Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
13.12.17 - klo:13:19 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 2 [3]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Geenimuuntelematon soija  (Luettu 7188 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846



Profiili Sähköposti
« Vastaus #30 : 20.06.17 - klo:06:10 »

Tämän mukaan kaikesta luomurehuviljasta on pulaa ...

http://www.ilkka.fi/tilaajalle/kotimaa/luomurehuviljaa-ei-riit%C3%A4-kaikille-1.2206577

... mutta ilmeisesti erityisesti juuri valkuaisesta.

Näin on myös MT:n mukaan:

Pula luomurehusta on nyt suurin pulma luomutiloilla

Koskeeko tämä väite koko maataloutta, vai vain luomutuotantoa?

Lainaus
Suomen valkuaisomavaraisuus on heikko. Luomuliiton mukaan se on vain 15 prosentin luokkaa.

Tämä on realiteetti:

Lainaus
Sampo on aikainen ja satoisa lajike. Sen kasvuaikavaatimus on vain noin 94 päivää, joten se on potentiaalinen vaihtoehto myös korkeammilla leveysasteilla.

Louhi on härkäpapulajikkeista kaikkein satoisin ja sen valkuaispitoisuus on hyvä. Sekin on aikainen härkäpapulajike, mutta kasvuaikavaatimus on kuitenkin hieman Sampoa pidempi. Louhi sopiikin hyvin valkuaisrehuntuotantoon Etelä-Suomessa.

"Toivomme härkäpavun viljelyn lisääntyvän myös Etelä-Suomea pohjoisempana. Tällä hetkellä härkäpapurehua tuodaan rekkakuormittain Etelä-Suomesta muualle Suomeen", Tarsia toteaa.

Vrt. edellä esitetty kysymyksemme.

Mutta nyt täytyy palauttaa mieleen se härkäpapuun liitetty ongelma: se kasvaa hyvin vain etelän parhailla viljanviljelyalueilla, ja kilpailee siis viljojen kanssa. Tuotettinko tuo härkäpapurehu myös tuolla Etelä-Pohjanmaan Nurmon koetilalla, vai "tuotiinko" se, vaikkakin kotimaasta?

Tähän sitten luomuvilja kuulemma menee:

Lainaus
"Tällä hetkellä luomuviljaa, erityisesti kauraa, myydään paljon myllyihin ulkomaille. Tämä on viljantuottajan kannalta ymmärrettävää, sillä viljasta saa paremman hinnan ulkomaille myytäessä kuin jos se myytäisiin rehuksi kotimaassa", Tarsia selittää.

Eli ei tuota luomuviljely Suomessa juurikaan ruokaa suomalaisille, sen enempää ihmisille kuin eläimillekään.
« Viimeksi muokattu: 20.06.17 - klo:10:19 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846



Profiili Sähköposti
« Vastaus #31 : 29.06.17 - klo:07:30 »

Tästä uutisesta poimisin vain tiedon:

https://yle.fi/uutiset/3-9694147

Lainaus
Sekä tuotantoeläimille että ihmisille maistuvan suosikkikasvin levittäytymistä helpottaa se, että siitä on kehitetty aikaisempia lajikkeita.

Entisen Lotokan hovin pelloilla Joensuun Pyhäselässä kasvaa tänä kesänä ensimmäistä kertaa härkäpapua. Sitä on yli kuuden hehtaarin alalla, kertoo maanviljelijä Jouko Laukkanen.
« Viimeksi muokattu: 28.07.17 - klo:09:05 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846



Profiili Sähköposti
« Vastaus #32 : 28.07.17 - klo:06:42 »

Näin on kuulemma yhä vielä, että etelässä sitä kasvatetaan:

Härkäpavun rehumarkkinat ovat hyvät – "Kaikki menee kaupaksi"

Lainaus
Härkäpavun kasvuaika on pitkä, minkä vuoksi sitä viljellään pääasiassa Etelä-Suomessa.

Mutta olisiko tässä muutosta tulossa:

Lainaus
Martti aikoo säilyttää härkäpavun viljelykierrossa myös tulevaisuudessa. Hän on tähän asti viljellyt lajikkeista ainoastaan Kontua, mutta uudet, vasta tulossa olevat lajikkeet kiinnostavat.

"Uusien lajikkeiden ansiosta voisi härkäpapua myydä myös kananrehuksi", hän pohtii.
(lihav. HJ)

Ei niin, että täällä, tällä palstalla, oltaisiin mitenkään geenimuunneltua soijaa vastaan, mutta edellä on käsitelty syitä, miksi valkuaisomavaraisuus olisi arvo. Eikä soijaa täällä Suomessa oikein saa kasvamaan.

Härkäpapu tuntuisi erityisesti typensidontaominaisuutensa vuoksi ideaaliselta luomuna viljeltäväksi. Mutta siihen omistettu ala jopa hiuksenhienosti väheni v. 2016 Eviran mukaan.  Lisäksi näkyi selvästi tuo lajin hankala ominaisuus: pohjoisimmissa maakunnissa sitä viljeltiin luomunakin hyvin vähän tai ei ollenkaan. Toisaalta Luken mukaan härkäpavussa Luken mukaan luomun osuus kyllä onkin 15,4% kokonaistuotannosta (2016).

Mitä tänä vuonna on luomulle tuossa tapahtunut, selviää myöhemmin. Mutta härkäpavun kokonaissato on Luken ennusteen mukaan kasvanut huikeat 60%. Myös Jarrumiehen laskema hehtaarisadon nousukin oli oikeastaan huikea eli 15%.

***

Tällainenkin uutinen MT:ssä juuri on ilmestynyt:

Syysöljykasveilla taistellaan ilmastonmuutosta ja valkuaisrehupulaa vastaan: "Usein neljän tonnin hehtaarisato"

Jo tuosta otsikosta syntyy se ihmettelyn aihe. Jos nimittäin tietää, että luomurypsin keskimääräinen hehtaarisato v. 2016 (Luke) oli 1676 kg. Eli alle 2 tonnia

***

Huomioita vuodesta 2013 ... täältä ...

http://luomu.fi/tietopankki/viljakasvien-sadot-2013/

Lainaus
Härkäpavun luomuviljelyala on pysynyt edellisen vuoden tasolla. Satoa saatiin lähes neljä miljoonaa kiloa, ja keskisadoksi arvioitiin 2 130 kiloa hehtaarilta eli edellisvuotta enemmän. Luomusadon osuus oli 22 prosenttia härkäpavun kokonaissadosta.

Onko siis luomun osuus nyt laskussa?

Vuonna 2013 tavanomaisella keskisato oli 2 480 kg. Häviääkö luomu tässäkin?
« Viimeksi muokattu: 29.07.17 - klo:08:37 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846



Profiili Sähköposti
« Vastaus #33 : 11.08.17 - klo:02:37 »

Mistä tässä oikein on kysymys:

Ministeri haluaa eroon geenimuunnellusta soijasta: "Erinomaiset mahdollisuudet rypsissä, rapsissa ja härkäpavussa"

Lainaus
Maa- metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) haluaa, että Suomessa luovutaan tuodun geenimuunnellun soijan käytöstä tiloilla.

– En kannata lainkaan, että sitä tänne tulee. Meidän pitää säilyttää omavaraisuus. Meillä on erinomaiset mahdollisuudet rypsissä, rapsissa ja härkäpavussa ja niin edelleen, joilla me pystymme tätä valkuaisrehuomavaraisuutta kohentamaan. Meidän pitääkin kohentaa, ettei tarvitse näiden ylikansallisten jättien tuotteita täällä käyttää.

Lepän mukaan geenimuunnellun soijan käyttöä ei voida lopettaa kerralla, vaan vähän kerrassaan.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) kotieläinasiamies Jukka Rantala sanoo, että ulkomailta tuotua geenimuunneltua soijaa käytetään halvan hinnan vuoksi.

Rantala toteaa, että Suomen sikasektorin tavoitteena on ollut puolittaa soijan käyttö nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Rantala tulkitsee Lepän kommentteja niin, että tavoite muuttuu kovemmaksi.

[...]

Rantala kertoo, että sikojen soijalla ruokkiminen on helppo korvata esimerkiksi härkäpavulla, rypsillä tai herneillä. Sen sijaan siipikarjan elimistö toimii hieman eri tavalla, joten niillä soijan korvaaminen on hieman vaikeampaa.

Suomessa soijarehua käytetään paljon vähemmän kuin monessa muussa Euroopan maassa.

– Suomessa siipikarja käyttää paljon kuorittua kauraa. Sikojen liemiruokinta puolestaan mahdollistaa sikataloudessa elintarvike- ja viljateollisuuden kosteiden valkuaispitoisten sivutuotteiden käytön, Rantala huomauttaa.

Ministeri Leppä kannattaa geenimuuntelua sinänsä.

– En kannata geenimuuntelua kuitenkaan siinä mielessä, jos se lisää kemikalisaatiota.

Ministeri (tai MTK:kaan) ei siis halua eroon geenimuunnellusta soijasta vaan tuontisoijasta.

Jos olisi kehitetty Suomeen soveltuva GMO-sojialajike (lyhyempi kasvuaika ym.) ministeri ei luultavasti haluaisi siitä eroon.

Jopa sen härkäpavun osalta kasvuajan "justeeraaminen" (geneettisesti) olisi ilmeisesti Suomessa tarpeellista, jos se vain jollain tavalla onnistuisi.

Jos soijan korvaaminen on vaikeata juuri siipikarjalla, se tuontisoijasta eroon pääsy ei kyllä helpotu, kun juuri siipikarjan lihan kulutus on Suomessa merkittävässä kasvussa. Lisäksi - vähän nikotellen, tuon geenimuunnellun rehun takia - erilaisten luonnonsuojelujärjestöjenkin (mm. WWF) on pikku pakko suositella siipikarjan lihaa, vaihtoehtona muille lihalajeille, koska sen tuottamiseen menee vähemmän rehua ym. resursseja kuin muihin.
« Viimeksi muokattu: 12.08.17 - klo:09:20 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846



Profiili Sähköposti
« Vastaus #34 : 11.09.17 - klo:08:17 »

Onko tässä kyse niistä luvatuista uusista lajikkeista:

Broileri syö pian kotimaista härkäpapua

Kuitenkin, lihav. HJ:

Lainaus
Rehun kotimaisuusasteen nostaminen on tarkkaa työtä. Tuontisoijaa on jo korvattu kuoritulla kauralla, herneellä ja rypsirouheella. Myös härkäpavussa riittää potentiaalia.
« Viimeksi muokattu: 11.09.17 - klo:08:22 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846



Profiili Sähköposti
« Vastaus #35 : 04.10.17 - klo:10:30 »

Yritykset laajentaa härkäpavun viljelyä kokivat tänä vuonna sään takia takaiskun:

Nyt se alkaa olla varmaa: Osa pelloista jää väistämättä puimatta

Lainaus
Vilja-alan yhteistyöryhmän (Vyr) asiantuntijaryhmä arvioi, että puimatta jää tänä syksynä varsinkin lakoviljoja sekä kevätrapsia. Myös härkäpapukasvustot ovat tuleentuneet hitaasti. Maan keski- ja pohjoisosissa merkittävä osa härkäpavusta onkin vaarassa jäädä korjaamatta.

Eli taitaapa tuontisoijalla tänäkin vuonna olla Suomessa markkinoita.
« Viimeksi muokattu: 04.10.17 - klo:11:24 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846



Profiili Sähköposti
« Vastaus #36 : 07.10.17 - klo:07:11 »

Tämä tilanne on siis aika pysyvä, ei johdu vain tämän kesän huonoista säistä:

Valkuaisomavaraisuutta halutaan lisätä – "Uudet raaka-aineet synnyttävät myös uutta yritystoimintaa"

Lainaus
Suomen proteiiniomavaraisuus on heikko. Eläinten ruokinnassa täydennysvalkuaisesta vain 15 prosenttia on kotimaista.

Leppä ei selvästikään etsi ratkaisua asiaan luomuviljelystä:

Lainaus
Leppä tarjosi proteiiniomavaraisuuden kasvattamiseen keinoiksi muun muassa nurmi- ja viljasatotasojen kasvattamista, jolloin valkuaiskasvien viljelylle vapautuisi tilaa.
« Viimeksi muokattu: 07.10.17 - klo:07:50 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 2 [3]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!