Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Huono viikko luomulle (”antiluomuviikko”?)

Maailmalla laajalti ja Suomessakin kerrottiin Stanfordin yliopistossa tehdystä yhteenvetotutkimuksesta (lähes 250 tutkimuksen ”metatutkimuksesta”), jonka mukaan luomuruoan väitetyt ravitsemukselliset edut ovat käytännössä olemattomia.

Kun luomuväki (mm. Saksan Greenpeace) asiassa sitten vetäytyi tuttuun puolustukseensa, että eihän tällaista ole koskaan väitettykään, vaan luomun merkitys onkin sen ympäristöystävällisyydessä, niin välittömästi heiltä vedettiin tämäkin matto alta. Oxfordin yliopistossa tutkijaryhmä päätyi tylyyn tulokseen siinäkin asiassa (kyseessä myös 75 tutkimuksen meta-analyysi):

Organic farms not necessarily better for environment

(“Luomutilat eivät välttämättä parempia ympäristölle”)

Jos jossakin asiassa hiukan olisi hyvältä näyttänytkin, luomun etu kuihtui pois, kun asiaa verrattiin tuotanto ja tuotantoala huomioon ottaen (”kiloa kohti”), oli tämän yhteenvedon sanoma pähkinänkuoressa.

Varmaankaan luomun aatteelliset puolustajat eivät tähän tyydy, vaan jatkavat "tiedotussotaa", ja jostain luomuinstituutista putkahtaa kohta julkisuuteen joku tutkimus, joka sitten "osoittaa" päinvastaista, mutta tämä viikko meni nyt sitten luomun ja luomuväen kannalta näin päin seiniä.

***

Nämä kaksi tutkimusta laittoivat Suomen WWF:nkin jo vähintään kysymään itseltään, että

”Onko luomuruoka kemiallista parempi ympäristölle?”

… mutta sitten siellä kyllä edelleen uskotaan - halutaan uskoa - että jossain olisi olemassa tällaisia menetelmiä:

"Kehittyneemmät luomusysteemit saavuttavat tutkimuksen mukaan vastaavat satomäärät kuin tavanomainen viljely – kuitenkin ilman vastaavia ympäristöhaittoja." (lihav. HJ)

Sitä kysymystä WWF ei itseltään kysy, miksi juuri Suomessa ja Ruotsissa, joissa luomuviljelijöillä on keskimäärin hyvä koulutus, ja jossa valtiovaltakin tukee luomua - miksi ihmeessä täällä ei ole omaksuttu näitä ”kehittyneempiä luomusysteemejä”, vaan vuodesta toiseen viljellään niillä vanhoilla luomusysteemeillä, jotka tuottavat noin puolet siitä mitä tavanomainen viljely.

PS. Kansainvälisellä WWF:llä on jo pitkään ollut tämä "toisinajattelijansa" ... joka ei ole sittemmin muuttanut kantaansa (häneltä itseltään on TM-TL:n toimesta kysytty!)

Organic food: no better for you, or the planet (New Scientist)

Heikki Jokipii, 6. 09. 2012.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry