?

Maailman tila -sarjaakin on jo niin monelta vuodelta, että jonkun pitäisi tehdä vastaavat analyysit niiden ennusteiden ym. väitteiden realismista, nyttemmin, kuin on tehty Kasvun rajat -kirjasta.

Ihan oman sarjansa saisi varmasti Maailman tila -kirjoissa mainituista luomuviljelyn menestystarinoista - joista ei ole sen koommin kuultu ... tosin näitä löytyy vain n. 10 vuoden ajalta, koska Worldwatchin alkuperäinen perustaja Lester Brown ei ole luomuväkeä (hänen maailmanloppunsahan on ollut n. 30 vuoden ajan sellainen, että ruoka loppuu, noin ensi vuonna, vaikka käytettäisiin tehoviljelyäkin ...)

« Viimeksi muokattu: 04.05.13 - klo:08:38 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978



Profiili Sähköposti
« Vastaus #12 : 14.05.13 - klo:06:50 »

Nyt luomuväki syyttää meitä turhasta vastakkainasettelusta. Katso Ylen uutinen:

"Luomukeskustelua haittaa tarpeeton vastakkainasettelu"

Ja tällaista se onkin sitten Mikkelin konsensuaalinen tiede (lihav. HJ):

Lainaus
Mikkelissä toimiva luomuinstituutti pyrkii tuottamaan tietoa luomun hyödyistä ja kuinka luomuviljelyä olisi mahdollista tehdä kannattavaa.


Ja sieltä löytyy sitten tällaista tietoa, ihan johtajan suulla:

Lainaus
- Ei ole pystytty osoittamaan, että luomutuotannolla saavutetut sadot olisivat merkittävästi pienempiä kuin tehotuotannossa. Luomussa voidaan saada hyviä satoja ja joissain tapauksissa  on saatu jopa parempia satoja kuin tavanomaisessa viljelyssä.


PS. klo 18: Mistä Siiskonen on nuo tietonsa saanut, olisi mielenkiintoista tietää. Olisiko syytä kysyä suoraan?

Ainakaan niitä ei ole saatu Suomen tai Ruotsin satotilastoista (= ainoat maat maailmassa, jotka niitä luomun osalta tilastoja systemaattisesti pitävät).

Jos Siiskosella (tai hänen alaisillaan) olisikin joku lähde kertoakin, niin ammottavan auki jäisi kysymys, miksi juuri näissä Pohjoismassa luomun tuotto on niin kelvoton, laskentatavasta riippuen n. 60% tai jopa vain kolmannes tavanomaisen tuotosta.
« Viimeksi muokattu: 14.05.13 - klo:19:33 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7978



Profiili Sähköposti
« Vastaus #13 : 14.05.13 - klo:20:09 »

Tämä Siiskosen väite on hämäysyritys:

Lainaus
- On myös myytti, että luomutuotantoyksiköt olisivat pienempiä kuin tavalliset. Esimerkiksi keskikokoinen suomalainen luomumaatila on 45 hehtaarin maatila.

Kukaan luomukriitikko Suomessa ei ole ottanut esille luomutilojen kokoa, muuten kuin ehkä siinä mielessä, että saman tuoton saamiseksi vaaditaan luomussa isompi tila. Ehkä Siiskonen on lukenut jotain amerikkalaista kritiikkiä, siellä kun luomu myydään perheviljelmien imagolla ja tuotetaan jättitiloilla.

Lainaus
Siiskosen mielestä ei ole myöskään mitään selkeää näyttöä siitä, että luomu olisi epäterveellistä.

Tämäkin väite on on lähes hämäysyritys: kriitikkojen keskeinen teesihän on ollut vain se, että luomu ei ole tavanomaista terveellisempää.

(Saksan EHEC-skandaali on toinen juttu, mutta se on kuitenkin yksityistapaus, kaikesta laajuudestaan huolimatta. Siinä oli selkeä näyttö, että luomu oli epäterveellistä.)

Lainaus
- Minusta on kiinnostavaa, että juuri luomun on aina puolustauduttava näissä kysymyksissä. Tavanomaiselta tuotannolta ei vaadita vastaavaa. Ei vaadita esimerkiksi selvityksiä niistä vaikutuksista, joita synteettisillä lisäaineilla syömässämme ruoassa on. Molemmilta puolilta tarvitaan enemmän tutkimustietoa, Pirjo Siiskonen torppaa.

Tuo on kyllä niin silmälappuinen väite kuin olla voi, kun muistetaan millä frekvenssillä tiedotusvälineet (erityisesti iltapäivälehdet) ottavat asiakseen pelotella synteettisillä torjunta- ja lisäaineilla.

Aivan jo samasta artikkelista löytyy esimerkki. Kun luomuväki sai määriteltyä (yleisessä kielenkäytössä ja tietoisuudessa) "puhtauden" niin, että se tarkoittaa torjunta-ainejäämien puutetta, ja kun se sitten meni niin, että niitä ei juuri suomalaisissa tavanomaisissakaan ole, niin Cronberg (ja muu luomuväki) ei lopulta ole asiasta yhtään tyytyväinen:

Lainaus
- Kiistassa on pitkälti kyse siitä, että suomalaista ruokaa ajatellaan lähtökohtaisesti puhtaana. Se on melkein luomua. Tämän takia monet ihmettelevät, onko muu kotimainen ruoka sitten vähemmän puhdasta kuin luomu, Vihreiden europarlamentaarikko ja luomuinstituuttihankkeen selvittäjä Tarja Cronberg pohtii.

Tuossa asia on rivien välissä, mutta tyytymättömyys huokuu.

Luomuinstituutille esitettäviin kysymyksiin pitää vielä lisätä, ovatko he tutustuneet Bruce Amesin tutkimuksiin ja tuloksiin.

***

Cronberg peräänkuuluttaa tieteellistä yhteistyötä:

Lainaus
- Tästä on syntynyt vastakkainasettelu ja kilpailutilanne. Asia on hankala siksi, koska tämän vuoksi luomu ja tavanomainen viljely eivät voi kehittää toinen toisiaan. Kun kilpailija kehittää innovaatioita, niin tulokset painetaan alas, Cronberg harmittelee.

Missä tällaista "alaspainamista" olisi tapahtunut, en kerta kaikkiaan tiedä.

Mutta yleisesti, jos

a) luomussa keksitään jotain, se yleensä soveltuu vain luomuun tai on vain luomusääntöjen kannalta tarpeen

(Vai onko mainita jotain keksintöä luomun puolella, joka olisi ollut tavanomaiselle viljelylle hyödyllinen, mutta joka olisi torjuttu tai ei otettu kuitenkaan laajalti käyttöön? Mukaan ei tietysti voi laskea niitä n. 2000 vuoden aikana ennen luomua keksittyjä niksejä, jotka luomu nyt yrittää omia heidän keksinnöikseen)

b) jos tavanomaisella puolella keksitään jotain, luomupuolella sitä ei yleensä saa ottaa käyttöön (säännöt!)

(Näitä on tietysti pilvin pimein, mutta viittaako Cronberg näihin tapauksiin "alaspainamisena"? Luultavasti ei.)

***

PS. "Luomulakko" näyttää myös ottaneen kantaa samaan YLE:n uutiseen. Ja aivan oivallisesti, myös ja taas.
« Viimeksi muokattu: 14.05.13 - klo:20:17 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Jarrumies
Konkari
*****
Viestejä: 562


Profiili
« Vastaus #14 : 14.05.13 - klo:23:02 »

Hyvä, että esität yksilöityä kysymyksiä Siiskoselle.

Osa Siiskosen ajatuksista luomun "jopa suuremmista sadoista" saattaa olla peräisen tästä Ruralian seminaarin esitelmästä:
Professor Carlo Leifert, University of Newcastle, UK:
Overview of European organic research
http://www.helsinki.fi/ruralia/OrganicFood2012/pdf/Leifert.pdf

Tuossa esitelmän loppupuolella noita väitteitä on:
Lainaus
There is great potential to increase yields in organic farming systems by optimising/increasing organic fertiliser inputs regimes
–Evidence from long term trials in China suggest that when used at the same mineral input level, mineral and organic fertilisers (e.g. manure) will produce similar yields
ja sivu 37.

Muut saman luomuseminaarin esitelmät:
http://www.helsinki.fi/ruralia/OrganicFood2012/programme.htm
tallennettu
Sivuja: [1] 2 3 ... 9
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!