Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
19.11.17 - klo:05:16 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Tällaisilla hankkeillako biotalous nostaa Suomen nousuun?  (Luettu 1877 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8739Profiili Sähköposti
« : 04.01.16 - klo:05:58 »

Biotalous-sivustolla kerrrotaan etusivulla. että:

Lainaus
Biotalous merkitsee suomalaisille 100 miljardin euron vuosituotantoa, lisää vientiä, 100.000 uutta työpaikkaa ja hyvinvointia ympäristöä kunnioittaen. Tervetuloa tutustumaan eri alojen yhteistyöhön ja biotalouden strategiseen kehittämiseen.

Tutustutaanpa.  Kemia-osastolla on "CASE":

Frantsila – hyvinvointia luonnosta

Lainaus
Frantsilan Luomuyrttitila on luomuyrttiviljelyn ja innovatiivisten yrttituotteiden uranuurtaja niin Suomessa kuin Pohjoismaissa. Cormierin pariskunnan kehittämät korkealaatuiset luomutuotteet sekä luontaishoidolliset wellness-kokonaisuudet ja -koulutukset tunnetaan aina Japania myöden. [...]

Yrttiviljelyä kosmetiikkaan ja lääkinnällisiin tuotteisiin

Suomalaisen kansanlääkinnän ja nykytutkimuksen kautta Frantsilassa on kehitetty vuosien varrella parisataa itsehoidollista yrttituotetta kuten yrttiteitä ja -uutteita sekä ihonhoito-, luonnonkosmetiikka-, kylpy- ja saunatuotteita.

Tämä Frantsilla onkin varsin merkittävä toimija alalla. Jos katsomme Wikipediasta hakusanasta "Luontaislääkinta" lukua "Luontaislääkinta Suomessa", saamme tietää (lihav. HJ):

Lainaus
Laajamittaisempi luontaisterapeuttien koulutus alkoi Suomessa 1980-luvulla, paljon myöhemmin kuin Ruotsissa, Keski-Euroopassa ja Amerikassa. Ensimmäiset suomalaiset kouluttajat olivat Kairon-instituutti ja Frantsilan yrttitila. Kaironissa saattoi 1980-luvun lopulla opiskella vyöhyketerapiaa, osteopatiaa ja homeopatiaa. Frantsilassa aloitettiin fytoterapian, shiatsun ja polariaterapian koulutuksilla. Nykyisin Suomessa voi saada koulutusta esimerkiksi osteopatiassa, homeopatiassa, Rosen-terapiassa, vyöhyketerapiassa, perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, lymfaterapiassa ja naturopatiassa. Suurimpia kouluttajia ovat Kairon, Frantsila, Axelson ja Medika Nova.

(Luultavasti homeopatia kuuluu Frantsilankin tarjontaan, nykyisin, netin tiedoista päätellen.)

Eli siis kysymyksemme: tällaisilla hankkeillako biotalous nostaa Suomen nousuun?

Jos tämä ei ole vahinko, vaan sen on aivan tieten katsottu kuuluvan hallituksen biotalousstrategian piiriin, niin eikö Skepsis ry:llä ole jo ehdokas tiettyyn kilpailuunsa? Joka ehdokas olisi siis Suomen hallitus.
« Viimeksi muokattu: 04.01.16 - klo:08:50 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8739Profiili Sähköposti
« Vastaus #1 : 04.01.16 - klo:09:05 »

Toisaalta, hallituksen ruoan luomutuotannon lisäämisprojektia, ja siihen satsattua 50 miljoonaa vuosittain, ei sentään ole otettu mukaan tähän biotalousstrategiaan. Ehkei kehdattu, jos esittelysivulla kerrotaan (lihav. HJ):

Lainaus
2030 mennessä tarvitsemme 50 % enemmän ruokaa, 45 % enemmän energiaa, 30 % enemmän vettä. Biotalous on ratkaisu.

Mutta kyllä tämä ko. sivuston Ruoka-osiossa esitelty hanke myös varsin vähän noita tavoitteita tukee:

Superruokaa ja kosmetiikkaa pohjoisen luonnon antimista
« Viimeksi muokattu: 04.01.16 - klo:09:37 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8739Profiili Sähköposti
« Vastaus #2 : 04.01.16 - klo:19:03 »

Mutta toisaalta tässä hankkeessa - joka esitellään tähän biotalouskokonaisuuteen kuuluvana - luomuviljely on olennaisesti mukana, vaikka ehkä jotain muitakin tavoitteita siinä voi nähdä:

Agroekologinen symbioosi toimii bioenergialla ja kierrättää ravinteet

Sanotaanhan asia näinkin selvästi (lihav. HJ):

Lainaus
Alueen toimijoiden tavoitteena on kehittää ja toteuttaa energia- ja ravinneomavarainen luomutuotantomalli, joka on siirrettävissä muiden maataloustuottajien ja alueiden käyttöön.

Miksi ja mihin tällaista luomutuotantomallia tarvitaan? Ei kyllä välttämättä sen tavoitteen saavuttamisessa, että ruoantuotanto kasvaisi 50%. Mutta ehkä kyllä sitten sen hallituksen (jo aiemmin päätetyn) tavoitteen saavuttamisessa, että Suomen viljelyalasta luomua olisi 20%?

« Viimeksi muokattu: 04.01.16 - klo:19:17 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8739Profiili Sähköposti
« Vastaus #3 : 06.01.16 - klo:10:22 »

Myös tällä MMM:n sivulla ...

Keltainen biotalous eli maatalous

... luomu on esillä ja esitettynä tämän biotalouden osana:

Lainaus
Ravinteiden käyttöä voidaan tehostaa erilaisilla suljetun kierron toimilla, mikä vähentää maatalouden riippuvuutta tuontiravinteista ja edistää samalla ympäristö- ja ilmastohyötyjä. Luomutuotannossa ei sallita synteettisten kemiallisten lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttöä, mikä vähentää riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista.

Kasvava lähi- ja luomuruoan kuluttajakysyntä avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia maatiloille ja jatkojalostajille sekä parantaa elinkeinon kilpailukykyä ja maaseudun elinvoimaisuutta. [...]

Luonnontuotteet ja luonnon matkailu- ja virkistyspalvelut ovat sekä taloudellisesti että sosiaalisesti tärkeä osa Suomen biotaloutta. Ne kuuluvat sekä vihreän biotalouden että keltaisen biotalouden piiriin. Suomessa on maailman suurin sertifioitu luomukeruualue, 11,6 miljoonaa hehtaaria.

Eli kyllä, itse asiassa, kehdataan. Ja luomutuotannon lisääminen on laskettu osaksi tätä biotalouden kehittämistä. Ei ole tietoa, millä ajatuksellisella akrobatialla se yhdistetään sitten siihen ruokatuotannon 50% kasvuvaatimukseen.

***

Toinen kysymys, ei vielä tullut esille: millainen määrä rahaa tässä liikkuu, mitä kautta se tulee? Konkreettisesti: maksammeko jotain verovaroistamme noiden luomuyrttien kehitystyöstä?

Jos on laskettu, että "kasvava [...] luomuruoan kuluttajakysyntä" rahoittaisi asian, joudutaan kyllä luultavasti karvaasti pettymään.
« Viimeksi muokattu: 06.01.16 - klo:12:46 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8739Profiili Sähköposti
« Vastaus #4 : 29.01.16 - klo:18:52 »

Jaaha, tässä se nyt tuli:

Luomu on edelläkävijä kiertotalouden tiellä

Lainaus
– Hallitus on Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeessa mahdollistamassa uusien toimintamallien ja teknologioiden kehittämistä, kokeilua ja käyttöönottoa. Luomu tarjoaa mahdollisuuksia, joiden pohjalta voidaan kehittää koko ruokajärjestelmää tehokkaammaksi ja tuottavammaksi. Luomu on jo kiertotalouden tiellä. Kehittämismahdollisuuksia on kuitenkin rajattomasti, kun asiaa lähdetään ajattelemaan uudella ja innovatiivisella tavalla neuvotteleva virkamies Marja-Liisa Tapio-Biström maa- ja metsätalousministeriöstä kertoi.

Nyt täytyy kyllä ... ainakin nukkua yön yli. Rentoutua ... rauhoittua ...
« Viimeksi muokattu: 30.01.16 - klo:09:44 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8739Profiili Sähköposti
« Vastaus #5 : 30.01.16 - klo:06:55 »

Tuo uutinen kertoi luomun kiertotalousseminaarista. Asia on hiukan epäselvä, mutta niin minä tulkitsen, että nyt sitten koko luomuviljely Suomessa lasketaan jollakin tavalla osaksi tätä kiertotaloutta ja samalla osaksi Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihanketta?

Saa ensi viikolla nähdä, mitä asiasta kerrotaan esim. biotalous.fi -sivustolla. Samoin kiinnostavia ovat seminaarissa pidetyt esitykset, jotka varmaan myös ilmestyvät ensi viikolla MMM:n sivustolle. Niistä varmaan selviää, mitä tässä asiassa on suunniteltu. (Laitetaanko tähän eli luomuviljelyyn esim. vielä lisää valtion rahaa?)

Sirpa Pietikäinen kyllä näkee asian niin, että tälläkin saadaan Suomi nousuun (lihav. HJ):

Lainaus
Luomutuottajat saivat Pietikäiseltä kiitosta esimerkinomaisesta toiminnasta.
– Luomu on ravinteiden kierrätyksen ja kestävän ruuantuotannon edelläkävijä. Suomessa on jo nyt olemassa äärimmäisen hyvää ja kilpailukykyistä osaamista. Toivon, että Suomi asettaisi 50 prosentin tavoitteen luomuviljelylle vuoteen 2030 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttamisessa julkisten hankintojen ohjausvaikutuksella on tärkeä rooli.

Meidän käsityksemme asiasta, kuten sanottu, on se, että tuossa Pietikäisen skenaariossa kiertotalous toteutuu siten, että ruoka kiertää, tuontiruokana ulkomailta Suomeen. Ja jos koko EU lähtee tuolle linjalle, kuten Pietikäinen on myös ehdottanut, ruoka tulee sitten EU:n ulkopuolelta. (Eikä Suomi, "kilpailukyvystään" huolimatta, saa yhtään enempää luomutuotteitaan muualle kaupaksi!)
« Viimeksi muokattu: 30.01.16 - klo:09:49 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8739Profiili Sähköposti
« Vastaus #6 : 02.02.16 - klo:17:27 »

Kun "Luomuliitto vahvistaa edunvalvontaansa" ja uusi valittu edunvalvoja  Niina Ratilainen kertoo, että ...

Lainaus
– Luomuliiton edunvalvonnassa haluan vahvistaa erityisesti ennakoivaa vaikuttamista. Nyt on erityisen tärkeää vaikuttaa siihen, että luomutuotannon kehittäminen näkyy maan hallituksen kärkihankkeiden toteutuksissa. Uskon vahvasti, että luomutuotannon edistämisessä ja luomun markkinaosuuden kasvattamisessa on yksi tärkeimpiä ratkaisuja Suomen kipeästi kaipaamaan talouden ja työllisyyden vahvistamiseen.

... niin tietääkö hän, että näin on jo käynyt, luomu on jo valittu "kärkihankkeisiin (ks. edellä)?

***

Noita toivomuani esitelmiä em. tilaisuudesta en ole onnistunut löytämään MMM:n sivuilta. Osaako joku tässä auttaa?
« Viimeksi muokattu: 02.02.16 - klo:18:10 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8739Profiili Sähköposti
« Vastaus #7 : 21.07.17 - klo:07:17 »

Tutustutaanpa.  Kemia-osastolla on "CASE":

Frantsila – hyvinvointia luonnosta

[...]
(Luultavasti homeopatia kuuluu Frantsilankin tarjontaan, nykyisin, netin tiedoista päätellen.)

Eli siis kysymyksemme: tällaisilla hankkeillako biotalous nostaa Suomen nousuun?

Jos tämä ei ole vahinko, vaan sen on aivan tieten katsottu kuuluvan hallituksen biotalousstrategian piiriin, niin eikö Skepsis ry:llä ole jo ehdokas tiettyyn kilpailuunsa? Joka ehdokas olisi siis Suomen hallitus.

Maaseudun Tulevaisuudenkin mukaan hömppä on OK, jos toiminta tapahtuu maaseudulla:

Luomuyrttitilan perustaja: “Opiskeluaikanani luomulle lähinnä naureskeltiin”

Myös MT:lle yksi kiinnitys tuohon tiettyyn palkintoon? Vai halusiko lehti sittenkin antaa lukuohjeen tuohon artikkelii julkaisemalla sen osastossa "Ihmiset & kulttuuri"? Eli suurinpiirtein: tällaistakin kaikkea sitä maailmaan mahtuu?
« Viimeksi muokattu: 21.07.17 - klo:07:40 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!