Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Tavanomaisen ruoan tositarina

Vastineemme Pro Luomun luomun tarinalle, eli tälle

http://proluomu.fi/hankkeet/koordinaatiohanke-2015-2017/luomun-tarina/

***

Tavanomaisessa ruoassa on kaikki ja ei mitään ylimääräistä.

Tavanomainnen ruoka on sekä tavallisinta että arvokkainta ruokaa. Hinnasta riippumatta (eikä se edes ole sillä pilattu).

Tavallisinta tavanomaisesta ruoasta tekee se, että se on aidointa ruokaa. Tavanomainen ruoka on puhdasta, turvallista, ravinteikasta ja valvottua. Se on eettistä ja ekologista: tavanomainen tuotanto takaa ympäristöystävällisen tuotantotavan ja suo tuotantoeläimillekin mahdollisuuden lajityypilliseen käyttäytymiseen sekä ulkoiluun.

Yksikin tavanomainen ruokavalinta on hyvä askel.

Arvokkainta tavanomaisesta ruoasta tekee se, mitä siinä ei ole liikaa eli tarpeetonta. Tavanomainen ruoka tuotetaan vain tarpeellisilla lisäaineilla, vain tarpeellisella eläinten lääkinnällä, tarpeellisia keinolannoitteita ja kemiallisia torjunta-aineita käyttäen. Vielä Suomessa ei käytetä geenimuuntelua, mutta sekin aika tulee, jos se osoittautuu hyväksi ja tarpeelliseksi. Tarpeellisin osin voidaan käyttää natriumglutamaattia, synteettisiä väri- ja makeutusaineineita, fosfaatteja ja - häkkejäkin.

Kun haluat muistaa, mitä söit.

Ravitseva, turvallinen ja maukas ruoka on jokapäiväinen elinehto ja nautinto samassa paketissa. Kun olet syönyt tavanomaista ruokaa, haluat muistaa, mitä söit. Tavanomaiset tuotteet ovat helppo tunnistaa - niissä ei ole mm. luomumerkkiä. Jos tällaisia merkkejä ei ole näkyvissä. voi luottaa siihen, että valinta on itsen ja ympäristön kannalta hyvä.

Monta hyvää asiaa yhdellä valinnalla.

Samalla kun edistät luonnon ja läheistesi hyvinvointia, koet itse tavanomaisen ruoan tuoman hyvän olon. Ympäristörasitusta keventäessäsi et kuitenkaan lisää omaakaan kemikaalikuormaasi.

Siitä tulee niinku mielenrauhaa.

Suomalainen ruoka on puhdasta, ja tavanomainen ruoka on sitä, hyvin puhdasta. Suomalaisessa ruoassa on poweria, ja tavanomaisessa ruoassa on vielä enemmän. Arki ja aikataulut vapautuvat, kun valinnanvaikeus väistyy ja ruokahärdelli selkiytyy. Tavanomaisia hedelmiä ei tarvitse kuoria, ja tavanomaisen ruoan syömiseen ei tarvitse kysyä lupaa. Yksikin tavanomaisen ruoan valinta on hyvä askel. Se vie eteenpäin tiellä kohti mielenrauhaa.

Tavanomaisen ruoan tuottaja on nykyajan rocktähti.

Tavanomaisen ruoan tuottaja on kuin huippukokki, huippu-urheilija, superkoodari tai startup-yrittäjiä. Tavanomaisessa ruoassa yhdistyvät uusi osaaminen ja fiksu tuottaminen.

Monen tavanomaisen viljelijän, rokkistaran ja huippu-urheilijan henkilöbrändi sopii tavanomaisen ruoan keulakuvalle. Tavanomaisen ruoan ihmiset ovat kiinnostavia.

Iloinen, aina isompi joukko.

Robin Hoodin iloisen joukon lailla me tavanomaiselle ruoalle myönteiset valtaamme lisää tilaa. Maatila maatilalta, hylly hyllyltä, ostokassi ostoskassilta, annos annokselta. Talouden taantumassakin tavanomaisen ruoan myynti on säilyttänyt asemansa markkinoilla (yli 98% osuudella!).

Etsimme ja löydämme liittolaisia kaupan, teollisuuden ja etenkin kansalaisten riveistä. Suomalaiset suurtalouskeittiöt eli päiväkodit, koulut, sairaalat, vankilat ja vanhainkodit rakentavat ruokalistansa tavanomaisen ruoan varaan. Tavanomaisen ruoan suosiminen siirtyy pian muiden viisauksien lailla äideiltä tyttärille, isiltä pojille – tai päinvastoin. Iloinen, aina isompi joukkomme vahvistuu koko ajan.

Tavoitteemme on, että ennen pitkää tavanomaisen ruoan ruoan ostaminen on yhtä tavanomaista ja hyväksyttyä kuin erilaisten trendiruokien.

***

Jos joku tunnistaa tuossa tekstissämme samankaltaisuutta alkuperäiseen malliin nähden, jopa suoranaista plagointia, hän on täysin oikeassa.

Tätä versiotamme voi toki kommentoida. Vaikkapa täällä:

Vs: Luomuväen uusi "sodanjulistus"

Heikki Jokipii, 31. 12. 2016.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry