Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
24.04.17 - klo:16:06 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 7 8 [9]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Luomun vienti ja tuonti  (Luettu 17748 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7841Profiili Sähköposti
« Vastaus #120 : 25.02.17 - klo:08:13 »

Kaiken kauran osalta on kuulemma näin:

Vienti vetäisi ja kotimaassakin olisi ostajia – silti kauran viljelyala ei ota kasvaakseen

Vaikka taas kerran kerrotaan:

Lainaus
Mattila kertoo, että Vyr:n jäsenyrityksiltä saatujen tietojen mukaan erityisesti myllykauralle ja luomukauralle olisi kovasti kysyntää vientimarkkinoilla.

Hometoksiinin pelkoa epäillään syyksi.
« Viimeksi muokattu: 25.02.17 - klo:08:27 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7841Profiili Sähköposti
« Vastaus #121 : 26.02.17 - klo:09:28 »

Tässä tuoreeltaan lisätietoa tai vahvistusta edellä olleelle kuvaukselle USA:n tilanteesta:

US producers struggling to keep up with rising demand for organic, non-GMO grains

Lainaus
Imports of organic grains, particularly corn, from countries such as India, Ukraine, Romania and Turkey surged in 2016 to meet the burgeoning U.S. demand for organic food products.

Organic corn imports more than doubled from 2015 to 2016 and accounted for nearly one-half of the U.S. organic corn supply.

The domestic shortfall for organic soybeans was even greater, with roughly 80 percent of soybeans supplying the U.S. organic market imported in 2016.
(lihav. HJ)

Ja tuo siis koski maissia ja soijaa, viljalajeja, joiden suhteen maa on varmasti ollut yleisesti omavarainen, jopa ongelmiin asti: aikaisempina vuosina sen ylijäämäviljan dumppauksen maailmanmarkkinoille katsottin jopa häiritsevän kehitysmaiden viljantuotannon kehitystä.

Tässä sama asia, mutta havainnollisten kuvien kera:

Flood of organic imports has US farmers concerned, asking for more scrutiny of overseas growers

***

Ceterum censeo: tietoja tuonnin osuudesta Suomen luomumyynnissä ei ole vieläkään näkynyt. Alkaisi jo olla aika, että näkyisi.
« Viimeksi muokattu: 26.02.17 - klo:09:38 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7841Profiili Sähköposti
« Vastaus #122 : 25.03.17 - klo:08:12 »

Ainakin Tiilikaisen olisi tässä pitänyt laittaa vielä jäitä hattuun (HS:n uutisesta):

Lainaus
"Luomubroilerin menestys kertoo hyvin siitä, mikä on suomalaisten elintarvikkeiden valtti”, Tiilikainen sanoo. ”Valtteja on hyvä eläintautitilanne ja antibioottivapaus, siis turvallisuus, ei suinkaan se, että tuotteet ovat suomalaisia tai arktisia.”

Se ei ole vielä menestys, korkeintaan lupaus.

Tässä uutisessa tuo luomubroileri on täysin unohtunut:

Ensimmäiset suomalaiset siipikarjan tuottajat on rekisteröity Japaniin – ministeriöltä lisärahoitusta elintarvikeviennin edistämiseen

Hongkong kyllä mainitaan, mutta ihan toisessa yhteydessä (lihav. HJ):

Lainaus
Suomalaisen siipikarjanlihan vientiä Japaniin on edistetty osana elintarvikeviennin edistämistä koskevaa hallituksen kärkihanketta. Kärkihankkeella edistetään suomalaisten elintarvikkeiden vientiä EU:n ulkopuolisille markkina-alueille, joiden avaaminen edellyttää viranomaisten kesken käytäviä neuvotteluja. Vuonna 2016 käynnistyneellä kärkihankkeella on tähän mennessä vauhditettu muun muassa viennin avautumista naudanlihalle Hongkongiin, siipikarjanlihalle Etelä-Koreaan sekä sianlihalle ja maitotuotteille Etelä-Afrikkaan. Kärkihanke jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka.

Tuosta luomubroilerin vientihankkeesta voisi olla jo jotain kerrottavaa, jos ensimmäiset toimitukset tapahtuivat joulukuussa. Mutta enempää ei ole kerrottu. Tämä Kauppalehden artikkeli taitaa yhä olla viimeinen (julkistettu) tieto asiassa.
« Viimeksi muokattu: 25.03.17 - klo:08:35 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7841Profiili Sähköposti
« Vastaus #123 : 20.04.17 - klo:08:00 »

Finpro on varma siitä, että tällä kertaa se onnistuu:

Saksalainen kauppaketju juhlii 100-vuotiasta Suomea esittelemällä sata suomalaista elintarviketta sekä Suomea luontomatkailukohteena

Lainaus
Saksassa elintarvikkeiden puhtaus, turvallisuus ja ekologisuus ovat tärkeitä arvoja. Saksa on Food from Finland -elintarvikevientiohjelman yksi tärkeimmistä kohdemaista.

- Suomalaisilla luomu- ja terveysvaikutteisilla tuotteilla, erityisesti marjoilla, kauralla ja maitotuotteilla, ja premium-alkoholeilla on todella hyvät markkinamahdollisuudet Saksassa. Markkina on kuitenkin hyvin kilpailtu eikä suomalaisilla PK-yrityksillä useinkaan ole riittäviä resursseja tuotteidensa tehokkaaseen markkinoimiseen. Suomalaisen luonnon puhtauden ja elintarvikkeiden ainutlaatuisen alkuperän esiin tuominen yhteistyössä Visit Finlandin kanssa ja pääsy CITTIn ja Lieferellon valikoimiiin on merkittävä tuki yrityksille, toteaa Finpron elintarviketoimialan johtaja Esa Wrang.
(lihav. HJ)

Eli kyllä se suomalainen luomu sinne kaupaksi menee ja hyvään hintaan. Vaikkei tähän asti ole juuri mennytkään. Ainakaan siihen hyvään hintaan, jos Suomen koko luomuviennin arvo on ollut se 10 miljoonaa. (Hector yhteensattumana laulaa juuri radiossa: "en luovu taistelusta".)
« Viimeksi muokattu: 20.04.17 - klo:08:22 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7841Profiili Sähköposti
« Vastaus #124 : 20.04.17 - klo:16:07 »

Luomukaura tietysti "hotkaisee" tästä valtaosan, mutta yleisestikin on näin:

Luomuviljatuotteiden vienti vetää

Lainaus
8.1.2014
Suomalainen luomuviljasektori on vahvasti vientivetoista.

Vaikka tuo artikkeli on kolmen vuoden takaa, niin luultavasti se hiukan lukuja muuttamalla yhä pätee.

Kun tuohon rinnalle tuomme tämän uutisen tiedon ...

Lainaus
Eviran tilastot kertovat, että Suomessa on lähes 4 500 luomutilaa, joista luomueläimiä on noin tuhannella tilalla.

... niin eikö siitä seuraa, että valtaosa eli n. 3500 luomutilaa, eli keskimääräinen tai ainakin tyypllinen luomutila viljelee luomuviljaa - pääosin sinne "Saksaan"? Tuolla käsittämättömän vähäisellä (reaali)korvauksella asiasta, eli sillä n. 10 miljoonalla? Tai siis huomattavasti vähäisemmällä, eiväthän tilat tietystikään tuota kaikkea saa.

Vai miten tuo on arvioitava? Tai selitettävissä? Joka tapauksessa esim. luomuvihannesten tuotanto vaatii hyvin vähän viljelyalaa, ja on sen lisäksi tiettävästi hyvin keskittynyttä, eli ei voi noihin lukuihin oikeastaan juuri vaikuttaa.

***

Ihan järkevältä tuntuisi nimimerkin "Suuri Ajattelija" (Agronetissa) ehdotus, että luomutukea myönnettäisiin vain myydyille luomutuotteille. Tuosta edeltä tulee lisäys asiaan, tuohon ehdotukseen: vain kotimaassa myydyille luomutuotteille.

Ja se ceterum censeo: tietoja tuonnin osuudesta Suomen luomumyynnissä ei ole vieläkään näkynyt. Alkaisi jo olla aika, että näkyisi.


« Viimeksi muokattu: 20.04.17 - klo:17:09 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 7841Profiili Sähköposti
« Vastaus #125 : 21.04.17 - klo:15:51 »

Ihan järkevältä tuntuisi nimimerkin "Suuri Ajattelija" (Agronetissa) ehdotus, että luomutukea myönnettäisiin vain myydyille luomutuotteille. Tuosta edeltä tulee lisäys asiaan, tuohon ehdotukseen: vain kotimaassa myydyille luomutuotteille.

Ihan heti perään eli tänään näyttää Maaseudun Tulevaisuus julkaisseen tällaisen uutisen:

"Ruuantuotannon tuet pitäisi kohdistua ruuantuotantoon"

Lainaus
Ruuantuotannon tuet pitäisi kohdistua ruuantuotantoon, linjasi MTK-Keski-Pohjanmaan puheenjohtaja Atso Ala-Kopsala liiton kevätkokouksessa Kalajoella perjantaina.

Nykyisin tukia kohdistuu niin sanottujen hömppäheinien kasvatukseen. Ala-Kopsalan mukaan ruuantuotannon tehokkuus parantaisi myös ympäristön tilaa.

"Ympäristötuet pitäisi kohdistaa pelloille, jolla viljellään satokasveja."

Hän ei siis mainitse (erikseen) luomua, ja tuo vaatimus siis kohdistuu kaikkeen viljelyyn, mutta ...

Vielä tämä:

Lainaus
Ala-Kopsalaa ilahduttaa, että EU:ssakin on älytty, että capista eli yhteisestä maatalouspolitiikasta puhuttaessa huomio pitäisi siirtää viljelijästä ruokaan, jotta kuluttajille olisi helpompi perustella maataloustukia.

Minun lisäykseni: ja vaikka samaa EU:ta ollaan (ja minä sitä jäsenyyttä kannatankin) niin ihan erikseen pitäisi kyllä perustella se, miksi  tukea maksetaan siihen, että tuotetaan luomuviljaa "saksalaiselle" kuluttajalle.
« Viimeksi muokattu: 21.04.17 - klo:16:20 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 7 8 [9]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!