Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
13.12.17 - klo:13:14 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 [2]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Luomuväen uusi "sodanjulistus"  (Luettu 6793 kertaa)
Matti Pekkarinen
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 468


Moi


Profiili WWW Sähköposti
« Vastaus #15 : 09.10.15 - klo:20:56 »

Lainaus
Tämän ohjelman taustalla ja täydentäjänä ovat Valtioneuvoston luomuohjelman Lisää luomua -tavoitteet, joiden mukaan luomun osuuden tulee olla 20 % sekä viljelyalasta että julkisten ruokapalvelujen aterioista vuonna 2020. 

Ns luomuväen "yksituumaisuus" on aivan ihmeellistä. Onko edes Pohjois-Korean tilanteessa moista nähty? Oikeaan kriittiseen keskusteluun netissä ei saa yhtäkään. Luulen, että tässä Suomen tapauksessa kyseessä ei ole teloituksen vaan häpeän pelko.
« Viimeksi muokattu: 09.10.15 - klo:21:18 kirjoittanut Matti Pekkarinen » tallennettu

Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846Profiili Sähköposti
« Vastaus #16 : 11.10.15 - klo:14:26 »

Tai sitten kyseessä voi olla tämä "Abilenen paradoksi", josta Hesarissa juuri - muussa yhteydessä - kerrrottiin:

Miksi fiksut yritykset päätyvät tyhmiin ratkaisuihin?

Niinkuin kukaan - appiukkoa lukuunottamatta - ei oikeastaan halunnut Abileneen, niin sinne kuitenkin mentiin, kun oletettiin kaikkien muidenkin olevan samaa mieltä. Ja luomualaa Suomessa lisätään, koska ...

Jopa Pro Luomu on kyvytön sanomaan, että ei meidän oikeastaan tässä tilanteessa kannata - vielä ainakaan - "mennä Abileneen"!
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846Profiili Sähköposti
« Vastaus #17 : 19.10.15 - klo:13:12 »

Mikkelissä käytiin tässä tilaisuudessa tällainen sananvaihto:

Emeritusprofessori Esko Valtaoja: Nykyhallitus kiihdyttää väärää kehitystä, emme elä Tukkijoella-näytelmässä

Lainaus
Syyskuussa eläkkeelle jäänyt Valtaoja sanoo, että Suomi tippuu kehityksen kelkasta, jos se uskoo talouskasvun tulevan metsästä tai luomusta sadan vuoden kuluttua.
[...]
Valtaoja toteaa, että haaveilu paluusta luontoon ei vie Suomea eteenpäin. Valtaojan tulkinta, että myöskään luomun varaan ei kannata kasvuodotuksia ladata, sillä tulevaisuus on geenijalostuksen ja tehomaatalouden aikaa, kirvoittaa yleisöstä kommentteja.

– Voin toimittaa asiasta tuoreita tilastoja, lupaa Luomuinstituutin johtaja, professori Pirjo Siiskonen.

Varmaankin Valtaoja viittasi tuossa (myös) tuohon Luomuinstituutin utopistiseen paperiin, ja Siiskonen - yhtenä sen tekijänä - sitä ehkä yritti puolustaa. Vaikea sanoa, mitä tuoreita tilastoja hän mahtoi tarkoittaa.

Tietysti Valtaoja saattoi viitata siinä valtion suunnitelmiin 20% pinta-alatavoitteineen - ja itse Luomuinstituutin olemassaoloon!
« Viimeksi muokattu: 19.10.15 - klo:13:44 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846Profiili Sähköposti
« Vastaus #18 : 28.10.15 - klo:07:39 »

Rivien välissä ja osin ihan riveilläkin tämä suunnitelma myöntää, että asiallisia (tieteellisiä) perusteita luomun suosimiselle on niukalti, niinpä sille täytyy keksiä "tarina":

Lainaus
Luomuviestintään liittyy myös epäilyjä siitä mitä uskalletaan sanoa, mitä on vahvistettu tutkimuksin ja mikä erottaa luomun tavanomaisesta. Luomulta puuttuu yhtenäinen tarina. Kuluttajien kiinnostuksen vahvistamiseksi tarvitaan luomun tarina, jota eri toimijat voisivat hyödyntää omassa markkinoinnissaan.

Pro Luomu on sitten ryhtynyt toimeen, tuo heidän tarina-ideansa "jalkautetaan" eli tarina nyt luodaan:

Kansallinen hankintailmoitus:
Pro Luomu ry : Luomun tarina


Lainaus
Luomun tarinan luominen ja sen viestinnän konseptointi eri kohderyhmille. Viestinnän toteutus tapahtuu monen eri tahon toimesta ja eri yhteyksissä, joten suunnitelman tulee sitouttaa eri toimijoita ja varmistaa se, että luomusta nousee viestinnässä esille keskeisimmät ja eri kohderyhmiä puhuttelevimmat asiat.

30 000 - 40 000 eurolla tämän uskotaan onnistuvan. Kun ilmoitus on tässä HILMA-järjestelmässä, se merkinnee, että mukana on julkista rahoitusta. Tarkemmasta hankekuvauksesta näemme, mitä hanke mm. sisältää:

Lainaus
1) luomun tarinan keskeisten elementtien kiteyttäminen
2) keskeisten potentiaalisten tarinankertojien sitouttaminen tarinaan. Näitä potentiaalisia kertojia ovat luomuhankkeiden vetäjät sekä luomuarvoketjun toimijat.
3) tarinan pohjalta viestintäkonseptien luomisen hanketoimijoiden yhteiseen viestintään seuraaville kohderyhmille: viljelijät: tavoitteena lisää uusia luomuviljelijöitä; kuluttajat: tavoitteena lisätä luomutuotteiden käyttöä; ammattikeittiöt:tavoitteena lisätä luomun käyttöä ammattikeittiöissä.

Tämä saatta olla vähän ilkeilyä ... ei, myönnetään pois, että se sitä onkin, mutta tuosta kyllä minulle tulee mieleen, miten joskus elämässä (varsinkin nuoruudessa ...) tulee sellaisia hankalia tilanteita, jolloin on tärkeää, että kaikki mukana olleet kertovat ehdottomasti asiat samalla tavalla ...

Mutta - vakavammin puhuen - hyvin samantyyppisestä propagandahankkeesta on kyse kuin tässä edellisessäkin. Ja samat ihmettelyt siis sopivat siihenkin. Tuo suunniteltu (viehättävä) tarina on tarkoitettu saamaan kansalaisten päät asiassa pyörälle eli kääntymään.
« Viimeksi muokattu: 28.10.15 - klo:08:45 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846Profiili Sähköposti
« Vastaus #19 : 11.11.15 - klo:04:01 »

Hetken jo mietin, että oliko kohtuutonta käyttää sanaa "uho" uutisessamme

Luomuväen uho ei laannu - propagandaa ja (turhia) yrityksiä jatketaan kaikissa kysymyksissä

Ei ollut. Kyllä se uhoa on ja se vielä jatkuu ja pahenee, jos ja kun luomupävillä "sisar todistaa" (siis Pirjo Siiskonen) näin:

Luomupäivien päätöspuheenvuorossa ruoantuotantojärjestelmän valtavirraksi esitetään luomua

Lainaus
"Kansallisten luomutavoitteiden lisäksi meidän tulee kaiken aikaa kunnianhimoisesti pyrkiä myös siihen, että Suomen ruoantuotantojärjestelmän valtavirraksi tulee luomu. Toivottavasti näemme sen päivän.”

Nuo "kansalliset luomutavoitteet" puheenvuorossa olivat sitten toki vähän kohtuullisempia. Mutta silti hyin linjassa tuon aiemmin mainitun "sodanjulistuksen" kanssa ja myös utopistisia ja edelleen vastustamisen arvoisia, jokainen!


PS. Sattumoisin tämä Siiskosen ehdotus ...

Lainaus
* verotukselliset kannustinkeinot, kuten luomuruoan arvonlisäveron alentaminen ja sen rahoittaminen haittaveroilla

... sai vastauksensa heti tämän aamun Hesarin yleisönosastossa, jossa artikkelissa "Kulutusverojen vaikutuksia ei ole tutkittu riittävästi" viitattiin tutkimuksiin, joiden mukaan maltillisilla, enintään 20% veroilla ei saada aikaan muutoksia kulutuskäyttäytymisessä. Kun arvonlisävero itsessään on vähemmän kuin tuo 20%, niin ...
« Viimeksi muokattu: 11.11.15 - klo:06:28 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846Profiili Sähköposti
« Vastaus #20 : 13.01.16 - klo:06:15 »


Kiinnittäisin muuten huomiota siihen, että Pro Luomu ei ole kertonut tästä raportista, ei lainkaan.

Heillä saattaa olla sentään joku tuntuma - käytännöllisinä kaupan alan ihmisinä - realiteetteihin. Eivätkä halua pilata tätä hyvää - aina silloin tällöin meidänkin mielestämme, ei tosin aina - mainettaan, sotkeutumalla tällaiseen selvään haihatteluun.

Oman, realistisemman julistuksensa Pro Luomu on nyt julkaissut:

Luomun kysyntä kasvaa lähivuosina

Sen tavoite tai visio tuli kyllä jo esille Ilkka Alarotun alustuksessa  Pro Luomun syyskouksessa. Kiinnitimme jo huomiota siihen, että visio luomun osuudesta on säilynyt aika samana kuin ennenkin, eli noin 3 prosentissa, jonka aiemmassa suunnitelmassa olisi pitänyt toteutua jo 2015, mutta nyt sille on annettu lisäaikaa, vuoteen 2020. Euromääräisesti tavoitetta on vähän nostettu.

Epäilemättä Pro Luomulla on enemmän asiantuntemusta kuin muilla tässä ketjussa käsitellyillä luomuhaaveilijoilla. Mutta silti: taitavasti sanalla "asiantuntija" häivytetään ero sen välillä, miten on ja sen, miten halutaan olevan. Sillä eihän tuokaan mikään neutraali ennustus tulevasta ollut, vaan tavoitteenasettelu, vaikkakin jonkun järjen rajoissa (noihin muihin verrattuna). Mutta esim. Maaseudun Tulevaisuus näyttää ottaneen sen objektiivisena raporttina, ja julkaissut uutisen lähes sellaisenaan. Varmaankin samaan lankaan menevät tänään monet muutkin lehdet.

Lainaus
Asiantuntijoiden näkemys perustuu luomun myynnin toteutuneeseen kasvuun sekä siihen, että tutkimusten mukaan kuluttajat aikovat lisätä luomun käyttöään selvästi myös tulevaisuudessa.

Koska asiantuntijat myös ovat varmasti tietoisia luomumyynnin kasvun rajusta hidastumisesta, ja myös siitä, miten radikaalisti aikomukset ja ostokset luomun kohdalla eroavat toisistaan, niin tuohon tarvitaan se kolmas tekijä: asiantuntijat tai viimeistään heidän toimeksiantajansa haluavat noin tapahtuvan.


PS. Tuossa uutisessa ovat avaintekijöinä jälleen saatavuus ja hinta. Vielä syksyllä (ks. edellä  28.10.15) avaintekijä näytti olevan luomun (yhtenäinen) tarina. Hymyilee

PS. 3.1.16: Tuli tieto, että luomumyynti v. 2015 oli 240 miljoonaa euroa. Viimeisenä 3 vuonna kasvua on ollut 10-15 miljoonaa vuodessa. Yltääkseen viidessä vuodessa 410 miljoonan tasolle, luomumyynnin täytyisi kasvaa 34 miljoonaa vuodessa. (Ennätysvuonna 2012 kasvua oli 39 miljoonaa euroa.) Tasaisena "trendinä" arvioituna oltaisiin siis v. 2020 korkeintaan jossain 300 miljoonan tasolla, ehkä vähän yli.
« Viimeksi muokattu: 03.02.16 - klo:17:27 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846Profiili Sähköposti
« Vastaus #21 : 18.06.16 - klo:08:40 »

Kiitimme Pro Luomua realismista:

Kiinnittäisin muuten huomiota siihen, että Pro Luomu ei ole kertonut tästä raportista, ei lainkaan.

Heillä saattaa olla sentään joku tuntuma - käytännöllisinä kaupan alan ihmisinä - realiteetteihin. Eivätkä halua pilata tätä hyvää - aina silloin tällöin meidänkin mielestämme, ei tosin aina - mainettaan, sotkeutumalla tällaiseen selvään haihatteluun.

Mutta nyt on sekin langennut houkutukseen nostaa tarjoustaan tässä "huutokaupassa". Sen syksyllä järjestämän tilaisuuden puffista:

http://proluomu.fi/luomuelintarvikepaiva/

Lainaus
Luomuelintarvikepäivässä kurkistamme tulevaisuuteen: onko tämän päivän luomu huomisen tavallisinta ruokaa?
(Kursiv. alkup.)

(Muutoin palaamme ko. tilaisuuteen sitten syksymmällä.)
« Viimeksi muokattu: 18.06.16 - klo:08:46 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846Profiili Sähköposti
« Vastaus #22 : 19.12.16 - klo:08:05 »

Tässä on nyt sitten Pro Luomun "sodanjulistus", edellä (28.10.15) mainitun Luomun tarina -hankkeen välitulos tähän mennessä:

Luomun tarina
Tämä on Luomun koordinaatiohankkeessa kehitetty luomun tarinan johtoajatus.


Siinä on jo maailmansyleilyä, enää ei tarvitse "syyttää" Pro Luomuakaan liiasta realismista.  Virnistää

Mutta meidän tehtäväksemme jää nyt osoittaa (suurelle yleisölle, eritoten) miten tuo luomun tarina on nimenomaan sitä. Eli pelkkä tarina. Satu. Tai jos käytetään rumempaa sanaa: huijausta. Vedätystä.
« Viimeksi muokattu: 19.12.16 - klo:08:48 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 8846Profiili Sähköposti
« Vastaus #23 : 05.01.17 - klo:03:07 »

Tällainenkin sodanjulistus on esitetty alkuvuodesta:
 
Parasta ruokaa, hyvää elämää

Tässä ko. julistus yhtenäisenä pdf-tiedostona

Parasta ruokaa, hyvää elämää – visio tulevaisuuden ruokajärjestelmästä

Asia ajankohtaistui, kun YLE kertoi siitä 3.1.17 Yle Puheessa, sain siitä vinkin, vaikken itse sattunut ohjelmaa kuulemaan. Mutta siihen on viitattu muuallakin, mm. Luonnonsuojeluliiton lausunto Ruoka2030-linjauksista (viime syksyltä) viittaa siihen:

Lainaus
Jatkotyöhön voi saada inspiraatiota ja näkökohtia ruokavisiosta Parasta ruokaa, hyvää elämää – Visio tulevaisuuden ruokajärjestelmästä http://blogs.helsinki.fi/ruokavisio/

Mitä on siis tämä "ryhmä kansalaisia" saanut aikaiseksi? Yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista julistuksessa, visiossa mainitaan.

Mutta olennaisesti kyse on taas yhdestä yrityksestä ehdottaa, että koko Suomen maatalous siirtyisi (asteittain, vähitellen) luomuun. Vaikka itse sanaa vältellään! *)

Lainaus
Ruoan alkutuotannon toimijat (viljelijät, viljelijäjärjestöt, neuvonta, tutkimus ja opetus) toteuttavat yhteisen agendan,  jolla  siirrytään  tekniskemiallisesta  tuotantotavasta  teknis-biologiseen  tuotantotapaan. Väkilannoitteisiin ja torjunta-aineisiin perustuvista teknologioista siirrytään ekosysteemipalveluihin tukeutuviin teknologioihin.


_______________

*) Se tuodaan esiin vain yhden kerran, näin:

Lainaus
Kestävän maatalouden tuotantotavat ja järjestelmävaihtoehdot avataan ja tuodaan tuottajien ja päättäjien tietoon. Luomutuotannon taloudellinen menestys ja kasvaneet satotasot tuodaan esille perusteltaessa uusien toimintatapojen potentiaalia.

Luomutuotannon kasvaneet satotasot? Siis Suomessako?

Aiemmin tämä "ryhmä kansalaisia" ei ole luomu-sanaa vältellyt, ihan päinvastoin. Eräästä heistä ja hänen luomuväitteistään on täällä jo keskusteltukin:

Luomun Wunderkind

Viittaavatko nuo "kasvaneet satotasot" tuossa lainauksessa niihin, jotka hän jo silloin (3 vuotta sitten) lupasi mahdollisiksi?

Itse asiassa toinenkin ko. ryhmän jäsen näkemyksineen on myös ollut täällä jo esillä.

Itse asiassa  kolmaskin heistä. Ja neljäs.
« Viimeksi muokattu: 05.01.17 - klo:08:06 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 [2]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!