Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
23.11.17 - klo:11:22 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 11
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Luomun vienti ja tuonti  (Luettu 28424 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8758



Profiili Sähköposti
« Vastaus #60 : 04.03.16 - klo:07:59 »

USA:n osalta Pro Luomun maailmanmarkkinauutinen tämän myöntää reilummmin (eli selvemmin) ...

Lainaus
Maailman luomupeltoalasta mantereella on vain 7 %, joten se on myös maailman suurimpia luomun tuojia.

... mutta Euroopan osalta se sanotaan niin, että lukijan täytyy olla tarkkana (lihav. HJ):

Lainaus
Maanosan kuluttamasta luomusta suuri osa tuotetaan Euroopassa, ja myös vientiä on paljon.

Siis: "suuri osa". Ei "suurin osa". Millä tavalla olisi varmasti sanottu, jos se edes lähimain pitäisi paikkansa. Nyt tuossa sanottiin itse asiassa, faktisesti, että pienempi osa tuotetaan itse, alle puolet.

Eli ole siis tilanne muuttunut tästä (2014):

Lainaus
"Luomun kulutus EU:ssa on nelinkertaistunut 10 vuodessa noin 20 miljardiin euroon vuosittain. Samaan aikaan alkutuotanto on vain kaksinkertaistunut, mikä on tarkoittanut tuontiluomun osuuden kasvua."

(so. nyt puolet tuontia EU:n ulkopuolelta!)

Tuokin jouduttiin päättelemään itse, sitä ei komissio/koordinaattori Linda Mauperon silloinkaan reilusti sanonut.

Miltä nämä luvut näyttävät noiden tosiasioiden ymmärtämisen jälkeen? Jos USA *) ja Eurooppa vastaavat yhdessä yli 90 %:sta luomun markkinoita ja oletetaan, etteivät ne isommin myy luomua toinen toisilleen, niin noin puolet tai luultavimmin reilustikin yli puolet myydyistä luomutuotteista on tavaraa, joka on alkutuotettu muualla ja tuotu sitten näille kahdelle alueelle.

Tyypillinen luomutuote on siten (vanhaa väänneltyä termiä käyttääkseni) "riistomaatavaraa". Jonka maailman köyhät pelloillansa (ainakin alunperin) tuottavat halvalla maailman rikkaille.

(Hiilijalanjäljestä en nyt naljaile, koska olen jo ilmoittautunut myös "lähiruoan" idean suhteen enemmän tai vähemmän skeptiseksi.) 

____________

*) ehkä ml. Kanada, mutta se ei muuta perusideaa.
« Viimeksi muokattu: 04.03.16 - klo:08:58 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8758



Profiili Sähköposti
« Vastaus #61 : 04.03.16 - klo:15:13 »

Mieleen tuli ja pakko se on sanoa. Kun siis tässsä artikkelissa ...

BioFach mykisti tarjonnallaan

.... Pro Luomun toimittaja kertoo näin, niin hän niin suuresti aliarvioi tuota tuotteiden valtavirtaa, ja sen suuntaa (ks. edellinen puheenvuorin). ettei sitä oikeastaan mainitsekaan. Maailmanlaajuisuutta korostetaan:

Lainaus
Kyllähän se tiedetään; luomun kulutus Euroopassa kasvaa vauhdilla eikä luomu ole enää aikoihin ollut mitään pikkupiperrystä. Mutta kai suomalainen sitten tosiaan uskoo vasta kun näkee. Ja BioFachissa sen näki: luomutuotteita tehdään maailmalla joka makuun ja ruokavalioon.
(lihav. HJ)

Tässäkin yritetetään luoda kuvaa globaalista toimeliaisuudesta:

Lainaus
Useimmilla Euroopan mailla oli BioFachissa omat maaosastot, niin myös Suomella. Niin ikään Pohjois-Amerikka ja monet Etelä-Amerikan maat oli edustettuina maittain, samoin monet Aasian maat kuten Intia, Kiina ja Japani. Eksoottisin oli ehkä kuitenkin kaukasuslaisen Tshetshenian maaosasto.

Eli tosiasiassa jalostettuja tuotteita ei kehitysmailla ollut juuri tarjolla. Niin minä tuon luen. Keskimäärin tuodaan halpaa luomuraaka-ainettta kehitysmaista, josta sitten jalostetaan täällä kallis tuote, tänne. - Luultavasti, jos tuon kansainvälisen luomukaupan rahavirrat kunnolla anlysoisi, syntyisi kuva, joka on paljon raadollisempi kuin konsanaan vaikka jonkun ... Monsanton!  Pyörittää silmiään

Kuten ei mahdollisuuksia ole Suomellakaan. Hypeähän tämä kaikki on, mutta siinäkään ei Suomi luultavasti pärjää. Muutama messuvieras maistaa tiskillä tarjolla olevaa, "mielenkiintoinen maku, kyllä ..."

***

Onkohan näihin messuihin osallistumiseen antanut valtiovalta tukea? Luultavasti. Ainakin itse ko. artikkelin osalta ilmoitettiin:

Lainaus
Tämä aineisto on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella.

« Viimeksi muokattu: 04.03.16 - klo:16:05 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8758



Profiili Sähköposti
« Vastaus #62 : 05.03.16 - klo:08:57 »

Tästä artikkelista voi poimia tiedon, joka poistaa viimeisetkin epäilykset asiasta: luomupeltoalan osuus v. 2012 oli USA:ssa ollut v. 2012 kaikesta peltoalasta 1,4%. Se ei liene olennaisesti sen jälkeen muuttunut.

Vaikkei ottaisi huomioon edes luomuviljelyn huonompaa tuottavuutta, jo pelkkä vertailu luomumyynnin n. 4% osuuteen siellä kertoo, miten luomutuonti tuossa luomumyynnin mahtimaassa vastaa siis n. 2/3 siitä osuudesta. Vähintään.

Niinpä näin todellakin vahvistuu väitteemme siitä (edellä), millainen on maailmassa tyypillinen luomutuote. Eli kaikkea muuta kuin lähiruokaa.
« Viimeksi muokattu: 05.03.16 - klo:14:10 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8758



Profiili Sähköposti
« Vastaus #63 : 27.03.16 - klo:05:32 »

Tämä lyhyt (voi sanoa) "luomupuffi" ilmestyi eilen jostain syystä useissa "maakuntien" lehdissä:

Suomi ja suomalaiset eivät suosi luomua – iso ero Tanskaan ja Ruotsiin

Tämä asia nähdään siinäkin ongelmattomana ja jopa hyvänä:

Lainaus
Helsingin viimeviikkoisilla Gastro-messuilla luomu oli laajasti esillä alan kattojärjestön Pro Luomu ry:n osastolla. Siellä esiin nousivat vientimahdollisuudet. Suomalaisesta luomuviljasta yli 70 prosenttia menee jo Keski-Eurooppaan lähinnä leiviksi ja hiutaleiksi jalostettuna.
(lihav. HJ)

Huomautin Kalevan keskustelussa siitä, miten asiasta tulee vientituloja vain n. 10 miljoonaa, mutta tukea luomuviljelylle annetaan monin verroin, noin kymmenkertaisesti: so. miten veronmaksajina tuemme tuossa "saksalaisia" kuluttajia. Näyttää yhä olevan niin, että vienti Suomesta ylipäänsä katsotaan aina niin hienoksi asiaksi, ettei sitten osata lainkaan miettiä asian kokonaisjärkevyyttä.

(Huomautin kyllä siellä sitten muustakin. Mm. siitä, että tuo otsikon fakta on suomalaisten kannalta hieno asia, siinä ei suinkaan ole mitään hävettävää. Kun nyt on sunnuntai ja pääsiäinen, kommentit ilmestynevät siellä varmaan viiveellä. PS. klo 17:33: Ovat ne kommentini jo siellä.)

Tämä idea, josta siis on keskusteltu messuilla ...

Lainaus
Lisämahdollisuuksia [viennille] voisivat antaa mustikan ja puolukan kaltaiset keruutuotteet. Suomessa on maailman laajimmat sertifioidut luomukeruualueet.

... liittyy tavoitteeseen laajentaa vielä tuota aluetta, sertifioida koko Suomi luomukeruualueeksi, josta olemme jo keskustelleet täällä. Sen idean - sertifioinnin ja viennin lisäämisen - onnistuminen näyttää varmasti "heistä" yhtä itsestään selvältä kuin luomuviennin lisääminen Venäjälle oli (ks. edellä) ...
« Viimeksi muokattu: 27.03.16 - klo:17:33 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8758



Profiili Sähköposti
« Vastaus #64 : 26.05.16 - klo:04:41 »

Koska tätä koostetta luomusta v. 2015 oli päivitetty, satuin vilkaisemaan sitä uudelleen (ilmeisesti oli korjattu vain jokin pikkuvirhe, se oli olennaisesti ennallaan). Mutta siellä silmäni osuivat nyt tähän kohtaan luomuviennistä:

Lainaus
• Luomuviennin tärkein tuote on kaura erilaisiksi tuotteiksi jalostettuna (esimerkiksi luomuhiutaleet ja –jauhot). Suomessa valmistetuista luomukauratuotteista valtaosa menee vientiin. Viennin kasvua rajoittaa lähinnä pula raaka-aineesta.
(lihav. HJ)

Miten heillä on "otsaa" väittää näin? Kun luomupinta-alaa on pilvin pimein ja kotimainen luomumyynti sitä mitä on, ei kyllä kaiken järjen mukaan ole eikä ole ollut mitään estettä lisätä luomukauran tuotantoa. Silti sen tuotanto on luomusatotilaston mukaan pysynyt suhteellisen samoissa (n. 40 miljoonaa kiloa plus miinus jotain) jo kymmenen vuoden ajan. Eikä ole uskottavaa, että tällainen raaka-ainepula olisi yllättänyt vasta v. 2015.

PS. Tämä tietysti sen kysymyksen "ohi", onko ko. vienti lainkaan järkevää (ks. siitä edellä).
« Viimeksi muokattu: 26.05.16 - klo:07:15 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8758



Profiili Sähköposti
« Vastaus #65 : 26.05.16 - klo:05:17 »

Minulle oli hiukan yllätys, etteivät rehut olleetkaan Venäjän vastapakotteiden joukossa. Eivät olleet, mikä selvisi tästä Venäjän yllättävästä vedosta:

Venäjän rehuntuontikielto iskee Raisioon

Lainaus
Venäjän näkemyksen mukaan suomalaisrehuja on väärennetty ja ne sisältävät geenimuunneltuja aineksia.

Venäjän epäilykset asiassa ovat aika varmasti tuulesta temmattuja. Mutta niiden esittäminen minusta kertoo, etteivät Suomen luomuviennin (ehkä) joskus hyvät (tai ainakin lupaaviksi tulkitut) näkymät koskaan enää palaa. Venäjä aivan selvästi pyrkii nyt siihen, että se saavuttaa kaikessa ruokatuotannossaan täydellisen omavaraisuuden. Jos se epäilee Suomea nyt geenimuunnelluista aineksista *), mahdollisen vastapakotteiden poistamisenkin jälkeen se epäilee, ettei suomalainen luomu ole oikeata luomua. Verukkeita, tottakai, mutta luulen, että tämä tulee jatkumaan.

___________

*) kun ensimmäistäkään geenimuunneltua lajiketta ei Suomessa viljellä. Ja jos on kyse pikkukaloista, ensimmäistäkään GMO-rehukalaa ei ole olemassa.
« Viimeksi muokattu: 26.05.16 - klo:07:25 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Matti Pekkarinen
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 465


Moi


Profiili WWW Sähköposti
« Vastaus #66 : 26.05.16 - klo:21:07 »

Varmaan Suomen kiekkojoukkueen kova kunto aiheutti epäilyn ... Venäjähän hävisi Suomelle...
tallennettu

Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8758



Profiili Sähköposti
« Vastaus #67 : 27.05.16 - klo:14:20 »

Tyypillinen luomutuote on siten (vanhaa väänneltyä termiä käyttääkseni) "riistomaatavaraa". Jonka maailman köyhät pelloillansa (ainakin alunperin) tuottavat halvalla maailman rikkaille.

Tässä artikkelissa on sitten eräs selityskin asiaan:

The Pre-Glyphosate Generation: I was a Child Labourer

Siinä noin minun ikäiseni, Kanadassa maalla elänyt henkilö kertoo, miten ennen torjunta-aineiden läpimurtoa - glyfosaatti mukaan lukien - varhaisnuorten kesäloma kului siellä rikkaruohoja kitkiessä. Eli "olin lapsityövoimaa".

Enää tämä ei käy. Niinpä yksinkertaisin ratkaisu asiaan on ostaa luomutuotteet kehitysmaista, jossa se yhä käy.
« Viimeksi muokattu: 06.06.16 - klo:05:58 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8758



Profiili Sähköposti
« Vastaus #68 : 06.06.16 - klo:05:29 »

Miten heillä on "otsaa" väittää näin? Kun luomupinta-alaa on pilvin pimein ja kotimainen luomumyynti sitä mitä on, ei kyllä kaiken järjen mukaan ole eikä ole ollut mitään estettä lisätä luomukauran tuotantoa. Silti sen tuotanto on luomusatotilaston mukaan pysynyt suhteellisen samoissa (n. 40 miljoonaa kiloa plus miinus jotain) jo kymmenen vuoden ajan. Eikä ole uskottavaa, että tällainen raaka-ainepula olisi yllättänyt vasta v. 2015.

PS. Tämä tietysti sen kysymyksen "ohi", onko ko. vienti lainkaan järkevää (ks. siitä edellä).

Vielä pahempaa. Näin väittää Hanna Halmeenpää tekstissään Maaseudun Tulevaisuudessa:

Kotimainen ruoka on yhteiskunnan etu

Lainaus
Luomun tarjonta puolestaan ei kaikilta osin vastaa kysyntää. Esimerkiksi luomu-kauraa tuodaan kotimaisiin elintarvikemyllyihin vuosittain ulkomailta, kotimainen kun loppuu kesken.

Eli yhteensä:

- valtaosa luomukaurasta menee vientiin (tai ainakin noin puolet, ristiriitaista tietoa. Aika pilkkahinnalla kuitenkin menee.)
- joku, aika suuri osa siitä myydään kuitenkin tavanomaisena (Pöytäniemi, ks. edellä 29.10.15)
- sitten luomukauraa tuodaan Suomeen
- silti luomukauran viljelyala, tuotanto ei kasva
- vaikka sertifioitua luomualaa on varmasti käytettävissä (ja suuri osa muustakin luomusta myydään tavanomaisena)

Voiko kapitalismi, kilpailutalous, kysynnän ja tarjonnan järjestelmä toimia näin huonosti?

Tai sitten se toimii, hyvin. Luomukauraa saa muualta vielä halvemmalla? Ja on vain ajan kysymys, koska Suomen luomukauran nykyiset ostajat ulkomailla sen myös huomaavat?
« Viimeksi muokattu: 06.06.16 - klo:07:35 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8758



Profiili Sähköposti
« Vastaus #69 : 13.06.16 - klo:17:05 »

Samaa asiaa sitten valittaa Marja-Riitta Kottila täällä:

Lainaus
Suomalaiselle luomulle on kysyntää myös maailmanmarkkinoilla. Erityisesti kiinnostaa kaura.

– Viennin määrää rajoittaa tällä hetkellä se, että tuotanto ei riitä. Sitä olisi kyllä mahdollista lisätä, Kottila sanoo.

Olisi mahdollista, niin kuin kaikki tuollainen on mahdollista. Mutta lisätäänkö sitä? Ellei luomukauran tuotanto ole ensi syksyn tilastojenkaan mukaan olennaisesti kasvanut, niin ... no, ihmettelen, tätä keskustelua seuranneena (ja käyneenäkin). Tai sitten tavanomaisena myydyn luomukauran osuuden pitäisi viimeistään romahtaa. Mksei niin tapahdu, tai ole jo tapahtunut? Niinhän ei ole tapahtunut, jos Pöytäniemi joutui asiaa vielä viime syksynä eli 29.10.15 valittelemaan.
« Viimeksi muokattu: 13.06.16 - klo:17:29 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8758



Profiili Sähköposti
« Vastaus #70 : 14.06.16 - klo:18:08 »

Perussuomalaisetkin ovat oppineet talon tavoille, näinhän eduskunnassa on tapana puhua:

https://www.perussuomalaiset.fi/news/perussuomalaiset-nakee-maaseudun-mahdollisuutena/

"Suomen puhdas luonto, ilma, vedet ja maaperä ovat myyntivaltteja ruuan viennissä. Terveellinen ruoka on myyntituote, josta ollaan valmiita myös maksamaan. Esimerkiksi luomu- tai superfood-tuotannolle on kasvava kysyntä maailmalla."

"[...] koska haluamme yhä syödä puhdasta kotimaista ruokaa. Tämän johdosta esitämme¬kin, että lähiruoka nostettaisiin sille kuuluvaan arvoonsa."

Eikä heilläkään ole siis pienintäkään epäilystä siitä, etteivätkö nämä muut maat, jonne viennin ajatellaan kohdistuvan, pitäisi omaa lähiruokaansa ja luomuansa inhottavan likaisena.

« Viimeksi muokattu: 14.06.16 - klo:18:22 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8758



Profiili Sähköposti
« Vastaus #71 : 15.06.16 - klo:05:18 »

Luomukauran mysteeristä lisää. Kaikkiaan luomuviljan näkymät eivät olekaan niin houkuttelevat - mutta luomukauran ovat:

Luomuviljoista kauralla paras kysyntä

Lainaus
Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Miska Kuusela pahoittelee, että luomuleipä ei ole tehnyt kauppaansa. ”Kaikki sitä tekivät, hintakaan ei ollut paha, mutta kuluttajat eivät ostaneet”, Kuusela kertoo.

Lupaavinta onkin luomuviljojen vienti. Luomukaura on haluttua. Kauratuotteista suurin osa viedään ulkomaille.
[...]
Luomurukiin käyttö ja viljely vähenee Suomessakin. Ruista ei oikein osata käyttää Pohjois-­Euroopan ulkopuolella. Myös luomuvehnän kauppa supistuu.

”Luomukaura sen sijaan on globaali tuote”, Kuusela toteaa.

Sekin siis nimenomaan vientitutuotteena, sekään ei muuten? Olisiko se laatu?

Lainaus
Viljelijän paperisotaa vähennetään siirtämällä vastuuta byro­kratiasta ostavalle yritykselle. Jos vilja ei yllä myllylaatuun, se otetaan vastaan rehuna.

Vai hinta?

Lainaus
”Ostajia olisi kaikelle, mutta suomalaisen hintatason on laskettava, jos haluamme alalle sen tavoittelemaa kasvua.”

Tuossakaan ei tullut selitystä sille, miksi suuri osa luomukaurasta myydään (tai käytetään) kuitenkin tavanomaisena. Tämän tuoreemmankin jutun mukaan näkymien pitäisi olla hyvät:

Teollisuus haluaa lisää luomukauraa (VYR)

Lainaus
"Tällä hetkellä luomukaura on kovassa nosteessa. Kotimainen teollisuus käyttää kaiken saamansa tavaran, mutta lisää tarvittaisiin. Luomukauran kysyntä ulkomailla on niin kovaa, ettei siihen tällä hetkellä pystytä vastaamaan. Nyt kaivataan lisää laadukasta, elintarviketeollisuuteen kelpaavaa luomukauraa” VYR:n luomuviljatyöryhmän puheenjohtaja Kari Meltovaara veti yhteen työryhmän kuulumiset. 
 

Laadukasta siis kaivataan. Onko sitä juuri vaikeata tuottaa?

Sitten on vielä sekin, että kauraakin on eri lajikkeita. Viljelläänkö täällä kaikilla siihen varatuilla hehtaareilla juuri sitä luomukauraa,  jolla olisi tuota kysyntää, tuolla tavalla? Ellei, miksei viljellä?

Tästäkään raportista ei saanut (ihan ajantasaisia - uudempaa versiota siitä ei ole saatavilla) vastauksia kysymyksiimme ....

Luomuviljaketjun kehitysnäkymät vuonna 2015 (pdf)

... mutta  kuitenkin siitä löytyy tämä "mystinen"/hupaisa (2.) lause:

Lainaus
Luomukauraa tuotiin vuonna 2012 noin 5,2 miljoonaa kiloa ja vuonna 2013 noin 3,3 miljoonaa kiloa. Tuontitarvetta nostaa luomukauratuotteiden voimakkaasti kasvanut kysyntä vientimarkkinoilla.

Tämäkin Pro Luomun uutinen on jo pari vuotta vanha:

Luomuviljatuotteiden vienti vetää

Siinäkin kyllä on vihje siitä, mistä asia todella kiikastaa (lihav. HJ):

Lainaus
Saatavuus- ja laatuongelmien takia luomuviljaa tuotiin satovuonna 2012/13 yhteensä 12 miljoonaa kiloa, mikä oli lähes kymmenen miljoonaa kiloa enemmän kuin edellisvuonna. Eniten tuotiin luomuruista (5,6 milj. kg) ja lähes yhtä paljon luomukauraa (5,2 milj. kg).

Eli ei siis varsinaisesti voida sanoa, että luomukaurassa "kotimainen loppuu kesken" (Hanna Halmeenpää)? Sitä on eli riittää, eikä kaikki mene kaupaksikaan, mutta ...

En nyt jostain syystä löydä etsimääni (vuoden 2015) lukua siitä, paljonko luomukauran viljelyyn on käytetty hehtaareja, ja miten tuo pinta-ala on vuosien mittaan kehittynyt. Löytääkö joku muu? (Ennakkotietoa vuoden 2016 luomukaura-alasta tuskin on missään olemassakaan?)

Eräs selitysyritys (arvailu: HJ) voisi olla, että luomukauraa saatettaisiin aika paljon viljellä juuri niillä tiloilla, joissa vain pellot ovat luomussa? Joilla ei usein ole yritystäkään tuottaa luomuruokaa ihmiskulutukseen? (So. joilla viljellään "tukia".) Kauran kerrotaan olevan suht. helppo luomuviljeltävä, sinänsä.
« Viimeksi muokattu: 15.06.16 - klo:08:39 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Jarrumies
Konkari
*****
Viestejä: 578


Profiili
« Vastaus #72 : 15.06.16 - klo:10:50 »


Tällä Eviran sivulla on luomuviljelyn pinta-alatietoja:
https://www.evira.fi/yhteiset/luomu/tilastot-ja-tietohaut/
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8758



Profiili Sähköposti
« Vastaus #73 : 15.06.16 - klo:13:12 »

Kiitos, Jarrumies. (Olenko tulossa vanhaksi, taisit ohjata minut samoille tilastoille jo kerran ennenkin?)

Mutta siis sieltä (pdf): 24 241 hehtaaria vuonna 2015.

Mutta siis muutos edelliseen vuoteen vain yksi prosentti. Lisäys sentään, mutta vain siis yksi prosentti. Joten siis myöskään luomukauran tuotannon lisäys v. 2015 ei ollut mitenkään tietoisen yrityksen tulosta, vaan satunnaisen tavanomaista paremman, luonnonolosuhteista johtuvan sadon ansiota.

Kuinka uskottava tuon tiedon valossa on väite - jota (ks. edellä) on siis jo vuosikausia jauhettu - että (suomalaisen) luomukauran kysyntä maailmalla on loputon tai ainakin "kovassa nosteessa"?

Mutta näin se saadaan sanottua (em. VYR-artikkeli, lihav. HJ):

Lainaus
Yrityksille teetetty luomuviljakysely paljastaa, miten huima luomukauran kehitys teollisuuden raaka-aineena on viime vuosina ollut. Vuonna 2012 luomukauraa käytettiin 11,5 milj. kg, joten kasvua vuoteen 2015 loppuun mennessä on kertynyt 57 prosenttia. Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR:n luomuviljatyöryhmä uskoo, että kehityssuunta pysyy edelleen nousujohteisena.   

Siinä ei siis mitenkään oteta kantaa siihen, mistä se luomukaura on alunperin tullut.

Yhteensä se oli siis 18,1 miljoonaa kiloa. Mutta sitä lukua voi sitten verrata luomukauran Suomen kokonaistuotantoon, 45 miljoonaa kiloa. Ja sen lisäksi siihen v. 2015 tuotuun luomukauraan, josta meillä ei ole nyt antaa tähän lukua, mutta joka lienee silloinkin ollut jokunen miljoona kiloa. (Jalostamattomana viety 0,4 miljoonaa kiloa luomukauraa ei kokonaiskuvaa mitenkään muuta.)

***

Täytynee vielä kerran huomauttaa, että tässä emme ole sitä mieltä, että tästä kaupankäynnistä siltikään olisi Suomelle hyötyä, vaikka se toisinkin olisi. Mutta haluamme tuoda esille, miten tavatonta hämäystä, "vedätystä" tämä luomutilastojen pyöritys, luomuväen toimesta, tässäkin asiassa on.

Tämän vedätyksen uhrina voimme lopulta pitää kansanedustaja Hanna Halmeenpäätä, joka eduskunnan pöntöstä julistaa luomukaurasta, että "kotimainen loppuu kesken".
« Viimeksi muokattu: 15.06.16 - klo:14:08 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8758



Profiili Sähköposti
« Vastaus #74 : 16.06.16 - klo:13:36 »


Nyt lähetin Hanna Halmeenpäälle kysymyksen edellä mainitusta ristiriidasta. Kopion lähetin Maaseudun Tulevaisuudelle, ja toivoin, että mainittu ristiriita käsiteltäisin sen palstoilla.
tallennettu
Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 11
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!