Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Ajan henki ja sen viettelykset

Pikkuisen laajennusta palstamme luomuaatteen kritiikkiin, vaikka sitä, laajempaakin näkemystä, on tuotu täällä jo, siellä täällä, esillekin. On nimittäin niin, että sekä luomuaatteen että eräiden muidenkin poliittisten tavoitteiden filosofisena taustana on sama ajattelutapa: luonnon omiin ratkaisuihin on turvallisinta ja parasta turvautua (ja "luonto" tietysti määriteltynä perinteisesti!). Kun nk. ajan henki on nyt niin perin vihreä, ja vihreää aatetta julkisuudessa hallitsevat piirit ovat kyenneet sen määrittelemään näin.

Näin on muun muassa energiapolitiikassa, jossa uskotaan, että bioenergialla päästäisiin eteenpäin. Tästä olemme jo aloittaneet kriittisen keskustelun täällä:

Biopolttoaineiden itse aiheutettu "vaikea yhtälö"

Kaikkein kummallisin ilmiö on lopulta viranomaistenkin ja varsinkin lehdistön innostus nk. "ekokologiseen jalanjälkeen", jossa yhdistetään toisiinsa kuulumattomia asioita, ja päädytään sen jälkeen, kun on kerrottu, miten ihmiskunta (tai Suomi) kuluttaa uusiutumattomat luonnonvaransa jolloinkin (nyttemmin jo elokuuussa) olevaan päivämäärään mennessä - suosittamaan uusiutuvien luonnonvarojen käytön lisäämistä!

Molemmissa edellämainituissa ilmiöissä on (luultavasti, lopulta) kyseessä vihreään ajattelutapaan tiukasti "sisäänrakennettu" ydinvoiman vastustus. Tuntuu, että vaikka uusiutuvat energialähteet aiheuttaisivat mitä haittoja tahansa luonnolle, ne tämän vihreän ajattelutavan näkökulmasta saavat "pyhityksensä" siitä, etteivät ne ole ydinvoimaa.

Itse viljelyn osalta pystyy tietysti yhä olemaan niin, että eräät samat piirit, jotka ovat huolissaan ruoan riittävyydestä maailmassa, ovat myös huolissaan menetelmistä, joilla ruoan tuotantoa pystytttäisiin lisäämään, kuten vaikka keinolannoitteista ja geenijalostuksesta, Tätä ajan henkeä on myös se, että heidän joukkoonsa kuuluu myös vasemmistolaisia, jotka kaikessa muussa ovat jo ammoin (mm. Karl Marxin myötä) hylänneet uuden teknologian vastustamisen, "luddismin".

Vasemmistolaisilta varsinkin, mutta myös Vihreiltä, ja lopulta oikeistolaisiltakin, puuttuu itse asiassa täsmällinen visio siitä, minkälaista tulevaisuutta maailma tavoittelee. Olisiko visio vähän kaikilla heillä, että kaiken täytyy tulla paremmaksi, kunhan mikään ei muutu?

Ajan henkeen kuulu tietysti myös - demokratian yhtenä ilmiönä - että poliitikko ei uskalla asettua sitä ajan henkeä vastustamaan. Niinpä meillä ei vieläkään, viiden vuoden odotuksen jälkeen, ole ilmoittaa, että tässä haussamme olisimme Suomessa onnistuneet:

Wanted! Etsintäkuulutus!

Heikki Jokipii, 17. 08. 2016.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry