Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

YLE korjasi uutisensa Monsanto-satuilut

YLE:n tässä vapaakaupan vaikutuksia koskevassa uutisessa 22.11.2013 esitettiin alun perin vallan huikea - ja täysin tuulesta temmattu - väite, että USA:n ja Kolumbian vapaakauppasopimuksen myötä ainoastaan Monsanton geenimuunnellut siemenet olisivat enää olleet Kolumbiassa laillisia.

Kiinnitimme tähän keskustelussamme huomiota, tutkimme asiaa koskevaa, netistä saatavaa evidenssiä, ja päädyimme lähettämään asiasta oikaisuvaatimuksen YLE:lle. Valituksemme koski myös eräitä muita - samaan asiaan liittyviä - dokumentoimattomia ja selvästi paikkansapitämättömiä väitteitä.

Uutista muutettiinkin 28.11.13 siten - että Monsanton lisäksi tämä yksinoikeus laillisiin siemeniin olisi myönnetty useille monikansallisille yhtiöille, se koskisikin kaikkien näiden geenimuunneltuja siemeniä! Koska tämä ei näin muutettunakaan pitänyt paikkaansa, eikä muihin epätosiin väitteisiin lainkaan kajottu, lähetimme asiasta YLE:lle jatkokirjeen.

Asian vaiheet selviävät keskustelustamme (linkki alla). Sieltä löytyvät myös kiistanalaiset kappaleet alkuperäisessä muodossaan.

Nyt eli 12.12.13 YLE on korjannut kaikki selkeästi virheelliset väitteet ko. uutisessa.

Me kiitämme YLE:ä siitä, että se nämä korjaukset teki.

Emme kuitenkaan voi antaa YLE:lle ihan täysiä pisteitä asiassa. Toivoimme ja toivomme yhä, että ko. uutisen yhteydessä, tehtyjen korjausten selostuksessa, selvemmin tuotaisiin esille, mitkä olivat ne virheelliset väitteet. Tällaiset dramaattiset väitteet (epätosinakin) alkavat helposti elää omaa elämäänsä, ja niin näyttää tämän uutisen ja ko. pääväitteen osalta tapahtuneen. Tiettävästi uutinen (ja samalla mukana ko. väite) on saanut osakseen tuhansien ihmisten "tykkäämistä" Facebookissa. "Tieto" on esillä myös muissa nettikeskusteluissa. Jo aiemmin tämä väite esiintyi nk. Monsanto-marssilla, ja Kansan Uutisten uutisessa. Tässä vielä esimerkki asiasta Länsi-Savo -lehdestä, jossa viitataan suoraan YLE:n uutiseen.

Asia liittyy tietysti siihen, miten muuntogeenistä viljelyä vastustava liike on valinnut tämän strategian (Ingo Potrykus):

"Yksi GMO-vastaisen liikkeen älykkäimmistä tempuista on linkata GMO:t läheisesti Monsantoon ja muihin monikansallisiin yrityksiin, koska Monsantolla ei ole ystäviä. Tuo strategia takaa miljoonia kannattajia, koska ihmiset ovat emotionaalisesti monikansallisia vastaan ja luomuviljelyn puolesta, koska heillä on se käsitys, että sitä harjoittavat idealistit, jotka suojelevat luontoa eivätkä tee sillä rahaa."

Toivoisimme, että YLE ei olisi mukana tällaisessa epärehellisessä kampanjoinnissa, edes nk. "hyödyllisenä idioottina", riippumatta siitä, millä tavalla siellä sinänsä nähdään geenitekniikan hyödyt ja haitat. Ja toivoisimme, että YLE vastedes valitsisi tarkemmin asiantuntijansa, joihin luottaa.

Tyylipisteitä YLE:ltä menee siitä, että virheellisten kappaleiden poistamisen sijasta niitä väkisin muokattiin totuuden kanssa yhteensopiviksi, ja kuitenkin säilytettiin, vaikka niiden tarkoitus ko. jutussa oikeastaan samalla hävisi.

Keskusteluun asiasta:

Monsanton käyttäytyminen?

Heikki Jokipii, 13. 12. 2013.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry