Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Muuntogeenisten lajikkeiden peltoja nyt maailmassa n. 10 kertaa enemmän kuin luomupeltoja

Tämän saatte tietää Suomessa vain täältä, koska esim. Ruokatieto

a) julkaisee uutisia GM-viljelyn tasaisen varmasta kasvusta hyvin harvakseen. Viimeinen asiaa koskeva uutinen on vuodelta 2005 (!).

b) ei yhtään analysoi kansainvälisen luomuliiton IFOAMin (ja muiden luomujärjestöjen tai laitosten) harhaanjohtavia lukuja, vaan julkaisee ne sellaisenaan.

Muut tiedotusvälineet Suomessa sitten seuraavat tässä Ruokatietoa. Ruokatiedon globaalia luomuviljelyalaa koskevaa tiedottamista on täällä pilkattu …

Australian ihmeviljelijät jatkavat luomutiloillaan edelleen sinnikkäästi

… ja asiasta on lähetetty kritiikkimme Ruokatiedolle myös suoraan sähköpostitse. Kritiikkimme vaikutuksesta, ks. linkistä löytyvä keskustelumme.

ISAAA:n uutinen on ongelmaton. Nyt v. 2009 lopussa muuntogeenisiä lajikkeita viljeltiin 134 miljoonalla hehtaarilla, 14 miljoonaan maanviljelijän toimesta, 25 maassa. Lisäystä edelliseen vuoteen on pinta-alassa 7 prosenttia. Viljelijöiden määräkin on lisääntynyt, ja noin 13 miljoonaa heistä on kehitysmaiden pienviljelijöitä.

Myös vuosittainen maailman luomutilasto uhoaa kasvua ja siitä Ruokatieto mielellään näyttää kertovan. Mutta tässä onkin se ”juju”. Jo vuosia sitten luomuväki keksi keinotekoisen tavan kasvattaa näennäistä luomupinta-alaa, ilmeisesti PR-tarkoituksiin: ”sertifioidaan” luonnollisia ruohikkoalueita, laidunmaita, aroja luomualaksi. Ihan tuosta vain! Vuoden 2007 globaalisista luomutilastoista saamme tietää, että silloisesta 32 miljoonasta luomuhehtaarista peräti 20 miljoonaa hehtaaria on juuri näitä maita, ”grasslands”. Jäljelle jää n. 12 miljoonaa hehtaaria.

Jos nyt ilmoitetaan, että luomuala on vuodesta 2007 vuoteen 2008 kasvanut 3 miljoonaa hehtaaria, on hyvin todennäköistä, että lisäyksestä myös suuri osa on näitä alueita, ”grasslands”. Oikea luomuviljelyala tuskin edelleenkään on enempää kuin 13 milj. ha.

(Luomutilastot tulevat ISAAA:n lukuihin nähden vuoden viiveellä, mutta sillä ei ole olennaista vaikutusta tähän peruskysymykseen.)

Niinpä voimme arvioida, kuten otsikkomme jo kertoi, että varsinaista viljelysmaata, jolla nyt viljellään muuntogeenisiä lajikkeita, on maailmassa noin 10 kertaa enemmän kuin varsinaista luomuhyväksyttyä viljelysmaata.

Varsinaista viljelysmaata on maailmassa yhteensä noin 1500 miljoonaa hehtaaria. Muuntogeenisillä lajikkeilla on siitä nyt siis jo n. 9% osuus, luomuviljelyllä ei prosentinkaan.

Keskusteluumme ”Luomun vahva liioittelu maailmassa jatkuu”

Heikki Jokipii, 28. 02. 2010.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry