Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Miten keskustelun luomun suosimisen mielekkyydestä saisi Suomessa käyntiin?

Tuntuu, että mikään ei auta. Ei meidän yrityksemme, ei muidenkaan.

Hetkellisesti vilahtavat suomalaisissakin tiedotusvälineissä tutkimustulokset, jotka hyvin osoittavat, ettei luomusta ja luomuviljelystä erityistä hyötyä ole. (Täällä niitä on esitelty niin useita, ettei pysty valitsemaan, mihin linkkaisi.) Mutta sitten äkkiä keskustelu aina tyrehtyy. Sen sijaan sitten, jos luomuväki haluaa tuoda asiaansa esille, heidän ikivanhat väitteensä usein käsitellään ikään kuin aivan uusina tuloksina. (Ja näin aloitetaan sitten ikäänkuin alusta, asiassa olisi muka vielä olennaisia tieteellisiä kiistoja kesken.) Tässä linkki keskusteluumme viimeisestä käänteestä asiassa, jossa on mukana ehdotuskin:

Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa

Eli ehdotuksemme on vastaseminaari tuolle - valtion varoin rahoitetulle - Luomuinstituutin seminaarille.

Samoin olemme miettineet, että pitäisikö asiaan pyrkiä vaikuttamaan lausunnolla maatalouspoliittisesta selonteosta:

Vs: Suomesta "luomumaa"?

Mutta yhä vielä siis - ainakin nyt - luomupinta-alan "strateginen" tavoite on se 20%. Mikään säästötavoitekaan ei ole siihen koskenut.

Olemme olleet huomaavinamme, että myös toinen luomukriittinen sivusto, eli Luomulakko, on selvästi asiassa nyttemmin vähän ehkä masentunut, tai ainakin menettänyt innostustaan, koska artikkeleita siellä on ilmestynyt harvakseltaan.

Mutta siis, otsikon kysymys on esitetty. Emmekä, emmehän halua antaa - näille valtion rahoin vielä tuetuille - fanaatikoille periksi. (Luomulakollekin toivomme uutta innostusta ja innoitusta, inspiraatiota!)

Ehdotuksia, ideoita? Keskustelua voi jatkaa noissakin aiheissa, mutta laitetaan vielä tähän tämäkin mahdollisuus, aihe ehkä jo saavuttamistamme tuloksista, jossa voi luontevasti jatkaa sen kehittelyä, mitä ja miten meidän pitäisi vielä saavuttaa:

Mitä tässä on saatu aikaan?

Heikki Jokipii, 16. 09. 2016.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry