Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
18.10.17 - klo:02:52 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: [1] 2 3
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Geenimuuntelematon soija  (Luettu 6329 kertaa)
Tarkkailija
Täysjäsen
***
Viestejä: 160


Profiili
« : 12.03.14 - klo:10:05 »

Finnproteinin tie ei näytä olevan kovin ruusuinen, sillä siellä on nahisteltu palkoista jo pitkään ja sille ei ole loppua näkyvissä.

Soijatehdas pysähtyi taas lakon takia – työntekijät vaativat 30 prosentin palkankorotusta

Noinko koetetaan saada geenimuuntelemattoman soijan hintaa tiputettua tuottajien kipukynnyksen alle, vai mikähän tässäkin hässäkässä on totuus? Tehdas on ollut vasta 6 kuukautta pystyssä ja kolmas lakko menossa.

Uutisessa oli pieni pätkä, joka voisi aiheuttaa väärissä piireissä paniikin:

Lainaus
Työntekijät vaativat olosuhdelisää, sillä he ovat tekemisissä vaarallisten ja räjähtävien kemikaalien kanssa.

Eikös tuon muuntelemattoman soijan nyt voisi maalaisjärjellä ajatellen olevan ihan kauheaa myrkkyä, aiheuttaa syöpää, kasvaimia joka puolelle ja ehkä vielä rajähtää luomupossun sisällä, kun sitä noin kauhean vaarallisesti pitää tuottaa?
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8591



Profiili Sähköposti
« Vastaus #1 : 13.03.14 - klo:06:56 »

Vallan kauheata!

Osaan kuvitella, että jos kyse olisi muuntogeenisesta soijasta, ja tehtaan omistaisi esim. Monsanto, niin tehtaan olisi jo rakennusvaiheessa ympäröinyt uuskaupunkilaisten protestoijien leiri!

Eikö ihan selvää ole, että nuo räjähtelevät kemikaalit vaarantavat myös koko Uudenkaupungin turvallisuuden/olemassaolon? Surullinen

Tosissaan puhuen: olisi kyllä mielenkiintoista tietää, minkälaisista kemiallisista menetelmistä tässä on kyse.  Nyt en tiedä.

Niin, ja mahtaako tästä seurata tavaran toimituskatkoja, siten, että esim. Snellman joutuisi antamaan väliaikaisen luvan GM-soijan käyttöön ...
« Viimeksi muokattu: 13.03.14 - klo:09:36 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Tarkkailija
Täysjäsen
***
Viestejä: 160


Profiili
« Vastaus #2 : 26.03.14 - klo:18:39 »

Uutista pukkaa:

Laiton lakkoilu varjostaa Ilpo Kokkilan miljoonasijoitusta

Lainaus
Palk­ka­vaa­ti­muk­sis­ta juon­tu­va lak­koi­lu uh­kaa sul­kea soi­jaa ja­los­ta­van Finnp­ro­tei­nin teh­taan, jos­sa al­koi maa­nan­tai­na nel­jäs lak­ko ly­hyen ajan si­säl­lä. Työ­tuo­miois­tuin on to­den­nut aiem­mat la­kot lait­to­mik­si. "Tä­nä päi­vä­nä ai­na­kin näyt­tää sil­tä, et­tä se joh­taa sii­hen, et­tä teh­das var­maan sul­je­taan", Kok­ki­la sa­noo.

Kuinkahan käy Snellmanin gm-vapauden, kun Finnproteinin tehdas on ollut sen päätöksen tuki ja turva?

Toisaalta mielikuvat on jo luotu, joten huomanneeko kukaan, että tarra poistuu tuotteesta?
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8591



Profiili Sähköposti
« Vastaus #3 : 23.05.14 - klo:05:31 »

Lakkoilu loppui. Tässä ollaan siellä nyt:

Soijayhtiö Finnprotein hakee yrityssaneeraukseen

Tuo lakkokin varmasti on yhtiötä rassannut, mutta mitä mahtanee tarkoittaa tässä lihavoimani kohta:

Lainaus
”Finnproteinin hakeutumisen yrityssaneeraukseen on aiheuttanut suunniteltua kalliimmaksi tullut tehdasinvestointi sekä optimistiset oletukset liiketoiminnan kannattavuuden tasosta”, kommentoi toimitusjohtaja Esa Mäki yhtiön tiedotteessa.

Sitä kalliimpaa soijaa ei sitten revittykään käsistä?

Paitsi halvempi soija, niin kilpailijana lienee myös härkäpapu, jolla esim. kalliimmilla luomumarkkinoilla on myös ideologista "nostetta"?

« Viimeksi muokattu: 23.05.14 - klo:05:47 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8591



Profiili Sähköposti
« Vastaus #4 : 24.08.15 - klo:07:33 »

Nyt Sitra spekuloi sillä, että koko soijan tuonti, GM tai ei, korvattaisiin härkäpavulla:

Härkäpavun viljely parantaisi Suomen vaihtotasetta

Muiden näkökohtien ohella tuosta voi kysyä, että mitä eläinten ruokinta tuolloin maksaisi. Uutinen väittää kustannusten alenevan,  mutta mihin verrattuna? Geenimuuntelettomaan soijaan vai soijaan yleensä? Jos soijaan yleensä, Sitran ei kai tarvitsisi olla asiassa juuri aktiivinen, markkinat hoitaisivat?

Huomattava tuossa on, että tuo oli ennakkotieto, varsinainen tutkimus on vielä julkaisematta.
« Viimeksi muokattu: 25.08.15 - klo:09:30 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8591



Profiili Sähköposti
« Vastaus #5 : 25.08.15 - klo:08:52 »

Tässä Pro Atrian artikkelissa ...

Härkäpapu sikojen ruokinnassa - Valkuaista kotimaasta

... härkäpavusta on melkein pelkkää hyvää sanottavaa - hintaa myöten! Tosin mm. näin:

Lainaus
Soijan aminohappokoostumus vastaa erittäin hyvin sikojen valkuaistarpeeseen. Kotimaisten valkuaisrehujen aminohappokoostumus on epätäydellisempi, mutta valkuaisraaka-aineita yhdistelemällä voidaan saada erittäin hyvä rehuseoksen koostumus aikaiseksi.
*)

Kiikastaisiko asia kuitenkin siitä, että on olemassa myös vaihtoehtokustannukset ja -hyödyt? Härkäpapu kasvaa tiettävästi Suomessa hyvin vain etelässä, viljanviljelyalueilla. Saisiko viljasta kuitenkin enemmän? Kun markkinat eivät ole härkäpapua sen enempää myyntiin tuoneet, tänä vuonna odotetusta ennätyssadosta huolimatta?

Jotenkin tähän tapaan (huomaa ?-merkki lopussa): jos härkäpavusta saisi kilpailukykyisen hinnan viljoihin nähden, se ei enää olisi kipailukykyistä soijaan nähden?

Tietysti myös tuo Sitran laskelma ...

Lainaus
Soijaa tuodaan Suomeen noin 156 000 tonnia vuodessa. Tästä valtaosa, 95 prosenttia, käytetään rehuksi tuotantoeläimille. Mikäli tuontisoija korvattaisiin kokonaan Suomessa viljellyllä härkäpavulla, kasvaisi vaihtotase 50 miljoonalla eurolla vuosittain, Sitra ynnää.

... saattaisi hieman muuttua, jos mukaan täytyisi laskea tarve tuoda viljaa ulkomailta.

PS. Nyt pitäisi päivittää tiedot soijan (eri muotoineen) ja härkäpavun markkinahinnoista, tällä hetkellä.
_____________

*) Täytyy muuten myöntää, tuon kaiken lukemisen jälkeen, etten tätä satiirista uutistamme kirjoittaessani ja otsikoidessani ...

Sianruoka Suomen kansan harrastuksena kesällä 2007

... vielä tiennyt, miten mutkikas ja mielenkiintoinenkin aihe sianruoka on!  Virnistää
« Viimeksi muokattu: 25.08.15 - klo:09:46 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8591



Profiili Sähköposti
« Vastaus #6 : 07.10.15 - klo:16:28 »


MOT oli tehnyt tämän skandaalinkäryisen ohjelman Finnproteinin tapauksesta ...

Maailman kallein soijatehdas - Suomeen: käsikirjotus

... mutta jätti visusti mainitsematta, että tehtaan perusidea oli geenimuuntelemattoman soijan jalostus ja myynti Suomessa.

Miksi tämä unohdus?
« Viimeksi muokattu: 08.10.15 - klo:16:51 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8591



Profiili Sähköposti
« Vastaus #7 : 01.11.15 - klo:10:14 »

Tämmöistä puuhataan:

Kotimaisessa ruuassa ulkomaista proteiinia? Nyt tähän halutaan muutos

Mutta siinä määrin kuin tuon hankkeen onnistuminen on kiinni siitä, että suomalaiset oppivat syömään hyönteisiä, suhtaudun siihen kyllä vähän epäilevästi. *)

Tässä Luken sivu hankkeesta:

ScenoProt

Valitettavasti näyttää siltä, että hyönteissyönnistä on enemmän kyse kuin ulkomaisen proteiinirehun korvaamisella kotimaisella, tämän tiedotteenkin mukaan:

Vuonna 2030 lautasellamme on lähiproteiinia

Vaikka probleema näin esitetäänkin:

Lainaus
– Hankkeen tavoitteena on kasvattaa Suomen valkuaisomavaraisuutta alle kahdestakymenestä prosentista kuuteenkymmeneen. Sama muutos pitää saada aikaan koko Euroopassa, sillä soijanviljely tuhoaa sademetsäalueita Brasiliassa, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta, kertoo hankejohtaja, erikoistutkija Anne Pihlanto Lukesta.

(Ei ole muuten mitenkään väistämätöntä, että soijanviljely tuhoaisi sademetsäalueita. EU:n ruokaomavaraisuuden tavoitteelle löytyy kyllä syitä ilman tuotakin väitettä. Voi vain kuvitella, miten Suomessa älähdettäsiin, jos joku Brasiliassa väittäisi Suomen paperiteollisuuden - tai vaikkapa biotaloushankkeen - tuhoavan maamme aarniometsiä ...)

_________

*) ainakin tuohon aikatauluun. Vuosi 2030 näyttää nyt olevan erilaisten ruokavisioiden toteutumisvuosi (oli sitä mm. Ollilan brändiryhmän luomuvisioille). Minusta kannattaisi realismin säilyttämiseksi katsoa taaksepäin saman verran, ja arvioida muutosvauhtia vähän sen mukaan, visiossa kuin visiossa: mikä oli tilanne v. 2000, mikä nyt. Ja mikä sillä muutosvauhdilla voisi olla tilanne v. 2030. Siltä pohjalta ei tuo hyönteisten syönnin räjähdysmäinen kasvu enää näytäkään niin varmalta! (Lisäys 2.11.15)
« Viimeksi muokattu: 02.11.15 - klo:08:11 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8591



Profiili Sähköposti
« Vastaus #8 : 26.01.16 - klo:12:16 »

Nyt ...

Soijatehtaan uusi tarina käynnistyy Uudessakaupungissa

Mutta mikä tuosta uutisesta täysin puuttuu? Tuo otsikkomme asia! Missään ei mainita, että aioittaisiin tuottaa tai käyttää juuri geenimuuntelematonta soijaa. Asiaa ei ilmaista edes viittaamalla johonkin sertifikaattiin tms. Eikä se tule esille edes yrityksen omilla sivuilla: Nordic Soya Oy.
« Viimeksi muokattu: 26.01.16 - klo:12:30 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8591



Profiili Sähköposti
« Vastaus #9 : 10.04.16 - klo:15:54 »

Se oli sitten siinä. Näin kertoi MT 24.03.2016 tästä tuon tehtaan jatkajasta:

Geenimuunnellun soijan tuonti moninkertaistunut

Lainaus
Yhä suurempi osuus rehusoijasta on geenimuunneltua (gm).

Helmikuussa tuotantonsa aloittanut Nordic Soya keskittyy gm-soijan tuontiin, koska sen kysyntä on parempi.

Suomessa sikojen, kalojen ja siipikarjan valkuaisrehusta yhä suurempi osuus on geenimuunneltua soijaa. Ilman gm-soijan tuontia etenkin siipikarjanlihan tuotanto romahtaisi.

Vuonna 2008 maahantuodusta soijasta alle 10 prosenttia oli gm-soijaa. Vuonna 2014 osuus oli Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tuontitilastojen mukaan jo 45 prosenttia.

Uudessakaupungissa helmikuussa tuotantonsa aloittanut soijanjalostaja Nordic Soya tuo Suomeen vain geenimuunneltua soijaa.

Mitä ilmeisemmin siis soijalla yleensä, ja GM-soijalla erikseen, on etuja ja hyviä puolia, joita vaikkapa härkäpavulla ei ole, jos markkinat asian tuolla tavalla ratkaisevat.
« Viimeksi muokattu: 10.04.16 - klo:16:13 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8591



Profiili Sähköposti
« Vastaus #10 : 15.04.16 - klo:06:47 »

Nyt täytyy osittain sympata Luomuliittoa tässä aktiossa tai tämän tavoitteen esiin nostamisessa:

Luomuliitto: Palkokasvivuodesta lähtölaukaus kohti valkuaisomavaraisuutta

Siis periaatteessa, Suomi ja koko EU kun ovat näissä valkuaispitoisissa palkokasveissa kovasti "muiden riisikupeilla".

Mutta sitten kuitenkin, kun Luomuliitto esittää ikäänkuin asian perusteluna tämän ...

Lainaus
– Yhä suurempi osa tuontirehusta on geenimuunneltua soijaa, jota voisimme hyvin korvata kotimaisella herneellä, härkäpavulla, makealupiineilla, rypsillä ja nurmipalkokasveilla. Kotimaisten palkokasvien viljely ja kulutus on lisäksi myös ympäristöteko, jolla vaikutetaan maan kuntoon ja ilmastoon, kertoo Luomuliiton varapuheenjohtaja ja valkuaiskasvien tuottaja Janne Rauhansuu.
(lihav. HJ)

... niin on toistettava tuo edellisestä puheenvuorosta:

Mitä ilmeisemmin siis soijalla yleensä, ja GM-soijalla erikseen, on etuja ja hyviä puolia, joita vaikkapa härkäpavulla ei ole, jos markkinat asian tuolla tavalla ratkaisevat.

Eli meidän vaatimaton ehdotuksemme: tiedemiehet töihin kehittämään Suomessa viljeltävissä olevaa soijalajiketta. GMO-tekniikalla se tietysti nopeimmin olisi aikaansaatavissa (mm. kasvukauden pituuteen osataan sillä jo vaikuttaa). Luomuliiton vaatimaa "tukipolitiikkaa ja tutkimuspanoksia" voisi suunnata siihen.

« Viimeksi muokattu: 15.04.16 - klo:09:19 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Matti Pekkarinen
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 465


Moi


Profiili WWW Sähköposti
« Vastaus #11 : 27.04.16 - klo:12:06 »

"Mitä ilmeisemmin siis soijalla yleensä, ja GM-soijalla erikseen, on etuja ja hyviä puolia, joita vaikkapa härkäpavulla ei ole, jos markkinat asian tuolla tavalla ratkaisevat."

Soijalla on valkuaisen aminohappokoostumus parempi (karjalle ja ihmisellekin) sopivampi. Ja sen ohessa soijasta saadaan myös arvokasta soijaöljyä.
GM-soija ei taida koostumukseltaan olla paremmaksi jalostettua (ainakaan ratkaisevasti... eikä taida olla tarvettakaan), mutta Roundupia kestävänä ja tuhoeläimiä torjuvana sen viljely on tehokasta, tuottoisaa. Kilohinta on saatu ratkaisevasti alemmaksi.
tallennettu

Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8591



Profiili Sähköposti
« Vastaus #12 : 29.04.16 - klo:04:33 »

Soijalla on valkuaisen aminohappokoostumus parempi (karjalle ja ihmisellekin) sopivampi. Ja sen ohessa soijasta saadaan myös arvokasta soijaöljyä.

Jos sinä sanot tuon ja markkinat sanovat saman, niin on se uskottava. Hymyilee

GLP julkaisi juuri artikkelin, jossa otsikko on jopa, että onko GMO-vapaalla soijalla tulevaisuutta:

Is there a future for GMO-free soybeans?

Tärkeimmissä tuottaja- ja viemtimaissa GMO-soijan osuus on 100% tai ainakin lähelle.

Tuonkin artikkelin mukaan juuri sen edut viljelijälle ratkaisevat, mm.

- se mahdollistaa suorakylvön, josta tulee säästöjä
- se mahdollista kaksi satoa vuodessa
- torjunta yhdellä aineella säästää ja helpottaa
- tautien ja kuivuuden vastustuskyky takaa sadon varmuuden
- ynnä muuta

Eli viljelijät todella tekevät ratkaisunsa juuri siten kuin Dave Wood kertoi (jo v. 2005) heidän tekevän:

Lainaus
Mutta viljelijät kaikkialla maksavat ylimäärästä mistä tahansa siemenestä, jos asia selvästi maksaa itsensä takaisin parempana tuottona.  Jos Brasilian viljelijät päättävät maksaa 407 miljoonaa dollaria siemenistä, he odottavat saavansa soijapapujen lisäsadon, jonka arvo on paljon suurempi kuin tuo 407 miljoonaa.

Mutta myös lajiketarjonta GM-puolella on nykyisin suurempi. (Mahdollisesti koostumustakin yritetään kehittää? Tai sitten tällaisia useita ominaisuuksia, kuten tässä Argentiinan maississa?)

Artikkelin mukaan GMO-vapaan soijan peli ei kuitenkaan ole vielä pelattu, markkinat yhä "elävät". Jopa Monsanto kehittää myös geenimuuntelematonta soijaa. *)

Eikä (muuntelemattoman ja/tai muunnellun) soijan viljelyn tulevaisuus ole välttämättä ohi Euroopassakaan, jos on yhtään uskominen tähän artikkeliin:

Growing soy in Europe

Sen mukaan mahdollisuuksia olisi, vaikka tuotanto nyt on vaatimatonta: 400 000 hehtaaria ja vain 3% kulutuksesta täällä. Ongelmana on kuitenkin yhä tuottavuus, hehtaarisadot, jotka pitäisi saada nousemaan. Eräistä vaihtoehdoista soijalle kyllä tuokin artikkeli puhuu.

Näillä näkymin tuo eurooppalainen soija olisi geenimuuntelematonta (yhtään GM-soijalajiketta ei ole EFSA:n/EU:n viljelyyn hyväksyttyjen lajikkeiden listassa). Mutta kukapa sitten tietää, mitä aika tuo tullessaan? Siihen suuntaan vähän vihjaa tuo artikkelikin.

_____________

*) Monsanton osalta tuodaan esille, että "pelikenttään" on tullut muutoksia siinä, että kaksi sen patenttia juuri soijan osalta on mennyt umpeen (jo 2012 ja 2013).
« Viimeksi muokattu: 29.04.16 - klo:15:38 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8591



Profiili Sähköposti
« Vastaus #13 : 13.05.16 - klo:07:04 »

Tämä uutinen - vaikka muuntogeenisista lajikkeista ei kyse olekaan - osoittaa, että kun tarvetta johonkin asiaan ilmenee, ennakkoluulottomuuttakin Suomessakin löytyy:

Tiedote 12.5.2016 Bambu kasvamaan Suomessakin (Pro Agria)

Niinpä tämä ehdotuksemme ei ehkä olekaan niin toivoton ja idealistinen, kuin ehkä ensi silmäyksellä näytti:

Eli meidän vaatimaton ehdotuksemme: tiedemiehet töihin kehittämään Suomessa viljeltävissä olevaa soijalajiketta. GMO-tekniikalla se tietysti nopeimmin olisi aikaansaatavissa (mm. kasvukauden pituuteen osataan sillä jo vaikuttaa). Luomuliiton vaatimaa "tukipolitiikkaa ja tutkimuspanoksia" voisi suunnata siihen.
« Viimeksi muokattu: 13.05.16 - klo:07:08 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8591



Profiili Sähköposti
« Vastaus #14 : 17.05.16 - klo:16:10 »

Tuolla oli tieto (lihav. HJ):

Lainaus
Vuonna 2008 maahantuodusta soijasta alle 10 prosenttia oli gm-soijaa. Vuonna 2014 osuus oli Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tuontitilastojen mukaan jo 45 prosenttia.

Mutta tästä MT:n uutisesta ...

Geenimuunnellun soijan tuonti moninkertaistunut

... voimme nähdä, että osuus on käynyt v. 2013 jo yli 50 prosentissa. Ei siinäkään tekstissä mutta kaaviossa. (Miksiköhän ei sitä lukua käytetty, muuten?) Mikähän se on nyt (eli v. 2015)?

Ja mikähän se osuus on sitten, jos tuon Uudenkaupungin firma hyvin menestyy? Näillä näkymin kohta puoleen hyvin suuri. Eikä sioilla ja kanoilla ole asiassa mitään valittamista, ne tulevat saamaan korkeatasoista, hyvin maistuvaa ruokaa. Jonka ne nauttivat hyvillä mielinkin, kun niitä ei häiritse sitä syödessä nk. "aktivistien" netti- tai lehtikirjoittelu. Ne ovat ja tulevat olemaan hyvin onnellisia kanoja ja sikoja. Hymyilee
« Viimeksi muokattu: 17.05.16 - klo:16:41 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: [1] 2 3
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!